Партнер рубрики Події

Дівчина, яку школярка ставила на коліна в туалеті, хоче публічного вибачення. Що каже психолог?

Дівчина, яку школярка ставила на коліна в туалеті, хоче публічного вибачення. Що каже психолог?
  • Відео, на якому тернопільська школярка принижує та ставить на коліна ровесницю, облетіло соцмережі. Батьків притягнуть до адміністративної відповідальності. Але цим конфлікт не завершився. 
  • Ми поспілкувалися із керівниками навчальних закладів, де навчаються дівчата та дізналися, як там пропонують вирішити проблему. 

Нагадаємо, як усе відбувалося. 

— На Аліну чо ср***? Ти ш**ха, В.? Ти ш**ха? Да чи нє? Дура, ми хочем, щоб ти це сказала! Скажи, бо я тебе зараз йо**ну!  Кажеш "да", і я від тебе відсідаю, — так до своєї ровесниці зверталась 14-річна Тая К. (прізвище відомо ред).

Друзі усе знімали на відео. Але на цьому все не закінчилось. Наступна сцена із вбиральні цього ж закладу. Там дівчину примушують встати на коліна та вибачитись. Хоча за що саме, із контексту незрозуміло. Видно, що знімали усе одразу на кілька телефонів. 

Відео дня

Ось відео. Допис, поширений Файний Тернопіль (@faynyy_ternopil)

Версій багато

У коментарях тернополяни пишуть, що потерпіла раніше висловлювала образи щодо матері Т. Ще хтось пише, що дівчина "обговорювала Т.", а відео  — це відповідь.

Хоча із самого запису причин такої поведінки не зрозуміти. І про маму там ні слова. Згадується лише якась Аліна. Тож, ймовірно, саме таким чином Т. "заступалась" за когось із подруг.

Зацікавила також версія однієї із відомих в Тернополі психологинь. Проте жінка відмовилась називати своє ім'я, адже вважає, що з одного лише відео мало, аби володіти ситуацією і фахово коментувати події.

— Зважаючи на нетипову поведінку, як для жертви, дівчинки, яка спілкується із іронічною посмішкою, не йде (хоча може піти, може звернутись за допомогою), а продовжує на камеру говорити, її не б`ють, не погрожують, вона стає на коліна... все непросто.  Даній ситуації має розібратись фаховий психолог. Схоже на відео за домовленістю заради створення хайпу, — написала психологиня.

Відкритим залишається також питання, чому дівчина не звернулась за допомогою до своїх подруг, адже прийшла у заклад з ними, не звернулась до людей за сусідніми столиками, офіціантів. Та чи не страшно їй було добровільно іти у вбиральню, адже якщо вона і справді їй загрожувало насильство, то все могло обійтись не лише "вибач"?

Причина сварки

Увечері 1 березня на сторінці ГУНП в Тернопільській області опублікували повідомлення щодо цього факту. 

— Зі слів дівчат, причиною сварки став хлопець та переписка в інтернеті. Кривдниця заявила також, що одна з причин її агресивної поведінки - образливі слова в бік мами. Дівчата знайомі місяць. Навчаються в різних закладах освіти. На зустріч обидві прийшли з подругами. Останні і знімали словесний конфлікт та залили його в мережу. Кривдниця у своєму вчинку розкаялася і попросила пробачення в знайомої. За її дії до адмінвідповідальності притягнуть батьків — кажуть у поліції. 

Але за інформацією з інших джерел, потерпіла хоче, аби вибачення були публічними. Поспілкуватися із дівчиною, яку ображають на відео, нам не вдалось, хоча її позицію розповіли у закладі, де вона навчається.

"Нехай попросить вибачення так, як принижувала"

З власних джерел журналісти видання "20 хвилин" дізнались, що В. навчається у Тернопільському центрі професійно-технічної освіти.

У закладі вже знають про ситуацію. Відео побачили в мережі, коли дізнались, що це їхня учениця, вирішили поспілкуватись із нею.

—  Вона розказала, що ще в суботу (27 лютого) з мамою були в поліції, написали заяву, дали пояснення. Зараз цим питанням займається поліція, —  каже заступник директора Тернопільського Центру професійно-технічної освіти Дмитро Нечай. — Одне із видань подало інформацію про те, що причиною всьому став хлопець і телефонна переписка, і ніби-то наша учениця ображала маму дівчини з 5-ї школи. Хоча мені В. говорила, що про маму там не йдеться взагалі, - сказав він.

Зі слів заступника директора, дівчина зараз почувається нормально, звісно, їй неприємно те, що відео побачило стільки людей.

—  В. не вимагає ні штрафів, ні компенсацій, хоче одного: так як її принизили в інтернеті, так щоб перед нею вибачились. Більше нічого їй не треба. Тільки вибачення. Вона каже: "Я живу в Тернополі, мене багато дітей знає, плюс наш навчальний заклад: усі вже знають. Я хочу, щоб таким же чином як мене принизили, щоб переді мною вибачились",  —  сказав пан Нечай. 

Якщо В. бажає опублікувати свою позицію, просимо звернутись до авторки цього матеріалу. Ольга Турчак 097-16-14-150.

У школі говорили і з Т. і з батьками

Кривдниця Т., про яку ми вже писали раніше, навчається школі №5. За коментарем ми звернулись до керівника закладу Оксани Погорілої. Поспілкуватись з журналістами вона погодилась наступного дня після виходу публікації на сайті "20 хвилин". Розповіла, що про ситуацію дізналась лише після того, як ми звернулись у школу, 1 березня.

— Після вашого звернення розпочали власне розслідування цього факту. Наскільки тут присутній факт булінгу, коментарі дала поліція. Але відео і справді таке, що спокійно на нього дивитись не можна. Перш за все, я викликала в школу маму Т., і ми спілкувались дуже довго. Також ми вже поспілкувались із самою дівчиною. Я говорила їй, що зараз найважливіше не "вичитувати моралі" за той вчинок, який вже відбувся, а не допустити такого в майбутньому. Разом ми виробили декілька кроків, на які вона погодилась, вони допоможуть змінитися на краще, — сказала директорка.

Також керівниця додала, що в школі постійно проводять заходи для профілактики булінгу. А із дівчиною працюватиме шкільний психолог та вона сама.

Нагадаємо, прокоментувати ситуацію ми запропонували мамі Т. Але жінка наразі від коментарів відмовилась.

— Дякую. Зараз не готова вам надати відповідь, — написала вона. 

"Такі конфлікти непоодинокі"

Лікар-терапевт кабінету "Клініка дружня до молоді" Людмилою Даньо

— Такі конфлікти непоодинокі. Часто і дівчата, і хлопці діляться негативним досвідом. Однією з таких постійних причин є конфлікт між місцевими та дітьми, які приїжджають до нас на навчання. Або, як варіант, "елітні" школи та "звичайні". 

Те, що суперечка саме між дівчатами, теж не дивно. Адже вони більш-емоційні, ніж хлопці. Можливо, тут проявились різні типи характеру: лідер та виконавець. Хоча методи вирішення конфлікту тут неприйнятні. 

Факт того, що все робилось на публіку, неоднозначний. Адже не можна виключати того, що все спровоковано спеціально для зйомки, розраховано на глядача. Хоча без того, щоб розібратись в ситуації за кадром, висновки робити важко. Таких випадків, ймовірно, є багато, але вони залишаються без уваги. 

Що робити в таких випадках? Важко сказати, адже ситуації бувають дуже різні. Якісь легко вирішити в дитячому колективі, якісь не обійдуться без підтримки дорослих. 

Чи допоможе публічне вибачення "залатвити" ситуацію? Важко сказати, адже незрозуміло, чи воно набуде такого самого розголосу, як перше відео. Не знаю також чи дівчина, яка принижувала ровесницю тепер піде на це. Все залежить від характеру людини. Якщо вона "затята", і відстоює свою позицію, наполягає на тому, що причини для першого вибачення були то можливо й таке, що вона не погодиться на публічне вибачення. Це дорослі в таких випадках розуміють складність ситуації і шукають із неї, а підлітки схильні до крайнощів. 

"Підтримка потрібна і агресорам і жертвам насильства"

Михайло Козюк, юридичний психолог, фахівець з подолання конфліктних ситуацій.

— Перше, що потрібно розуміти — це те, що так званий "перехідний період", особливо від 9 до 14 років, характеризується тим, що людина хоче самоствердитись у суспільстві. Тому можуть виникати конфлікти між підлітками.

Якщо ваша дитина є агресором — то потрібно багато із нею говорити. Пояснити, що є багато способів того, як завоювати авторитет між однолітками, окрім насильства.

Якщо ваша дитина — жертва насильства, то її потрібно підтримати трьома шляхами: розмова з колективом, у якому постраждали дитина. Дитина має відчувати захист та підтримку. Друге - це навчити дитину відстоювати власну позицію, будувати психологічні кордони, грамотно пояснити свою позицію. Важливо для батьків - звертати увагу на комунікативні навички дитини: чи вміє вона розповісти про свої риси, про емоції, довести словесно свої принципи.

Потрібно вміти пояснити дитині її сильні сторони, відкрити те, що вона повинна бути самодостатньою, незважаючи на думку оточуючих.

Інколи варто задуматись навіть про зміну середовища, яке боляче травмує дитину. Зважити усі за та проти разом на можливо навіть подумати про зміну місця навчання чи навіть проживання.

Проте спочатку потрібно дізнатися про проблему, пропрацювати шляхи вирішення, а не замовчувати її. Важливо розуміти, що підтримка підліткам потрібна і в ситуації, коли вони виступають агресорами, і коли жертвами.

 

 

Читайте також: 

Як покарають дев'ятикласницю з Тернополя за те, що ставила на коліна ровесницю і знімала це на відео

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ростислав Гарасимчук

    73%

    pitersuperfly reply Ростислав Гарасимчук

    Дівулі!
  • Оксана Ониськів

    Цікаво в який ВУЗ піде це стерво... Потім буде працювати як стоматолог з Рівного .
  • Оксана Ониськів

    Хай скаже , що вона шлюха. І на коліна в туалеті.
  • Kristina Cherednik

    Pidlovutu sychky I vidpizdutu
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up