Партнер рубрики Події

Наслідки атаки шахедів: на Кременеччині сильна пожежа на об'єкті інфрастуктури

Наслідки атаки шахедів: на Кременеччині сильна пожежа на об'єкті інфрастуктури

Люди зі своїх подвір'їв бачили вогонь. Міський голова Кременця Андрій Смаглюк підтвердив зранку 12 березня «20 хвилин», що є влучання. Жертв і постраждалих немає. Ліквідація залишків пожежі триває

Як розповіли місцеві жителі редакції «20 хвилин», зайнялось в районі заправки в одному з населених пунктів неподалік Кременця. У самому Кременці гучно не було, але люди зі своїх подвір'їв бачили вогонь. І вночі було світло, наче на світанку.
Міський голова Кременця Андрій Смаглюк підтвердив зранку 12 березня «20 хвилин», що є влучання. Жертв і постраждалих немає.

Згодом інформацію підтвердили в ОВА.

— Сьогодні вночі, внаслідок атак ворожими БПЛА типу «Shahed», сталась пожежа на одному з обʼєктів інфраструктури в Кременецькому районі, — йдетьс у повідомленні. — На ліквідацію пожежі було залучено 19 одиниць спецтехніки, 73 працівників особового складу, тактичний робот і пожежний потяг.

Відео дня

Ліквідація залишків пожежі триває. Загиблих та травмованих немає, повідомляють в адміністрації.

— Під час атаки шахедами, в найближчому населеному пункті до пошкодженого обʼєкту інфраструктури, призупинили електро- та газопостачання, — повідомили в ОВА. — Станом на 7.00 - електрики відновили живлення у населеному пункті, незабаром відновлять подачу газу.

В Кременецькому районі створено штаб з ліквідації наслідків надзвичайної події. Усі структури діють відповідно до своїх повноважень.

«Просимо не наближатися до місця надзвичайної події, поки тривають роботи з ліквідації наслідків удару ворожими БПЛА. Про стан ліквідації НС будемо оперативно інформувати», — написали в ОВА.

Як дізнались «20 хвилин» від власних джерел, наслідки влучання досі ліквідовують. Проте в головному управлінні ДСНС подію не коментують, радять звернутись до ОВА.
Об 11 ранку «20 хвилин» вдалось поспілкуватись зі старостою села Романом Пшевлоцьким.   
У селі поруч з Кременцем, куди вночі «прилетіло», люди не постраждали. Людські помешкання вціліли, руйнувань немає. Комунікації відновили. Зараз рятувальники ліквідовують наслідки влучання, повідомив «20 хвилин» староста села Роман Пшевлоцький.
Журналістам відома назва населеного пункту, який атакували вночі вороги, але ми свідомо його не називаємо з питань безпеки і закликаємо читачів утриматись від публічного поширення інформації, фото і відео.
— Паніки в селі немає, людям даємо інформацію, — запевнив «20 хвилин» Роман Пшевлоцький. — Поки що ніхто з місцевих за будь-якою допомогою не звертався.
О 12.01 в ОВА повідомили: «Станом на 11.47 пожежу ліквідовано».

Близько 13.00 журналістам стало відомо, що у річці поруч з місцем прильоту місцеві виявили масні плями, на поверхні плаває мертва риба. Чи пов'язане це з обстрілами? За коментарями «20 хвилин» звернулись до Державної екологічної інспекції у Тернопільській області. Там поки відмовились говорити про подію, посилаючись на таємницю слідства.
Власні джерела «20 хвилин» розповідають, що мертвої риби небагато, поки близько 50-ти. І припускають, що пізніше її може бути більше, через досить прохолодну погоду вона поки не сплила. Закликаємо місцевих не збирати мертву рибу і не вживати її. Дочекаємося офіційного пояснення ситуації.

О 13.23 міський голова Кременця Андрій Смаглюк повідомив, що проводиться робота над встановленням збитків та усуненням наслідків.

О 13.54 речниця ОВА Ганна Василенко повідомила, що на місці працюють правоохоронні структури. Розслідування здійснюють за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). В даний час встановлюють розміри завданих збитків та масштаби пошкоджень. За попередньою інформацією, майно фізичних осіб у пожежі не постраждало.

За висновками обласного центру контролю та профілактики хвороб, при дослідженні взірців атмосферного повітря, відібраних поблизу пошкодженого об'єкта інфраструктури, перевищень гранично допустимих норм вмісту шкідливих речовин не виявлено.

Фахівці Держпродспоживслужби та держекоінспекції здійснили забір води в місцевих криницях та відкритих водоймах. 17 домогосподарств повідомлені про рекомендації щодо обмеження користування водою з криниць для пиття та приготування їжі. Організовують довезення бутильованої води для цих мешканців.

Станом на 15 годину, без газопостачання залишаються ще 400 домогосподарств. До кінця дня подачу газу обіцяють відновити, повідомив під час брифінгу заступник голови ОВА Віктор Устенко.

Близько 17 години начальник Кременецької РВА Віталій Кудлак повідомив, що на місці надзвичайної події досі працюють правоохоронні органи.

— Тернопільським обласним центром контролю та профілактики хвороб здійснено заміри повітря – атмосферне повітря відповідає нормі та загроз здоров’ю населенню не несе, — повідомив Віталій Кудлак. — Рекомендовано обмежити використання води з криниць, розташованих на території прибережної зони до річки в населеному пункті на час отримання відповідних результатів лабораторного контролю. Необхідно використовувати альтернативні джерела питного водопостачання (бутильована вода, тощо).

Тернопільська ОВА надала 5 тон бутильованої води та ще 6 тон надали благодійники.

Станом на 16.00 газопостачання в населеному пункті – відновлене.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володімір

    Біда,, тай усе!!!!
  • Володімір

    Біде,, тай усе!!!
  • Олександр Ципняк

    А це вже буде вважатися зоною бойових дій?

keyboard_arrow_up