Партнер рубрики Події

Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину

Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину

А ви знали, що на Тернопільщині у дикій природі водяться борсуки? Одного з представників цих тваринок зафіксували у заповіднику на Чортківщині

Світлини борсука опублікували сторінці Природний заповідник Медобори. На них тваринка пересувається лісовою місцевісцю, мабуть у дорозі до нірки.

Борсук європейський або лісовий, язвець рідше харсун (Meles meles) — один з найбільших представників родини Куницеві (Mustelidae). Борсук може мешкати чисельними сімейними групами або парами, вести поодинокий спосіб життя. Оселяється в лісах усіх типів, у відкритих біотопах, там де є чагарники. Може жити поряд із людиною й навіть у містах. В Україні борсук населяє всі природні зони. У заповіднику — звичайний вид.

На зображенні може бути: лісова куниця

Відео дня

Борсук європейський активний переважно в темний час доби. На полювання виходить у сутінках. Борсук споживає дощових черв'яків, жуків, слимаків, личинок комах, амфібій, дрібних ссавців, фрукти,овочі, кореневища тощо. Вагому частку його живлення становлять безхребетні, серед яких — значна кількість шкідників лісового та сільського господарства. Цей вид легко переходить на живлення тими об'єктами, які домінують у відповідний сезон та у відповідній місцевості, і тому трофічний фактор суттєво не впливає на стан і динаміку популяції.

На зображенні може бути: олень та лісова куниця

Варто зазначити, що зимовий сон борсука не міцний і не є зимовою сплячкою, характерною для дрібніших тварин. Тварина може прокидатись під час відлиг і виходити на поверхню.

У борсуків майже немає природних ворогів. До Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) європейський борсук занесений як вид, що перебуває під найменшою загрозою існуванню. В Україні він з 2009 року вилучений з переліку «червонокнижних» видів як такий, що відновив свою чисельність.

Борсук дуже життєрадісна тварина, яка обожнює грати зі своїми побратимами і «відвідувати вечірки друзів».

Борсук є героєм літературних творів. Зокрема, у поемі Івана Франка «Лис Микита» найближчим родичем головного персонажа є борсук Бабай – розсудливий і поважний звір. Він є досить популярним героєм літературних творів у Європі, особливо в Англії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у заповіднику Медобори помітили незвичного лісового кота. На вигляд тварина, як домашній кіт, але розміри вражають. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що під час трьох нічних рейдів на території Серетського (с. Івачів Горшній, Глядки, Малашівці) та Збручанського (с. Пеньківці, Просівці Скориківської ТГ) гідрологічних заказників було виявлено чотири сітки, загальною довжиною 175 метрів. Знаряддя незаконного лову вилучили у встановленому порядку.

Читайте також: На Тернопільщині врятували собаку, який впав у щілину в Дністровському каньйоні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Galyna

    Від нього не закриєшся, прориє хід всюди
  • Roman

    Біля Бережан теж є такі
  • Тарас

    Я в Березовиці такого бачив
  • Freeda

    ‼️Увага, без паніки

    😱Щойно путін дав наказ о 00:00 розпочати військ..Читати продовження..https://t.me/+WU-K7XXL3BhmN2Fi

keyboard_arrow_up