Партнер рубрики Події

Найбільші пожирачі електроенергії у вашому домі: як заощаджувати (ІНФОГРАФІКА)

Найбільші пожирачі електроенергії у вашому домі: як заощаджувати (ІНФОГРАФІКА)
  • В Україні проблеми з електроенергією через масові ракетні обстріли. Тернополяни та жителі області повідомляють про відключення світла в їх будинках.
  • Всіх українців просять по можливості відмовитися від використання енергозатратних приборів, які перевантажують мережу, особливо в період з 18:00.
  • Дивіться, які побутові прилади у вашій квартирі чи будинку «тягнуть» найбільше електроенергії та що радять фахівці.

Як повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, за ніч у області відновили електропостачання у 137 населених пунктах. Без світла залишаються ще 54.

Однак жителів області просять максимально зменшити енерговитрати. Особливо у вечірній період, коли навантаження на мережі максимальне.

Що «тягне» найбільше енергії

Ми розробили інфографіку за даними Міністерства енергетики України з приблизними витратами електроенергії побутових приладів та обладнання у квартирах.

Відео дня

Найбільш енергозатратна електрична плитка. Також багато потребує електрична тепла підлога. Найменше енергії витрачає холодильник, посудомийна машина та мікрохвильовка. Більше дивіться на графіці:

А ви економите електроенергію? Проголосуйте та напишіть у коментарях!

Опитування

Чи зменшили ви витрати електроенергії?

Внаслідок масованих ракетних обстрілів 10 жовтня, Тернопільська область втратила деякі джерела живлення. Близько трьохсот населених пунктів області були знеструмлені. Зі слів заступника головного інженера з високовольтних мереж «Тернопільобленерго» Андрія Лещука, відбулася втрата живлення саме на основній підстанції з напругою 330 кіловольт  –Тернопільська.

 – У нас електричні мережі та їх елементи не пошкоджені, але через те, що наша основна підстанція живиться від мереж Хмельниччини та Івано-Франківщини, то є перепади. Відповідно ми здійснили заходи по перезаживленню споживачів, які отримували електроенергію від підстанції 330 кіловольт Тернопільська. Зараз світло у їхні домівки надходить завдяки іншим джерелам живлення по повітряних лініях напругою 110 кіловольт, – наголошує пан Андрій.

Наразі готують графік подачі електроенергії, який опублікують згодом.

Як заощаджувати

Для того щоб економити гроші на витратах за електроенергію – можна перейти на багатозонний облік та рахувати витрати струму за різними тарифами протягом доби.

Наразі багатозонним обліком електроенергії користуються понад 31 000 жителів Тернопільщини, з них двозонним – 30 964. Вони економлять на щомісячних витратах за комунальні послуги. Адже при двозонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним. При тризонному обліку нічна енергія може бути 2,5 рази дешевшою за денну.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний понижуючий коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – розповідає заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  • з 23-ї години до сьомої години ранку – 0,5 тарифу;
  • з сьомої години ранку до 23-ї години – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система трохи інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з восьмої до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї години);
  • повний тариф у напівпіковий період (з сьомої до восьмої години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до сьомої години).

Як саме перейти на багатозонний тариф та що для цього потрібно – читайте у нашому матеріалі за посиланням.

А ви зменшили свої витрати електроенергії? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Володимир Фещук

    конче заспу вимкніть і буде вам щастя
  • Ян Балога

    Треба і відмовитись від використання енерго затратного освітлення дороги і вулиць в місті, бо виходить якась дивна економія .
  • Наталя Чайка

    Як можна відмовитися, коли електрики нема по 8-10 годин???
  • Василь Васильович

    КОМУСЬ ДУЖЕ СМІШНО , ЗАПРОШУЮ В ОКОПИ

keyboard_arrow_up