Партнер рубрики Події

Не лишилось жодної зеленої зони! Чи посилять карантин у районах на Тернопільщині?

Не лишилось жодної зеленої зони! Чи посилять карантин у районах на Тернопільщині?
  • Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні оновила епідеміологічне зонування 10 серпня.
  • Чи будуть виконувати правила «червоної зони» у районах та що чекати жителям області – дізнавались журналісти «20 хвилин».

Після позачергового засідання ТЕБ та НС у Тернопільській області ще два райони потрапили до «червоної зони» - Збаразький та Заліщицький. У області не лишилось жодного району в «зеленій зоні». Ситуація в Тернопільській області виглядає найгірше, відносно інших областей.

- 10 вересня на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій,  було оновлено рівні  епідемічної небезпеки поширення COVID-19, - каже виконувач обов`язків голови обласної державної адміністрації Ігор Гайдук. - Хочу наголосити, що у "червоній зоні" забороняється робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів. Крім того, діють обмеження  «помаранчевої» зони. І тільки дотримання норм адаптивного карантину допоможе стабілізувати ситуацію.

Відео дня

Однак чи дотримуватимуться з понеділка правил у районах? Чого чекати тернополянам та жителям області – про це дізнавались журналісти «20 хвилин».

Тернопіль

У міській раді пояснюють, що з понедіка нових обмежень вводити не будуть, однак у місті продовжать діяти карантинні норми – соціальна дистанція, масковий режим, обмеження кількості людей в приміщеннях тощо.

Діти зможуть відвідувати садочки та школи, однак батьки можуть не приводити їх до освітніх закладів, каже міський голова.

У міській раді звернулись до правоохоронців з проханням не притягати до відповідальності суб’єктів господарювання за те, що вони здійснюють свою діяльність. Директори шкіл та підприємці, на яких склали протоколи за роботу під час дії «червоної зони», мають отримати юридичну підтримку, обіцяють у міськраді.

Громадський транспорт продовжить працювати. Усі тролейбуси, автобуси та маршрутки курсуватимуть містом, але з табличками - «спеціальні перевезення». Заповнюватимуть транспорт лише на сидячих місцях. Обов’яковим лишається масковий режим для всіх пасажирів.

Крім того, продовжать курсувати шкільні тролейбуси. Це вісім одиниць транспорту, які рухаються відповідно до складених графіків за маршрутами 1, 2, 5, 7, 8, 10 та 11. Проїзд дітей з карткою тернополянина – безкоштовний.

Бережанський район

У Бережанській районній раді повідомили, що з 14 вересня у районі запрацюють карантинні обмеження, відпоідно до "червоного" рівня епідемічної небезпеки. 

У прес-службі РДА пояснили, що з понеділка заклади освіти працюватимуть дистанційно. Садочки не працюватимуть. Громадський транспорт курсувати не буде, окрім спеціальних перевезень. Заклади громадського харчування також не зможуть працювати.  

Теребовлянський район

Керівник Теребовлянської РДА Ярема Шатарський розповів, що всіх вимог «червоної зони» в районі дотримуються.

–У нас дотримуються повністю всіх вимог, – каже він. – І додаткові заходи ми не приймали, окрім тих, що стосуються роботи стихійних ринків. Обмеження ввели в перший же день, коли Теребовлянщина потрапила до «червоної зони».

Також Пан Шатарський пояснив, що протести проти «червоної зони» проводили люди, які торгують по всій області, а не тільки в Теребовлі.

– Коли базарний день, наприклад в Кременці, ті люди їдуть у Кременець, - каже він.

Заліщицький район

У районній державній адміністрації нам пояснили, що наразі відбуваються наради відповідних комісій. Однак з понеділка район буде жити за правилами "червоної зони". Рішення Уряду будуть виконувати.

Монастириський район

Дотримуватися обмежень будуть і в Монастириському районі. Як розповіла голова РДА Галина Молчанова, карантинних вимог дотримуватимуться.

- Ми діємо згідно з чинним законодавством, - каже Галина Молчанова. – У нас зачинені школи, садочки, ресторани, бари. Усіх підприємців, заклади освіти ми поставили до відома, що під час червоної працювати не можна. Такі заходи як весілля, дні народження у закладах громадського харчування не проводять. Транспорт у нас також не працює. Ті маршрутки, які їздили по селах, також не працюють.

Цих жорстких норм карантину дотримуватимуться, доки у районі не змінять «червону зону» на більш м’яку.

Гусятинський район

Голова Гусятинської РДА Надія Галябарда пояснила, що у районі дотримуються всіх карантинних обмежень, які передбачає «червона зона».

 – Ми не можемо скасувати рішення державної комісії, – каже вона. – Будемо жити і працювати в умовах «червоної зони» Також пані Галябара додала, що поки у медиків вистачає засобів для боротьби з корона вірусною хворобою. – Не можу сказати точну кількість всіх засобів та період на який їх вистачить, але медики забезпечені всіма засобами.

Бучацький район

- Маршрутки міські та приміські у нас не ходять з понеділка, школи та садочки закриті, а кафе та ресторани працюють тільки на виніс, - каже перший заступник Бучацької РДА Богдан Бейко. - Стараємося дотримуватися заходів.

Богдан Бейко також розповів, що в перші два дні, коли ввели карантинні обмеження відповідно до "червоної зони" у районі, люди вийшли на протести.

- У перший день це були підприємці з ринку, а в другий - навіть батьки. Люди хотіли, аби працювали садочки та школи. Втім, станом на 11 вересня, ситуація контрольована, і проблем ніяких немає.

В інших районах наразі проходять засідання комісій ТЕБ та НС. Наразі ми очікуємо відповіді голів районів про їх подальші дії.

Як працюватимуть заклади освіти?

На відміну від Тернополя, у районах, які потрапили у «червону зону», ні дитячі садочки, ні школи, ні інші заклади освіти не працюватимуть у звичному режимі. Діти навчатимуться дистанційно.

В обласному управлінні освіти нам пояснили, що наразі не виконують вимог Уряду лише у місті Тернопіль.

- Усі заклади освіти області, де визначили «червону зону», перейдуть на дистанційну форму навчання, - пояснює заступниця начальниці управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ганна Зварич. – Станом на 11 вересня, 319 закладів освіти перебувають у «червоній зоні». З них 275 закладів - на дистанційній формі навчання. Один заклад на канікулах, а інші – це заклади міста Тернопіль, які продовжили роботу.

Як розповіла Ганна Зварич, керівникам закладів освіти відправили від управління освіти направили листи щодо неухильного дотримання законодавства. Однак зачинити тернопільські школи та садочки управління не може.

- Відповідно до Закону України, заклади освіти мають організаційну, фінансову, академічну та кадрову автономію, - пояснює Ганна Зварич. - У разі недотримання законодавства, керівник несе повну цивільну, адміністративну і навіть кримінальну відповідальність. Коли на державному рівні визначено, що в закладах має бути карантин – керівники повинні цього дотримуватися.

Тому область фактично не може вплинути на роботу закладів освіти і або дозволити садочкам та школам працювати, або навпаки – заборонити діяльність.

А як ви ставитеся до цих змін? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Олександра Вода

    Зає***ли з вашими зонами, в Швеції ніяких зон живуть люди спокійно а в Україні угоди побачили що можна заробляти на вірусу то будемо 10 років на карантині так само як з АТО    
  • Володимир Мудрий

    Щоб почались вибори вони всі позеленіют ті зони
  • Я

    Я прошу всіх дотримуватись карантину. Це врятує життя
  • Leskiv Mariya

    Вони,ще не бачили червоної зони.Не дай Господи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up