Партнер рубрики Події

Наші в Ірландії: продаж алкоголю – після 16.00, не святкували День Патріка і максимум довіри до влади

Наші в Ірландії: продаж алкоголю – після 16.00, не святкували День Патріка і максимум довіри до влади
  • Світ живе коронавірусом, Ірландія – не виняток, запевняє екс-тернополянин. Але якщо українська влада оголошує як велике досягнення придбання 12 тисяч додаткових ліжок, то ірландський уряд прозвітував: закупили вже 10 тисяч додаткових ліжок. І це в країні, яка майже вдесятеро менша за Україну.
  • Магазини витримали перший штурм, але на полицях всього повно. Деякі мережі навіть ввели правило: з 9 до 11 ранку обслуговують лише клієнтів старшого віку.
  • Прем'єр звернувся до медиків, які на пенсії, за кордоном тощо і попросив, щоб повертались в країну та ставали до роботи. За неповну добу дали згоду 24 тисячі медичних працівників. Їх реєструють по тисячі за 1 годину!

Навіть найулюбленіше свято Ірландії – День святого Патріка, країна не відзначала гучно. Бари і паби зачинились, хоча керівництво країни лише просило обмежити скупчення людей – у приміщеннях до 100 осіб, на відкритому просторі – до 500. Для ірландців це стало сигналом: є небезпека і потрібно дотримуватись правил, аби зарадити масштабній біді. Про те, як живе Ірландія у час боротьби з коронавірусом, чи введений у країні карантин і які обмеження – розповів екс-тернополянин Михайло Баскін, який з родиною проживає у Дубліні понад 19 років.

Світ живе коронавірусом, Ірландія – не виняток, запевняє екс-тернополянин. Але якщо українська влада оголошує як велике досягнення придбання 12 тисяч додаткових ліжок і 60 апаратів для штучної вентиляції легенів, то ірландський уряд прозвітував: закупили вже 10 тисяч додаткових ліжок. І це в країні, яка майже вдесятеро менша за Україну.

Прем’єр просив зберігати спокій і не поширювати сумнівних повідомлень

  • 17 березня – всьоме в історії Ірландії, ми почули офіційне звернення прем’єр-міністра по ТВ, - каже Михайло Баскін. – Вже наступного дня всі газети вийшли із заголовками та цитатами його виступу. Якщо перекласти суть, він звернувся до нації, що зараз той момент, коли більшість довіриться і попросить допомоги у меншості. Велика частина суспільства покладатиметься на лікарів та фахівців решти екстрених служб. В цьому зверненні ми почули все, аби не панікувати і впевнитись: країна володіє всім, що потрібно в цій ситуації.

Відео дня

Прем’єр попросив зберігати спокій і не поширювати повідомлення незрозумілого погодження та сумнівного чи панічного змісту, нагадав про громадянський обов’язок, в т.ч. відгукнутись на прохання залишатись вдома. Країна почула.

  • Зараз багато ірландських медиків працюють за кордоном – вони класні фахівці і затребувані в різних державах, - каже Михайло Баскін. – Зараз керівництво держави докладає максимум зусиль, аби повернути їх до ірландських лікарень. Закупили додаткове обладнання. Словом, вони вишукують всі можливості, аби убезпечити людей. І люди їм вірять.  

Це фактично передає настрої ірландців і те, як керівництво країни налаштувалось боротись з коронавірусом. Це схоже на передвійськову загальну мобілізацію, каже екс-тернополянин.

Вчителі молодшої школи змінюють профіль

  • Подвір’я мультинаціональних компанії пусті, вулиці здебільшого також, - каже Михайло Баскін. – Роботодавці просять своїх працівників залишатись вдома, працювати дистанційно. При цьому цікавляться, чи має працівник техніку і навіть офісний стіл для комфортної роботи. Якщо ні – намагаються забезпечити всім. А в офісах залишається мінімальний «скелет» компаній.

Школи, вузи і садки – на карантині вже 7 днів. Наразі Михайлова наймолодша донька, якій 13 років, намагається навчатись дистанційно, онлайн. Щодня школярам на пошту приходять завдання. Щодо молодших школярів – їм завдання не задають. А їхніх вчителів навчають та перепрофільовують – вони допомагатимуть відстежувати, з ким контактували ті, хто захворів на коронавірус і визначати, де є осередок захворювання. Михайло каже, що міняють профіль і ті, хто в Ірландії через професію чи обставин не може працювати за основним місцем роботи.  

  • Перукарні, салони краси самі закриваються, без вказівок влади, - розповів Михайло. – Магазини витримали перший штурм, але на полицях всього повно. Деякі мережі навіть ввели правило: скажімо, з 9 до 11 ранку обслуговують лише клієнтів старшого віку. Звичайно, якщо є нагальна потреба молоді щось купити – їм не відмовлять. Але правило є правилом. Як далі все діятиме – побачимо.

Запасались туалетним папером – це тренд у всьому світі

Наразі вдала оголосила карантин до 20 березня, каже екс-тернополянин. Проте, запевняє, люди розуміють: все триватиме довше. І прем’єр-міністр у своїй промові дав зрозуміти, що потрібно навчитись жити в нових умовах, бо це боротьба за виживання.

  • Треба відмітити, що керівництво країни «на відмінно» справляється з комунікацією, запевняє людей, що продуктів та всього необхідного людям вистачить, - розповів Михайло Баскін. - Була невелика паніка, декілька днів спустошували полиці, запасались, звісно, туалетним папером – це тренд у всьому світі (сміється – прим. авт.). Але згодом люди приходять, бачать заповнені полиці і заспокоюються.

Паніки серед людей немає. Всі виконують інструкції та рекомендації, в т.ч. одягають маски і рукавички, хоча обов’язком це не є. Просто люди розуміють: це не настільки захистить, скільки понизить ризик заразити інших. Це своєрідна сигнальна система – людина  говорить, що вона розуміє небезпеку навкруги і вживає всіх заходів, аби убезпечити себе та навколишніх. Транспорт працює без обмежень, але автобуси просто пусті.

Залізна дисципліна – відповідь керівництву держави. Це питання довіри. Є межа, після якої політична гра зупиняться. Є – «треба це зробити». І рішення не оскаржується на кухнях...

Читайте також Наші в Німеччині: Наталя Ващенко не може виїхати з Берліну, хоча вдома дитина і життєво необхідні ліки

Довідка

Станом на 17 березня, на острові Ірландія було зафіксовано 354 випадки захворювання на коронавірус. Два з них – летальні.
Головна робота зараз проводиться над виявленням будь-яких контактів пацієнтів з метою надання їм інформації та порад для запобігання подальшого поширення вірусу.
Прем’єр-міністр попереджав, що можуть очікувати збільшення кількості випадків на 30% щодня, протягом наступних кількох тижнів.
Було заявлено про зміни в законодавстві, згідно з якими уряд буде сплачувати лікарям-терапевтам плату за телефонні консультації COVID-19 та респіраторні перевірки, як для державних, так і для приватних пацієнтів. Це означає, що пацієнти не будуть сплачувати за послугу первинної телефонної консультації лікарям, а 30 євро за консультацію телефоном пацієнтам з підозрою на COVID-19, згідно з новою угодою, буде покривати держава. За другу і подальші консультації лікар вже може вимагати оплати. Якщо лікар загальної практики запросить пацієнта на візит для прослуховування легенів, держава сплатить за пацієнтів плату в розмірі 75 євро.

Читайте також Наші в Італії: ніхто не сіє паніку. Але вічне місто Рим перетворилось на мертве…
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Степан Браценков

  • Oksana Dovgan

    Роками лікарні закривали, лікарі, медперсонал виїжджали з України, платили за роботу копійки,не забезпечені ні лікарі, ні медперсоналу костюмами масками, медичне обладнання все старе. Може тепер казнокради поділяться на6оабованим, бо немає куди втікати, вже писали, що дають олігархи гроші на лікарні, .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up