Партнер рубрики Події

Наші в Іспанії: в різних містах всі щодня о восьмій вечора виходять на балкон та аплодують медикам

Наші в Іспанії: в різних містах всі щодня о восьмій вечора виходять на балкон та аплодують медикам
  • Медперсонал працює по 12 годин, медиків не вистачає, зараз будуть ставати до роботи навіть ті, що були вже на пенсії, а також студенти. Матеріалу теж бракує, хоч уряд уже виділив додаткові кошти на його виробництво.
  • «Я от зараз збираюся іти в магазин за продуктами для однієї літньої пари, вони мене попросили, - розповіла тернополянка, яка вже 15 років проживає в Іспанії. – Вони вийти не можуть, продукти купити їм нікому. Живуть вони в іншому районі, і я можу не їхати, але це прохання. Я без слів йду і буду ходити купувати необхідне стільки разів, скільки вони мене попросять. І будь-хто із нас це зробить».

 

Від 16 березня Іспанія почала жити зовсім іншим життям. Ввели обмеження - вулиці опустіли.

  • Так швидко всі організувалися і зрозуміли, що кожен з нас є відповідальним зараз за іншого, як ніколи. Люди дотримуються усіх норм і правил. Є випадки, коли виходять просто прогулятися, і, як не прикро, саме люди похилого віку. Які є в найбільшій групі ризику. Поліція їм пояснює все та відправляє додому, хоча їм теж важко, - про ситуацію в Іспанії розповіла Наталія Домчук, екс-тернополянка, яка 15 вже років з чоловіком-українцем проживає на півдні Іспанії, у місті Мурсія. Там народилась їхня донечка Настуня.

Йти вулицею по двоє – штраф. Проплати – через банкомат чи онлайн

За новими правилами, дозволено вийти на двір лише одній людині з родини. Причому не гуляти, а в магазин, лікарню, аптеку, банк, заправку, вигуляти собаку. Можна вийти, аби дістатись на роботу, але з офіційним документом - дозволом від фірми. Багато людей перейшли на дистанційну роботу.

  • Йти вулицею можна по одному, на відстані від іншої людини, дві людини разом на вулиці чи в автомобілі-штраф, - розповіла Наталія Жомчук. - Виняток, хіба коли треба супроводжувати людину з обмежаними можливостями.

Заборонено виходити на вулицю з дитиною, гуляти, робити пробіжки чи їхати на велосипеді просто на прогулянці. А також провідувати друзів, родичів, крім тих, хто не може вийти за продуктами. Не можна заходити до приміщень офісів без нагальної потреби. А всі проплати треба здійснювати лише через банкомат. Або користуватися послугами он-лайн.

Відео дня

Автомобілі, що дезінфікують місто

Іспанці народ відкритий, емоційний, вільний, який дуже любить спілкування, посиденьки у барах, ресторанах, - каже пані Наталія. – Вони любили проводити час з друзями та сім’єю на природі, на шопінгу або просто прогулюватись набережною у вихідні. Тепер змушені бути закритими у своїх помешканнях.

Ще тиждень тому ніхто не надавав значення почутому по ТВ

Люди ще минулого тижня дивилися ТВ і не надавали великого значення почутому. Хоча у соцмережах і групах вже «ходили» повідомлення і попередження лікарів про серйозність ситуації. Про те, що інфікованих набагато більше, ніж про це говорять на ТВ. Уряд планував спочатку закрити тільки Мадрид і Барселону, але було прийняте рішення ввести Режим надзвичайної ситуації по всій Іспанії, - розповіла екс-тернополянка.

Черга до магазину. 20.03.2020 р. 

- Перший хворий зафіксований ще 31 січня, він мав контакт із хворим з Німеччини, - розповіла Наталія Домчук. – Вже 19 березня є 17 147 інфікованих. 13 лютого помер перший хворий на коронавірус. Сьогодні їх вже 803. Сьогодні ж не стало першої інфікованої медсестри.

На початку найбільше інфікованих було у Мадриді, Каталунії та Валенсії. Потім розповсюдилося на всю Іспанію. Вірус прогресував дуже швидко.

14 березня прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив про введення режиму надзвичайного стану на території всієї Іспанії мінімум на 15 днів. Було оголошено, що  громадянам треба залишатися у своїх будинках, транспорт переходить у режим зі зниженим навантаженням, поліція та армія переведені у стан готовності до дій за  необхідності.

Штраф від 601 до 30 000 євро

  • З 00 годин 16 березня Іспанія почала жити зовсім новим для неї життям, - розповіла пані Наталія. – Обов’язковим є використання пов'язок та рукавичок. На вулицях люди ходять як хто, а в приміщеннях – крамницях тощо - майже всі їх одягають. В магазинах та інших закладах черга з дистанцією в 1 метр один від одного.

Після того, як ввели обмеження, буквально наступного дня вулиці опустіли. Людей майже не було, машин зовсім мало. Всі іспанці залишилися у своїх домівках.

  • Тих, хто не виконує вимоги, мають право оштрафувати - від 601 до 30 000€,або навіть відправити до відділку, - розповіла пані Наталія. - Паніка невелика була, буквально тиждень тому. У магазинах скуповували всі і все... До кінця тижня багато продуктів вже не було на полицях, але сьогодні все в порядку, все необхідне є і вже у такій кількості не скуповують. Приємно бачити те, як люди підтримують один одного у такій скрутній ситуації.

У різних містах Іспанії щодня о 8 годині вечора всі виходять на балкони і аплодують на честь медиків, які зараз борються за здоров'я та життя хворих. Медперсонал працює по 12 годин, медиків не вистачає. Зараз приступатимуть до роботи навіть ті, що були вже на пенсії, а також студенти. Матеріалу теж бракує, хоч уряд уже виділив додаткові кошти на його виробництво. І люди все це усвідомлюють та намагаються допомогти.

Дискотеки на балконі та бінго із сусідом

  • Наприклад, китайська діаспора об'єднала свої зусилля і закупила за власний кошт медичні матеріали і передала їх лікарням та поліцейським відділкам, - розповіла пані Наталія. - Іспанці, перебуваючи на карантині, не дають собі сумувати і проводять час так, щоб було цікаво.

У міському транспорті - пасажирів майже немає

Дехто виходить на балкон і співає, сусіди підспівують, дехто влаштовує гру у бінго, граючи із сусідами, які зручно влаштувалися кожен на своєму балконі. Дехто просто включає дискотечну музику і влаштовує дискотеку на балконі.

  • Наш сусід, приміром, щовечора співає коротеньку оперу, піднімаючи настрій і дух іншим, а сусіди йому вдячно аплодують, - поділилась Наталія Домчук. - Це розчулює, наскільки вони переживають і переймаються один одним. Таке відчуття, що всі ми тут, незалежно від національності, одна велика сім'я.

Дітям, з одного боку, - додаткові канікули. Але школярам важко всидіти вдома. Тому у групах проходять різні флешмоби, організовують конкурси. Навчаються вони зараз вдома, отримують завдання щотижня. А вільний час проводять із сім'єю, спілкуються з друзями завдяки Інтернету. Українська школа у Мурсії, наприклад, влаштувала флешмоб на тему ,,Усе буде добре у світі". Діти малювали і виставляли все у групу.

 

Вірус не обирає – іспанець чи італієць, заробітчанин чи депутат

  • Я от зараз збираюся йти в магазин за продуктами для однієї літньої пари, вони мене попросили, бо нікому купити, а вони не можуть вийти, - розповіла пані Наталія. – Живуть вони в іншому районі, і я можу не їхати, але це прохання. Тому без слів йду і йтиму надалі, скільки проситимуть. І будь-хто із нас це зробить. Тому що іспанці нам дуже допомогли коли ми сюди приїхали. Вірус не вибирає, хто ти - іспанець, італієць чи українець, заробітчанин чи депутат. Дуже прикро чути на Україні таку думку, що вся зараза лізе до нас від заробітчан.

Всі знають, чому люди опинилися на роботах за кордоном, і це не їх провина, переконана Наталія Домчук. Іспанці теж казали, що то від італійців, але ніхто і думки не мав називати їх якось погано чи образливо. Навпаки, китайські та іспанські лікарі приїхали на допомогу до Італії, а люди їх підтримували, як могли.

Читайте також Наші в Ірландії: продаж алкоголю – після 16.00, не святкували День Патріка і максимум довіри до влади
- Думати треба про інше, про безпеку своїх рідних, близьких і усіх оточуючих, - переконана пані Наталія. - Не виходити на вулицю. Як іспанські медики пояснили, що це поки що єдиний спосіб і дуже ефективний, аби зменшити розповсюдження. Підтримувати один одного морально і матеріально, хто як зможе. Не забитися в своїй хаті з тими продуктами, що накупили та думати, що тепер моя хата з краю. Тепер так не буде. Це велике випробовування для кожної країни і для кожної душі. Тому, як іспанці кажуть, - якщо ми разом, ми переможемо! Бережіть себе»!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up