Партнер рубрики Події

Навіть відкриті вікна не рятують: яка температура у громадському транспорті Тернополя

Навіть відкриті вікна не рятують: яка температура у громадському транспорті Тернополя
  • У Тернополі знову спекотно. Деякі мешканці скаржаться – їхати вдень громадським транспортом важко через спеку. Автобуси та маршрутки перетворюються на «духовки». 
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, яка температура у різних автобусах та тролейбусах. Чи працюють кондиціонери у новому транспорті? Про це у матеріалі!

Під час експерименту журналісти «20 хвилин» для вимірів температури використали паспортований термометр. Він пройшов повірку в ДП «Полтавастандартметрологія». Похибка, відповідно до сертифіката, становить +-1 градус за Цельсієм. 

В обідню пору, коли найбільш спекотно, ми проїхались у різних автобусах та тролейбусах. Температура повітря на вулиці – 32 градуси по Цельсію. На сонці ж стовпчик термометра сягав позначки 35 градусів.

Автобус №1А

Це сучасний низькопідлоговий автобус МАН. Кондиціонер в автобусі не працював. Всередині привідкрите лише одне віконце. Температура була не найвища, яку ми зафіксували під час експерименту – 32 градуси. Однак їхати в цьому автобусі було найважче. Через те, що свіже повітря всередину майже не потрапляє, в салоні дуже душно та важко дихати.

Відео дня

Тролейбус №2

У тролейбусі ситуація була значно краща. Хоча всередині жарко, а стовпчик термометру показує 30 градусів, це не так відчутно завдяки відкритим вікнам. Дихати в цьому тролейбусі було значно легше. Дехто пересідає з місць з сонячної сторони. 

Автобус №13

Це один з нових автобусів на маршруті №13. Кондиціонеру немає. Щоб не було жарко, відкрили деякі віконця та верхні люк. Стовпчик термометру сягнув позначки 33 градуси. 

Маршрутка №18

Це стара маршрутка. В ній були відкриті всі вікна та два люки на даху. Сидіння мають м’яку оббивку, тож вони не так нагріваються, як у іншому транспорті, де сидіння оббиті шкірзамінником. Температура в салоні – 32 градуси. Завдяки відкритим вікнам та свіжому повітрю їхати було легше. 

Автобус №27 

В цьому автобусі на вікнах шторки, які частково закривають вікна та трохи затіняють салон. Відкриті були тільки верхні два люки. Бокові віконця зачинили пасажири. Під час поїздки в салоні є протяг. Але на зупинках стає душно. В салоні журналісти «20 хвилин» зафіксували температуру 32 градуси.

Чи є вимоги до температури

У «Правилах надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», затверджених постановою Кабінету Міністрів України ще від 18 лютого 1997 року, немає вимог до температури в салоні громадського транспорті ані в літній, ані в зимовий період.

Те, що немає регулювання температурного режиму у громадському транспорті, підтвердили і в міській раді Тернополя.

– Законодавством не регулюється температурний режим у маршрутках, тролейбусах, автобусах, – повідомила речниця міськради Мар'яна Зварич.

Як вберегтися від спеки

У Департаменті охорони здоров’я Тернопільської ОДА нагадують правила, як вберегтися від спеки. 

Краще не виходити без зайвої потреби на вулицю в спеку – радять медики. Якщо ж цього ніяк не можна уникнути, необхідно одягатися в світлий і просторий одяг з натуральних тканин, що не перетискає судини, обов'язково прикривати голову. 

Варто пити більше рідини. Однак не всі напої підходять для того, щоб освіжитися. Найкраще освіжає зелений чай і компоти. Можна  пити прохолодні, але не холодні напої. Слід уникати газованих і солодких напоїв, а особливо алкогольних.

Якщо є можливість – бажано обмежити до мінімуму перебування в міському транспорті.

Жінкам не бажано користуватися в спекотну погоду косметикою, особливо пудрою і тональними кремами. Вони ускладнюють шкірі дихання, а по-друге, як наслідок, збільшується потовиділення і ефект від макіяжу стає прямо протилежним бажаному. Чоловікам, у свою чергу, варто відмовитися від краваток і ременів, щоб не перешкоджати нормальному кровотоку. Варто обирати легкий та зручний одяг. 

Якщо після тривалого перебування на сонці ви відчуваєте симптоми гіпертермії – нудоту, запаморочення, обличчя набуло червоного або блідого відтінку, а перед очима «літають мушки» – негайно викликайте лікаря і до його приїзду дотримуйтесь наступних правил:

- покиньте зону перегрівання (самі чи з допомогою оточуючих);

- знайдіть місце на відкритому майданчику в тіні;

- звільніться від верхнього одягу;

- змочіть обличчя прохолодною водою або обгорніть прохолодним мокрим рушником;

- покладіть на голову грілку з льодом;

- забезпечте часте обмахування або обдування вентилятором;

- випийте прохолодний напій або розчин регідрону (нормогідрону).

У будь-якому разі, спека нікому не зіпсує життя, якщо дотримуватися порад і не переоцінювати можливості власного організму.

Довідка:

Зі скаргами на роботу міського пасажирського транспорту можна звертатися за адресою: м. Тернопіль, вул. Коперника, 1, IV-й поверх – Управління транспорту, комунікацій та зв’язку Тернопільської міської ради або за телефонами: (0352) 52-15-14, (0352) 52-69-41.

Також можна залишити електронне звернення до головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області на офіційному сайті або зателефонувати на гарячу лінію (0352) 52–10–10.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Марія Марголич

    В нових автобусах (червоні 1А, 32, 35) та інших є кондиціонери, але їх не вмикають.

    Oksana Kalynovych reply Марія Марголич

    Тихоліз Міша кондиціонер заправляють досить нечасто в витрати доволі сивзотворні у порівнянні з комфортом людей, а водія насамперед,бо він катається увесь день.

    Марія Марголич reply Марія Марголич

    Так, звичайно, але за це мають відповідати перевізники, а не пасажири.

    Тихоліз Міша reply Марія Марголич

    Марія Марголич кондиціонер тре заправити, а ще він додатково тягне витрати на пальне, бо робить він не сам по собі.

keyboard_arrow_up