Партнер рубрики Події

Книгар Назар Савчак, який боровся з COVID, помер у лікарні. Друзі та знайомі розповідають про нього

Книгар Назар Савчак, який боровся з COVID, помер у лікарні. Друзі та знайомі розповідають про нього

Серце чоловіка, якого кинулись врятувати всім світом, зупинилось сьогодні, 1 лютого, у лікарні. Друзі щиро дякують за  допомогу та спробу врятувати Назарові життя. Зараз просять молитву за упокій його душі. 

Про місце і час прощання з Назаром та поховання ми повідомимо додатково. 

  • Назар Савчак помер. Нехай з Богом спочиває, - написав для всіх, хто стежив за лікуванням відомого у Тернополі продавця книжок та поета його друг Валерій Шестак.

«Дякую всім, хто допомагав рятувати Назара. Помоліться за його душу. І бережіть себе, будь ласка», - відома волонтерка Лілія Мусіхіна, яка була подругою Назара, теж написала у Фейсбук слова співчуття. Саме вона звернулась до журналістів за допомогою.  

Вчора, 31 січня, Назар Савчак вже був під ШВЛ, стан чоловіка погіршився. Ще кілька днів тому він відсвяткував свій день народження – тоді через друзів чоловік щиро дякував небайдужим за молитви і допомогу. Він перебував під маскою з киснем, але вже просив електронних книжок. А це – добрий знак, були переконані друзі, які сподівались, що Назар вибереться та подолає недугу.  

Про смерть Назара повідомив близький друг Валерій Шестак. Саме він тоді першим кинувся на допомогу, коли стан товариша був майже критичним. Все через важку форму COVID. Саме Валерій та найближчі друзі оголосили збір коштів на дорогущий препарат, бо лікарі казали, що це шанс. Шанс Назарові жити…

Відео дня

Друзі дякують усім знайомим і незнайомим людям. Навіть не сподівались, що на заклик врятувати Назара відгукнулась така кількість небайдужих. Кошти надсилали звідусіль. Причому й абсолютно незнайомі люди. Та писали Валерію та волонтерці Лілії Мусіхіній в приват, цікавились станом Назара. На картку Валерія, на яку люди жертвували гроші для порятунку Назара, надійшло понад 105 тис. грн. Більшу частину тоді витратили на лікування.

Ще кілька днів тому Валерій спілкувався з медиками. Ті попереджали, що рівень кисню у Назара ще дуже низький, тому дихати йому допомагають апарати, але шанси на одужання були. Валерій дякував усім за допомогу від імені Назара. І запевняв, - чоловік міг би сам говорити, зробив би це особисто. Зараз друзі дякують усім, хто долучився та знову просять молитви. Тепер вже за упокій його душі.

Нагадаємо, Назар Савчак захворів на тяжку форму COVID і на препарат «Актемра» потрібні були 46 тис грн. Це тоді було чи не єдиний шансом на порятунок. За допомогою до редакції звернулась відома волонтерка Лілія Мусіхіна. Вона переконувала, що усі, хто в Тернополі мав чи має відношення до художнього слова, знають Назара Савчака – багаторічного незмінного продавця книг магазину «Книжкова хата». Він знав усіх, був практично нашим маячком у світі сучасної літератури. Знав, хто що читає, над якою темою працює, розповіла пані Лілія.

—  Я боюсь про це казати, але Назар зараз бореться за життя! – просить всіх про допомогу Лілія Мусіхіна. —  Ми не були останніми роками надто близькими: моє життя не лишало мені часу на книги, на друзів дитинства. Але я розумію, що ми можемо втратити великого книголюба і Поета. І може й не написати свої найкращі вірші, якщо ми не допоможемо. Адже сподіватись йому особливо нема на кого, адже все своє життя він віддав книгам.

Редакція «20 хвилин» щиро співчуває усім, хто знав і любив Назара Савчака. Вічна йому пам’ять...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач75

    Як шкода. Пам'ятаю його ще багато років тому. Був дуже приємною людиною
  • Світлана Дублевська

    Вічна пам'ять і царство небесне
  • Анна Юхимчук

    Вічна пам'ять.
  • Наталя Дідилівська

    Вічна пам'ять співчуття рідним
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up