Партнер рубрики Події

«Не мовчи, полон вбиває»: у Тернополі мітингували рідні полонених військовослужбовців

«Не мовчи, полон вбиває»: у Тернополі мітингували рідні полонених військовослужбовців

Акцію на підтримку полонених військових 25 лютого організували у Тернополі на мосту біля технічного університету. До неї долучилися кілька десятків рідних захисників. Журналісти «20 хвилин» були на місці події. Подробиці читайте у нашому репортажі.

До десяти років російсько-української війни та другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україні провели ряд заходів, щоб нагадати про військовослужбовців, які досі перебувають у полоні.

З ініціативи рідних військовополонених 25 лютого у Тернополі влаштували акцію «Пекельний лютий довжиною в 2 роки». Містян заздалегідь закликали долучитися до неї в анонсі в соцмережах.

Відео дня

На мосту біля Тернопільського національного технічного університету о 13.00 зібрались десятки людей. Багато хто прийшов з дітьми. Рідні полонених Героїв тримали у руках прапори, синьо-жовті стрічки і плакати із закликами звільнити та повернути військовослужбовців додому.

«Полон вбиває», «Свободу полоненим», «Волю морпіхам», «Де Азов?», «Вони ще у полоні», «Бути їхнім голосом» – написали на них. Мітингувальники закликали водіїв сигналити, якщо підтримують акцію. Автомобілісти, які проїжджали повз, так і робили. Сигналили й із громадського транспорту.

Більшість людей, які долучились до мирної акції – це родичі захисників Маріуполя та «Азовсталі». Однак, були і близькі морпіхів, нацгвардійців, прикордонників тощо. Перехожі зупинялися, роздивлялися плакати, фотографували і знімали акцію. За порядком на місці слідкувала поліція.

В однієї з організаторок акції Олени Нікуліної у полоні з травня 2022 року перебуває чоловік. Захисник воював у бригаді «Азов», після виходу із «Азовсталі» росіяни захопили бійця у полон. Жінка розповідає, що не бачила коханого вже 22 місяці і з нетерпінням чекає на його повернення.

– Ми вкотре долучилися до всеукраїнської акції на підтримку військовополонених для того, щоб нагадати суспільству, що їх потрібно якнайшвидше повертати. Вони вже дуже довго перебувають у катівнях ворога. В Тернополі такі акції відбуваються через тиждень, – додала пані Олена.

Тернополянка Галина вже не вперше прийшла на такий захід. 31 січня 2024 року з полону повернувся її брат – прикордонник, який був на «Азовсталі». Але хлопці із його загону досі в полоні.

– Я по собі знаю, як важко рідним військовополонених. Тому важливо підтримувати такі акції. Планую ходити на них до кінця, поки не повернеться з полону наш останній захисник. Закликаю і представників засобів масової інформації звертати увагу на цю проблему. Ми хочемо тримати фокус суспільства на темі повернення військовополонених. Коли повернувся мій брат і його побратими – вони були дуже зворушені, що тут про них не забули і боролися. Нам треба стати голосом полонених! Це не має бути лише проблема їхніх рідних, – говорить пані Галина.

Тернополянка Софія прийшла на мирну акцію з мамою і молодшим братом. Її вітчим наразі служить у 10 гірсько-штурмовій бригаді «Едевельвейс». З ним усе добре, чоловік виконує бойові завдання. Сама ж Софія волонтерить з перших днів війни і працює у команді фестивалю «Файне місто», яка перетворилась на «штаб» допомоги полку «Азов». Але попри підтримку бійців на фронті, зауважує вона, ми не маємо забувати про тих, хто вже 2 роки перебуває у полоні ворога.

– Мій знайомий з 2014 року воює у полку «Азов». 24 лютого 2022 року він написав мені повідомлення:  «Я вас дуже сильно люблю. Тримайтеся». Відтоді я зрозуміла, що у мене немає права здаватися і не боротися за життя хлопців так, як вони відстоюють нашу Україну. Такі мирні акції дуже важливі, бо люди розслабилися. Багато хто вже ніяк не реагує і не сприймає полонених як буденність. Тому треба нагадувати їм про наших захисників, – говорить Софія.

Крім Тернополя, подібні акції у підтримку полонених бійців 23 лютого провели у Хмельницькому, 24 лютого – у Києві, Кролевці, Павлограді, Івано-Франківську, Львові, Вінниці та Черкасах. 25 лютого на центральних площах і біля міських рад мітингували у Дніпрі, Овручі, Чернівцях та Кривому Розі.

 

Читайте також:

Хроніки повномасштабної війни: що відбувалося на Тернопільщині впродовж двох років

Поверніть Героїв додому: на Театральному майдані зібрались мітингувальники

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up