Партнер рубрики Події

Національний банк контролюватиме безготівкові платежі юридичних осіб: пояснюємо, що це означає

Національний банк контролюватиме безготівкові платежі юридичних осіб: пояснюємо, що це означає
  • Від 5 червня Нацбанк збиратиме інформацію про безготівкові розрахунки виключно юридичних осіб. Українські банки щопонеділка звітуватимуть державній інституції про карткові операції клієнтів.
  • Для чого це роблять і чи вплине нововведення на пересічних людей – ми дізнались.

Інформацію про контроль усіх безготівкових платежів повідомляє інформаційний портал «Мінфін» із посиланням на лист Національного банку України, який є у розпорядженні видання. Скріншот документа прикріплюємо нижче.

Як зазначається у листі, від банків регулятор чекає на інформацію з таких видів операцій:

Відео дня
  • P2P-перекази (переведення коштів між фізичними особами);
  • Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах;
  • Оплати в Інтернеті;
  • Переказ коштів з картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати на картки клієнтів з рахунку компанії.

Відтепер щопонеділка до 16 години банки мають надіслати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі клієнтів за попередній тиждень. Такі дані мають бути подані із зазначенням імені клієнта або назви суб'єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі.

До звіту потраплятимуть операції на будь-які суми, оскільки у Листі окремо не вказується поріг, з якого транзакція має відстежуватись. Нагадаємо, що за чинними правилами дані по всіх великих операціях (від 400 тисяч гривень) автоматично потрапляють до Держфінмоніторингу.

Що це означає для тернополян

Інформація про те, що Національний банк України збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб – не відповідає дійсності. Про це йдеться у дописі на офіційній сторінці Нацбанку.

Листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не стосується фізичних осіб. Тобто, запитувані дані не передбачають збору інформації та персональних даних людей.

Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг – юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції. А мета листа-нагадування, який дійсно був розісланий банкам – звернути увагу на необхідність своєчасного надання інформації згідно вимог, визначеними в попередніх листах. Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

 

Читайте також: 

єВідновлення: як жителям Тернопільщини отримати кошти на ремонт пошкодженого житла?

Телефонують та розповідають про проблеми з банківськими картками: правоохоронці попереджують про схему шахраїв

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Гаврило Петровський

    зробили їх разом?

keyboard_arrow_up