Партнер рубрики Події

На збір березового соку треба мати дозвіл, а штраф можете заплатити навіть за один прокол дерева

На збір березового соку треба мати дозвіл, а штраф можете заплатити навіть за один прокол дерева
  • Пробили дірочку на березі — заплатите штраф. Якщо це буде проріз — рахуватимуть як пошкодження дерева, і доведеться ще сплатити збитки. Якщо, наприклад, береза має 50 см в діаметрі, викладете з кишені близько 10 тисяч гривень.
  • Чим корисний березовий сік і як не знищити дерево, читайте.

Приватні особи мають право збирати березовий сік без спеціального дозволу лише на власному подвір’ї чи ділянці. Метр від неї — вже порушення.

Назбирали кілька літрів соку, але інспектори розцінили це як пошкодження дерева, окрім штрафу ще й відшкодуєте збитки державі, а це тисячі гривень.

З середини березня в Україні розпочинається збір деревного соку – одного з цінних та поживних лісових продуктів. У його складі безліч важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а й сприяють лікуванню багатьох хвороб. Листя, бруньки, гілки та сік берези використовували в народній медицині як сильні ліки.

Відео дня

Штрафи і компенсації за збитки — суттєві

Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що призводить до знищення дерев. Варварське ставлення до дерев карається законом.

— Масово його заготовляють постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл — лісовий квиток, — повідомив Олександр Вітряк, державний інспектор з охорони навколишнього середовища Держекоінспекції в області. — Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях з дотриманням встановлених правил заготівлі.

Однак в межах населених пунктів, згідно з вимогами пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, така діяльність заборонена, а відповідальність за такі дії передбачено ст. 152 КУпАП.

— Якщо пошкодили дерево в населеному пункті, відповідальність за ст. 152 КУпАП, якщо в лісі, покарання наступає за ст. 70 КУпАП, якщо на об’єктах заповідного фонду – відповідальність за ст. 91 КУпАП, — повідомив Олександр Вітряк. — Автомобільні дороги, посадки, території залізниць – прирівнюються до лісового господарства.

Якщо заруба на дереві буде перевищувати 10% периметра дерева, окрім штрафу доведеться відшкодувати збитки державі. Скільки заплатите — все залежатиме від діаметру пня. Якщо, скажімо, береза має 50 см в діаметрі і вона росте в лісі, націдити соку з такої обійдеться приблизно до 10 тис. грн. Проб’єте одну дірку — сплатите штраф. Якщо це буде проріз – це рахуватиметься як пошкодження дерева і, відповідно, нарахують суму збитків.  

Як не нашкодити дереву

Збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можна своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерева та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.

Якщо зробити один невеличкий прокол, великої шкоди дереву не буде. Якщо отвір більший — це джерело проникнення мікроорганізмів, каже Світлана Пида, доктор с/г наук, професор, завідувач кафедри ботаніки і зоології Тернопільського національного педуніверситету.

— Якщо ви навіть робите невеликі проколи, вставляєте туди трубку, після збору соку потрібно місце обробити садовим варом, — радить Світлана Пида. — Це засіб, який використовують в плодівництві для «ран» плодових дерев. Цей спосіб допоможе зберегти дерево від ураження збудниками різних захворювань.

Збирати сік потрібно лише з великих, «дорослих» дерев. І робити це можна лише до появи листя. Коли на березі з’явились сережки, теж не варто збирати. В цей період відбувається перерозподіл поживних речовин і формується насіння. А коли на вулиці стійкий плюс, грунт теплий і вологий, і сік виділяється більш інтенсивною.  

Як утворюється березовий сік?

У весняні місяці, коли на березі з’являються бруньки, з стовбура дерева, під впливом кореневого тиску, якщо надломити чи надрізати кору, виділяється прозора, солодкувата на смак рідина. В місце надрізу вставляють трубочку або невеликий жолобок, по якому сік стікає у посудину.

Ще влітку, завдяки фотосинтезу, з вуглекислого газу і води утворювалася глюкоза (цукор). Дерево запасає глюкозу з надлишком, перетворюючи її у крохмаль та ховаючи у коренях.

Взимку дерево спить, а отже споживає мінімум глюкози. А вже навесні процес розпускання бруньок і росту листя вимагає дуже багато поживних речовин. Тому дерево використовує тогорічні запаси і крохмаль, що лежить у коренях, розкладається на цукор та разом з водою піднімаються вверх, до гілля на якому має рости листя.

Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, лісівники радять діяти за основними правилами.

Як правильно збирати сік:

1. Оберіть підходящу березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано трохи нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.

 2. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою.  Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори. Отвір робиться з північної сторони.

 3. В отвір вставте жерстяний «носик», по якому стікатиме сік, та направте його у скляну банку або відро, які встановіть під деревом. Аби тара не впала, її можна закріпити скотчем. Більше одного отвору не слід робити.

 4. Коли закінчите збір соку, зніміть носик та закрийте отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, замажте її садовим варом.

5. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. Якщо взяти більше, то дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.

6. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева «зажили рани».

7. Дозволів для приватного збору соку не треба. Але якщо Ви десятками літрів збираєте його на продаж, то необхідно за дозвіл на збір соку заплатити в лісництві.

Чим корисний березовий сік

Березовий сік містить вітаміни: В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, РР, макро- та мікроелементи: залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, алюміній, марганець, мідь, цирконій, нікель, титан, стронцій, кремній, барій. Також сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, вуглеводи, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза) та ефірні масла.

З лікувальною метою березовий сік можна пити мінімум двічі в день по півсклянки вранці і ввечері. Загалом можна пити від одного до двох літрів в день. 
* березовий сік володіє сильною антиоксидантною дією;
* посилює імунітет; 
* підвищує опірність до вірусних інфекцій, вбиває бактерії і мікроби;
* відновлює сили, підвищує тонус організму і очищає від токсинів;
* при серцево-судинних захворюваннях;
* при онкології;
* покращує обмін речовин;
* прискорює метаболізм;
* тонізує нервову систему;
* при ожирінні різного ступеня;
* при хворобах суглобів та хребта (радикуліт, ревматизм, артрити, артроз, подагра)
* при ураженнях дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, туберкульоз);
* очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну;
* виводить шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини;
* нормалізує кислотність в шлунку і кишкову мікрофлору;
* при інтоксикації будь-якого походження;
* покращує функцію нирок при пієлонефриті.

Має березовий сік і косметичні властивості. Застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися пігментних плям на шкірі, ран і виразок, вугрів і гнійників, вилікувати екзему, запалення, фурункули. Він відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність. Для поліпшення росту волосся, зменшення його ламкості, усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови.

У весняний період, коли наш організм ослаблений довгою зимою, чудовий напій допоможе впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу і бадьорість, зміцнити імунну систему.  При регулярному вживанні березового соку відбувається очищення крові, підвищується рівень гемоглобіну крові, виводяться шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини. Також значно поліпшується загоєння ран, пошкоджень шкіри, рубцюються виразки. Покращується функція нирок, що важливо при таких хворобах як пієлонефрит і сечокам’яна хвороба.

Де отримати лісовий квиток

Заготівля березового соку, як для власних потреб, так і за умови промислової заготівлі, проводиться з обов'язковою випискою Лісового квитка.

Форма і порядок видачі Лісового квитка визначені Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761.

Згідно з цією постановою, Лісовий квиток для заготівельника виписується лісогосподарським підприємством, на території якого проводиться заготівля другорядних лісових ресурсів, після сплати заготівельником нормативного збору до місцевого бюджету. Розмір нормативного збору за користування другорядними лісовими ресурсами визначається обласною радою і затверджується облдержадміністрацією. Наразі Держкомлісгосп України розробляє розміри єдиних нормативних зборів на заготівлю кожного виду лісових ресурсів.

За даними Урядового кур’єра, лісовий квиток видається власником лісів або постійним лісокористувачем для:

заготівлі другорядних лісових матеріалів;

здійснення побічних лісових користувань;

використання корисних властивостей лісів на умовах короткострокового тимчасового користування.

Лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань (у межах території та об’єктів природно-заповідного фонду — за погодженням з органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища Автономної Республіки Крим, територіальних органів Мінприроди).

Довідка

При виявленні порушень природоохоронного законодавства просимо повідомляти Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області: (0352) 25-95-82 та структурні підрозділи ГУ Національної поліції в Тернопільській області за тел. 102.

Юридична довідка

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадив і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 70. Самовільне сінокосіння і пасіння худоби, самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід

Самовільне сінокосіння і пасіння худоби в лісах і на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом, самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід і т. ін. на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід і т. ін. з порушенням установлених строків їх збирання —

тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 91.  Порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду

Здійснення в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон, а також територій, зарезервованих для наступного заповідання, забороненої господарської та іншої діяльності, порушення інших вимог режиму цих територій та об'єктів, самовільна зміна їх меж, невжиття заходів для попередження і ліквідації негативних наслідків аварій або іншого шкідливого впливу на території та об'єкти природно-заповідного фонду — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від дев'яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої і на посадових осіб — від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (165)
  • Nik Nikon

    Скоріш за все, діти будуть адекватними.
  • Teren Teren

    Вся та херня зовсім не про берези, а про гроші.

    Бо, якщо в тебе дозіл, то хоч тонами ціди, а якщо не маєш -  то штраф. Суть того пілятства в тому, що хтось комусь має заплатити бабло, дозволи ж то просто так не дають. А хто не купив собі того дозволу, надал на тих муніципальних песиків, їх ж треба годувати...
  • олег

    👍 і черемша також.
  • Oksana Zhulytska

    Цей закон не сьогодні прийняли! А багато років тому! Про штрафи за підсніжники, черемшу, берези ! Просто не було телеграму , новини люди не дивились, закони не читали!!!!!
    P S. Підсніжники всі не визбирають ! Черемшу всю не з'їдять ! А от з березами тре акуратніше, щоб на другий рік була жива-здорова ...

keyboard_arrow_up