Партнер рубрики Події

Не "пхайте" у дитину всі можливі ліки: педіатр про помилки і міфи, пов'язані з лікуванням малюків

Не "пхайте" у дитину всі можливі ліки: педіатр про помилки і міфи, пов'язані з лікуванням малюків
  • Коли йдеться про здоров`я дитини, дехто з батьків вдається у крайнощі та береться за всі можливі методи лікування. 
  • Завідувачка дитячого поліклінічного відділення №6 Наталія Дмитришина відповідає на питання батьків та розвінчує найпопулярніші міфи щодо самолікування, стосунків з педіатрами та реформи медицини.

Що цікавить батьків щодо лікування дітей, ми запитали у спільноті "Тернопільські мамусі". Педіатра обирали за порадою керівника КП "Тернопільська міська дитяча лікарня" Андрія Артимовича.

Завідувачку Педіатричним відділенням №6  Поліклінічного відділу Тернопільської міської дитячої лікарні Наталію Дмитришину знають в Тернополі як кваліфікованого спеціаліста. Впродовж 30-ти років вона працює педіатром, 16 із них — завідувачкою педіатричним відділенням. Із лікаркою зустрічаємось на її робочому місці, у дитячій поліклініці на вул. Морозенка, 7. Тут працює 8 педіатрів, які обслуговують дітей від 0 до 18-ти років. 

Розмову з пані Дмитришиною подаємо у форматі "питання відповідь".

Відео дня

—  Чи часто батьки займаються самолікуванням? З якими міфами вам найчастіше доводиться зіштовхуватися? 

— Звісно, батьки хвилюються за дітей і інколи можуть переоцінювати свої можливості в самолікуванні. А міфи такі: це швидке збивання температури, коли вона тільки підвищується на початку захворювання. Ще часто батьки переконані, що дитині постійно потрібно залишатись в ліжку, якщо вона захворіла. Насправді це не так. Дітям потрібно свіже повітря. 

—  Які помилки найчастіше роблять молоді батьки? 

—  Є різні ситуації. Буває, що батьки не купають дітей, зачиняють двері-вікна, і забувають, що дитині постійно потрібне свіже повітря, зволоження приміщення. Якщо загальний стан дозволяє то з дитиною варто вийти на прогулянку, хоча про це мало хто знає. Не хочуть прикласти зусилля для того, щоб "наводнити дитину". А це дуже важливо. 

— Чи буває навпаки: батьки маю свої переконання, або ж лікують за "написаним в інтернеті"?

— Кожна людина має свій світогляд, свій досвід. Це нормально, коли ми хочемо щось підправити. Але якщо є гарний контакт батьків з лікарем, якщо лікар "в авторитеті", він зуміє знайти аргументи, щоб переконати у правильності тих чи інших призначень.

Часто батьки самостійно або за порадами знайомих дають противірусні чи жарознижуючі препарати. Цього не можна робити без консультації лікаря. Варто звернутись до дільничного педіатра. Зараз, у час реформи, усі батьки мають доступ до номера телефону педіатра і без проблем можуть уточнити свої дії: чи варто йти на огляди, чи варто додатково приймати додаткові ліки. Педіатр має порадити, на що батьки мають звертати увагу в стані дитини. 

Інколи ще батьки вважають,  що якщо вони прийшли до лікаря, то він обов`язково має призначити ліки, якщо він їх не призначає, то вони помилково вважають, що це поганий лікар. Але "пхати" в дитину всі можливі ліки — неправильно.

— А як щодо антибіотиків. Як часто батьки самостійно "лікують" ними дитину? І чи небезпечно це? 

— Ця проблема дуже актуальна у всьому світі, бо існує така проблема як антибіотико-резистентність. Я вважаю, що антибіотики мають використовуватись лише за призначеннями лікаря. Ми ніколи не призначаємо їх з першого дня захворювання. Антибіотики на віруси не діють. Тому мають бути певні покази для їх призначення. 

Інколи батьки, які дуже схвильовані, вважаю, що антибіотик — це панацея. Але не так.

—  Що скажете про народні методи самолікування — гірчичники, йодову сітку, обтирання дитини горілкою чи оцтом, тощо. Чим це небезпечно?

— Коли ще не було такого асортименту ліків, інших методів, всі ці методи, можливо, і були актуальними. Щодо розтирання оцтом та горілкою, ми завжди були проти цього. Адже на шкірі при хворобі виділяються власні речовини. Їх навпаки потрібно змити, а не провокувати інтоксикацію горілкою. Краще прийняти душ, легку ванну, аніж робити такі маніпуляції. Я рекомендую в такому випадку контролювати об`єм випитої рідини, за рекомендаціями педіатра. Хоча є процедури, які доволі приємні: попарити ніжки, подихати аромомаслами. Я не проти цього. Тільки пам`ятайте про загальноприйняті правила: вологе повітря, дозовані фізичні навантаження, прогулянки, ванни. Це повинно бути.

— Чи погоджуєтесь з висловом: "Вегетаріанство є здоровим і повноцінним харчуванням для вагітних жінок, жінок, які годують грудьми і дітей"?

 — Усі дорослі мають право приймати власні рішення щодо свого харчування. Але я вважаю, що всі дітки мають право на повноцінне харчування. Я думаю, що їм обмеження будуть недоречні. Діти мають харчуватись повноцінно. Має бути введена і риба, і м`ясо. Якщо дитина виросте і прийме таке рішення — то це її право, а в дитячому віці їм необхідно харчуватись повноцінно. На мій погляд, це стосується і вагітних і мам, які годують грудьми.

— Зараз відбулась реформа медицини. Що змінилось: що це дало батькам та лікарям?

— Інколи те, що нове, приживається важко, але коли ми самі не готові це сприйняти. Для мене ці зміни є позитивними. Тому що батьки укладають декларації не за територіальним принципом. Це доступність, бо вони можуть звернутись до лікарів за особистим номером у будь-який час. Для дітей тут позитив в тому, що інколи навіть не треба приходити і "тягнути" дітей у відділення. Якщо діти все ж записані на прийом — ми практично позбулись скупчень в коридорах. Люди приходять за призначеним часом. І це чудово. 

— Чи збільшило це навантаження на лікарів? Чи зловживають батьки тим, що мають телефон педіатра, можливо, телефонують в неробочий час?

— Для лікарів це встановило порядок. Звісно, є випадки, коли батьки телефонують і увечері, і вночі. Але на початку спільної роботи педіатр та пацієнт обговорюють час роботи: коли можна писати, дзвонити. Ми ще працюємо над цим врегулюванням, але серйозних проблем із цим не виникало. Зручно те, що ми можемо записувати онлайн на будь-яке обстеження. Це теж значно все спростило.

—  На які обстеження може скеровувати лікар безкоштовно і як часто? Чи виписує педіатр дітям безкоштовні чи пільгові рецепти, як дорослим?

— Безкоштовні обстеження є. Педіатри цим користуються. Ми створюємо електронні направлення, і дитина безкоштовно може пройти обстеження. Щодо безкоштовних ліків: ми трохи відрізняємось від дорослого населення, але деякі категорії дітей отримують препарати безкоштовно: це діти з цукровим діабетом, які безкоштовно отримують інсулін, це діти з бронхіальною астмою і певні інші категорії. Звичайно, це можуть бути не всі потрібні препарати, на жаль.

—  Як людині без медичної освіти зрозуміти, чи хороший лікар, як фахівець. Ніхто не хоче ризикувати здоров'ям малечі. Можливо, варто радитись з кількома спеціалістами, якщо ситуація справді серйозна?

— Якщо справа серйозна, то дитина має бути під стаціонарним наглядом в медзакладі. Там справді є консультування не одного спеціаліста. Але якщо батьки хочуть взнати, до прикладу, який рівень температури підлягає для того, щоб її збивати, то є загальноприйняті правила, якими керуються усі педіатри, бо вони несуть за це відповідальність. 

Яку пораду батькам ви б дали, коли йдеться про стосунки "батьки-педіатр"?

— Я б попросила завжди цінувати лікаря, з яким ви склали декларацію. Цінувати його час, його знання, його терпіння. Завжди дослухатись до поряд і старатись знайти взаєморозуміння. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Яна Христенко

    Вы знаете что вас тоже кто то ищет и ждет в этом мире?!! Попробуйте бесплатный telegram-bot поиск здесь https://t.me/airybay_bot. Знакомства с людьми со всех городов Украины и не только! Желаю тебе счастья и удачи! Верь - все хорошее только впереди!❤️🥰

keyboard_arrow_up