"Навіть, коли ви вдома, ми молимося за вас": як тернополяни можуть молитися в час карантину

"Навіть, коли ви вдома, ми молимося за вас": як тернополяни можуть молитися в час карантину

На період карантину УГКЦ надає звільнення усім вірним Тернопільсько-Зборівської архиєпархії від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята, натомість залишає обов’язок брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється медійними засобами (інтернет, телебачення, радіо) або принаймні однієї години спільної чи особистої молитви та читання Святого Письма на час карантину в домашніх умовах.

"Навіть коли Ви вдома - знайте, що ми молимось за всіх Вас! Запевняємо усіх вірних нашої парафії в постійній молитві, за наші сім’ї і родини, за оздоровлення недужих, за медичних працівників та волонтерів, за відвернення загрози поширення інфекції вірусу, - йдеться у повідомленні священників Архикатедри. - Пригадуємо та наголошуємо на постановах Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Кир Василія (Семенюка), які були оприлюднені напередодні, у зв‘язку із запровадженням карантину на території України, з метою недопущення поширення епідемії коронавірусу.

1. Чітко виконувати розпорядження державних органів влади щодо санітарних норм та поведінки під час епідемії і не легковажити ними.

2. На період карантину ми надаємо диспензу (ЗВІЛЬНЕННЯ) усім вірним Тернопільсько-Зборівської архиєпархії від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята, натомість залишаємо обов’язок брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється медійними засобами (інтернет, телебачення, радіо) або принаймні однієї години спільної чи особистої молитви та читання Святого Письма на час карантину в домашніх умовах.

Відео дня

3. Особи, що вимушено залишаються вдома, нехай користають з трансляцій богослужінь у засобах масової комунікації. Радіо-трансляція Літургії відбувається на архиєпархіальному радіо «Світанок»від понеділка до суботи о 7.00 і 18.00 та щонеділі о 8.00. Трансляція Служби Божої на Тернопільському телеканалі ТV-4 проходить щонеділі, о 10.00. Усі богослужіння з Архикатедрального собору можна переглядати у режимі онлайн на каналі «Youtube» (Ютуб). Заохочуємо наших вірних вдома цілою сім’єю бодай кілька хвилин щоденно присвячувати спільній молитві.

4. Категорію людей, які знаходяться в зоні ризику (особи похилого віку, батьки з малими дітьми, особи з ознаками респіраторних інфекцій, ті, хто недавно повернувся з-за кордону і ті, що з ними проживають), не брати участь у богослужіннях у храмі, а залишатися вдома, щоб не наражати себе та інших на небезпеку.

5. Наші храми залишити відчиненими для молитви. В них проводитимуться всі богослужіння, однак ми просимо дотримуватись вимоги щодо присутності не більше 10 осіб на богослужінні. Це є не тільки відповідальністю священника, але кожного вірного.

6. Там, де це можливо, просимо запровадити вживання гучномовця для транслювання богослужіння надворі. Відстань між вірними повинна бути не менше 1,5 м. Просимо також обмежити близькі контакти при спілкуванні: вітання за руку, дружні обійми тощо.

7. У міських храмах протягом кількох годин, а то й цілого дня можна приступити до Таїнства Покаяння та прийняти Святе Причастя. Вірні, які є хворими і перебувають вдома, якщо бажають приступити до Сповіді і Святого Причастя, повинні покликати священика, який їм радо послужить.

8. В часі Сповіді просимо дотримуватись санітарних норм та гігієни. Просимо вірних приступати до Таїнства Покаяння у захисній медичній масці.

9. Особи, які приступають до Святого Причастя, повинні стояти рівно, відхиливши голову та широко відкривши уста. Не можна устами торкатися ложечки.

10. Ми просимо стриматися від практики цілування та фізичного контакту з іконами та іншими богослужбовими речами. Ці практики можна замінити іншими християнськими традиціями пошанування святих речей – малим поклоном з прихиленням голови.

11. У храмах, де є дзвіниці, кожного дня о 11.55 доручаємо робити передзвін.

12. Поручаємо у всіх парафіях нашої архиєпархії після богослужінь спільно молитися 3 рази «Отче наш…» та 3 рази «Богородице Діво…» за відвернення загрози поширення інфекції та видужання хворих. Там, де це можливо, просимо запровадити щоденні Акафісти чи Молебні за здоров’я. У Архикатедральному соборі такий Молебен служиться кожного дня о 13 год.

13. Духовенство, чернецтво та вірних просимо продовжити практику молитви о 21.00 за Україну, за оздоровлення хворих та медичних працівників. Наші чернечі спільноти та спільноти вірних («Матерів в молитві», «Подружні зустрічі», «Лицарі Колумба», «Обнова», «УМХ» та ін.) просимо по можливості організовувати між собою цілодобові молитовні чування: молитву Псалтиря, Ісусову молитву, вервицю та ін. так, щоб кожен міг вдома взяти в них участь.

Довідка

Перелік трансляцій з архикатедрального собору Непорочного Зачаття УГКЦ м.Тернополя

Архиєпархіальне радіо "Світанок":


 Неділя

8.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

18.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

Понеділок - п'ятниця

7.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

13.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

18.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

Субота

7.00 - радіо "Світанок" (http://www.radiosvitanok.org.ua/online.html)

Щодня прямі трансляції відбуваються на YouTube-каналі «Архикатедральний Собор Тернопіль» https://bit.ly/2J2wneo.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up