Партнер рубрики Події

Наслідки влучання на Кременеччині: питною водою мешканців забезпечили вдосталь

Наслідки влучання на Кременеччині:  питною водою мешканців забезпечили вдосталь
Фото води у річці — Суспільного Після влучання у річці, що протікає поруч із селом, з'явились масні плями, загинула риба, а людям у близько двох десятків дворів, заборонили користуватись водою із криниць
  • Із технічною водою проблем немає, запевнив голова РВА Віталій Кудлак. А питної завезли в село стільки, що вистачить на пів року. Староста села, куди два дні тому прилетіло, підтвердив інформацію. 
  • Екологи взяли взірці забрудненої води у річці та ґрунту поруч. Що виявили, дізнавались «20 хвилин». 

Забір води у людських криницях проводитимуть щодоби, доки показники не прийдуть в норму. Із технічною водою проблем немає, адже в селі є централізоване водопостачання і башта, запевнив 14 березня журналістів голова Кременецької РВІ Віталій Кудлак — через дві доби після «прильоту» в селі поблизу Кременця.

Пожежу гасили понад 9 годин

Внаслідок атаки шахідів, нагадаємо, на Кременеччині спалахнула сильна пожежа на об'єкті інфраструктури. Це сталось вночі 12 березня. Постраждалих і жертв не було, людські помешкання вціліли.

— Внаслідок атак ворожими БПЛА типу «Shahed», сталась пожежа на одному з обʼєктів інфраструктури в Кременецькому районі, — повідомляли в ОВА.

Відео дня

Під час атаки шахедами, в найближчому населеному пункті до пошкодженого обʼєкту інфраструктури тоді призупинили електро- та газопостачання. Електрику відновили оперативно, газ подали людям близько 16 год. 12 березня. Пожежу вдалось загасити близько опівдня.

У селі поруч з Кременцем, куди вночі «прилетіло», люди не постраждали, руйнувань немає, підтвердив тоді «20 хвилин» староста села Роман Пшевлоцький.
Журналістам стало відомо, що у річці поруч з місцем прильоту місцеві виявили масні плями, на поверхні плавала мертва риба. Власні джерела «20 хвилин» розповідали, що мертвої риби було небагато.

За висновками обласного центру контролю та профілактики хвороб, при дослідженні взірців атмосферного повітря, відібраних поблизу пошкодженого об'єкта інфраструктури, перевищень гранично допустимих норм вмісту шкідливих речовин не виявлено.

Фахівці Держпродспоживслужби та держекоінспекції тоді здійснили забір води в місцевих криницях та відкритих водоймах. 17 домогосподарств повідомлені про рекомендації щодо обмеження користування водою з криниць для пиття та приготування їжі. Організовують довезення бутильованої води для цих мешканців.

Дозволу пити воду з криниць ще немає

— Тернопільським обласним центром контролю та профілактики хвороб здійснено заміри повітря – атмосферне повітря відповідає нормі та загроз здоров’ю населенню не несе, — повідомив Віталій Кудлак. — Рекомендовано обмежити використання води з криниць, розташованих на території прибережної зони до річки в населеному пункті на час отримання відповідних результатів лабораторного контролю. Необхідно використовувати альтернативні джерела питного водопостачання (бутильована вода, тощо).

14 березня «20 хвилин» зв’язались з головою РВА і старостою, аби дізнатись, яка зараз ситуація поблизу місця влучання і чи забезпечили людей водою.

— Там із забрудненою водою лишилось кілька домоволодінь ближче до річки – представники держпродспоживслужби щодоби контролюватимуть її показники, доки все не прийде в норму, — пояснив 14 березня Віталій Кудлак. — Щодо річки — вода в ній візуально чистіша. Висновки нададуть екологи.

Перевірятимуть стан води у близько сотні домоволодінь – які розташовані близько річки, зазначив Віталій Кудлак. А питної води завезли у село стільки, що її і на пів року вистачить.

Староста села Роман Пшевлоцький підтвердив «20 хвилин»: вода є, її більш ніж достатньо. Люди, окрім питань з питною водою, до місцевої влади за допомогою не звертались.  

— Воду привезли — і Червоний хрест, і Рокада, і ОВА, місцева Кременецька адміністрація допомогла, — каже пан Роман. — У селі близько 400 дворів, лише в 17 з них заборонили споживання води. Наразі чекаємо нових результатів досліджень фахівців.

 

Забруднені річка і грунт

Екологи виявили у річці забруднення нафтопродуктами, але який відсоток — стане відомо після результату досліджень, а вони будуть не раніше 18 березня. Адже подібний аналіз — це довготривалий процес, повідомив 14 березня начальник управління Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Роман Нитка. Грунт досліджуватимуть не менше двох тижнів.

— Наступні заміри води ми братимемо у понеділок, 18 березня, — повідомив Роман Нитка. — але вже виявили там перевищення вмісту нафтопродуктів. За іншими показниками ніби перевищень понад норму немає. Щодо ґрунту — результати будуть не раніше, ніж за два тижні.

Аби провести аналіз ґрунта, його потрібно підсушити в природних умовах. А на місці події його збирали для аналізу після дощу, фактично це було болото, пояснив головний еколог Тернопільщини.

— Однозначно ми там виявимо нафтопродукти, але в якій кількості — від цього і залежатиме розмір завданих збитків, — каже Роман Нитка. — Площу забруднення ми поміряли, тепер потрібно з’ясувати концентрацію речовин у цьому ґрунті.

Речниця ОВА Ганна Василенко, нагадаємо, раніше повідомляла, що розслідування здійснюють за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). В даний час встановлюють розміри завданих збитків та масштаби пошкоджень.

 

Що виявили у питній воді?

Результати аналізу питної води з криниць приватних домогосподарств у селі поблизу пошкодженого інфраструктурного об’єкта показав: що відхилень, пов’язаних з надзвичайною ситуацією, — немає. Про це повідомила Нінель Цяпа, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління держпродспоживслужби в Тернопільській області.

— Відхилень за мікробіологічними, органолептичними показниками — немає. Наші фахівці зафіксували у кількох взірцях незначне перевищення за вмістом амонію, нітратів та перманганатної окиснюваності, що не є наслідком надзвичайної ситуації. Дані відхилення вказують на ймовірне джерело забруднення органічними речовинами, можливо внаслідок приватної господарсько-побутової діяльності на території індивідуальних домоволодінь. Такі ж показники у цих криницях були в попередніх роках під час здійснення забору води, — зазначила начальниця управління. 

Домогосподарства, де не зафіксовано перевищення норм вмісту досліджуваних речовин, можуть користуватися водою з криниці. Власникам криниць, в яких виявлені відхилення у показниках, фахівці рекомендують використовувати воду централізованого водопостачання або бутильовану. А також провести очищення та дезінфецію криниць, після чого будуть проведені повторні лабораторні дослідження. 

 

Читайте також: 

Наслідки атаки шахедів: на Кременеччині сильна пожежа на об'єкті інфрастуктури

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жінка з власним іменем Марія

    Починають потрохи розкачувати цю тему.пізніше через трохи часу будуть засипати новинами що більшість води не придатна для пиття.це тільки початки того що нам готують

keyboard_arrow_up