Партнер рубрики Події

Як покарають дев'ятикласницю з Тернополя за те, що ставила на коліна ровесницю і знімала це на відео

Як покарають дев'ятикласницю з Тернополя за те, що ставила на коліна ровесницю і знімала це на відео
  • 14-річна тернополянка Т. опублікувала в соцмережах відео, на якому вона та кілька її друзів принижують та навіть ставлять на коліна ровесницю. Все відбувалося в одному з відомих закладів харчування.
  • Справа дійшла до поліції. Що відомо про дівчину та чи відповідатиме вона перед законом, чи знають про ситуацію в школі, читайте у матеріалі. 

— На Аліно чо ср***? Ти ш**ха, Віка? Ти ш**ха? Да чи нє? Дура, ми хочем, щоб ти це сказала! Скажи, бо я тебе зараз йо**ну!  Кажеш "да", і я від тебе відсідаю, — так до своєї ровесниці зверталась 14-річна Тая К. (прізвище відомо ред).

Друзі усе знімали на відео. Але на цьому все не закінчилось. Наступна сцена із вбиральні цього ж закладу. Там дівчину примушують встати на коліна та вибачитись. Хоча за що саме, із контексту незрозуміло. Видно, що знімали усе одразу на кілька телефонів. 

Відео одразу ж розлетілось соцмережами, хоча зі сторінки Т. вже за кілька днів зникло. Але декілька онлайн-спільнот встигли його зберегти.

Відео дня

Є багато коментарів під дописом. 

— Скоро це зайде в "фейсбуківські" пабліки, де це відео побачить її мама, і тоді їй буде..., — написав хтось із користувачів соцмережі в коментарях.

— І шо laugh, — відповіла дівчина. 

— Ахахах вона даже сюда попала, — пише інший користувач.

— Я крута wink, — відповіла йому Т. 

Немає опису.

 

Немає опису.

Блогерка та переможниця конкурсів

У соцмережах знаходимо профіль дівчини. Вона позиціонує себе, як модель. Має 3,5 тисяч підписників. Активно веде блог. А ще займається візажем. У профілі багато фото із вечірнім макіяжем. 

Немає опису.

 

Ми запропонували "героїні" тексту висловити свою позицію щодо ситуації. Написали їй повідомлення в соцмережах, але відповіді наразі не отримали. Якщо дівчина відповість, ми додамо коментар до матеріалу. 

У Facebook знаходимо ще одну цікаву публікацію про Т. На сторінці тернопільської музичної школи №1 ім. Барвінського. Там йдеться про те, що дівчина була переможницею кількох міжнародних конкурсів як вокалістка, але й проявила свої обдарування у грі на фортепіано та здобула перемоги в інструментальному жанрі (фортепіано).

— Окрім захоплення музикою, у Т. є ще одне бажання творчої реалізації — створювати новий імідж для людей, підкреслювати їх красу. Звичайно, це професія візажиста. Часто Т. запрошують у салони моделлю. А сама вона удосконалює свою майстерність та створює жінкам абсолютно новий образ, підкреслюючи всі плюси їхньої зовнішності, — йдеться в публікації. 

Кажуть, що це відповідь на образу мами

Розшукати дівчинку, яку ображають на відео, нам не вдалось. Ми готові опублікувати її позицію. Вона може звернутись до авторки публікації за телефоном: 0971614150 Ольга Турчак. 

У коментарях тернополяни пишуть, що потерпіла раніше висловлювала образи щодо матері Т. Ще хтось пише, що дівчина "обговорювала Т.", а відео  — це відповідь.

Хоча із самого відео причин такої поведінки не зрозуміти. І про маму там ні слова. Згадується лише якась Аліна. Тож, ймовірно, саме таким чином Т. "заступалась" за когось із подруг.

Немає опису.

У коментарях до нашого матеріалу психологиня Ірина Чорна публікує свою думку, щодо розвитку подій.

- Зважаючи на нетипову поведінку, як для жертви, дівчинки, яка спілкується із іронічною посмішкою, не йде (хоча може), а продовжує на камеру говорити, її не б`ють, не погрожують, а вона стає на коліна... все непросто.  даній ситуації має розібратись фаховий психолог. Схоже на відео за домовленістю заради створення хайпу, - написала психологиня.

Мама від коментарів відмовилась, що кажуть освітяни

Прокоментувати ситуацію ми запропонували мамі Т. пані Наталі. Але жінка наразі від коментарів відмовилась.

— Дякую. Зараз не готова вам надати відповідь, — написала вона. 

Навчається Т. у Тернопільській ЗОШ №5. За коментарем ми звернулись до керівника цієї школи Оксани Погорілої. Поспілкуватись з журналістами вона погодилась наступного дня після виходу публікації на сайті "20 хвилин". Розповіла, що про ситуацію дізналась лише після того, як ми звернулись у школу 1 березня.

— Після вашого звернення ми розпочали власне розслідування цього факту. Наскільки тут присутній факт булінгу, коментарі дала поліція. Але відео і справді таке, що спокійно на нього дивитись не можна. Перш за все я викликала в школу маму Т. і ми спілкувались дуже довго. Також ми вже поспілкувались із самою дівчиною. Я говорила дівчині, що зараз найважливіше не "вичитувати моралі" дівчині за той вчинок, який вже відбувся, а не допустити такого в майбутньому. Разом ми виробили декілька кроків, на які вона погодилась, і які допоможуть змінитись на краще.

Також керівниця освітнього закладу повідомила, що в школі постійно проводять заходи для профілактики булінгу. А із дівчиною працюватиме шкільний психолог та сама директорка.

Відео та цю публікацію ми надіслали також керівниці управління освіти і науки Тернопільської міськради Ользі Похиляк. До дзвінка журналістки вона про ситуацію не знала, але пообіцяла відреагувати.

— Я на жаль, не можу зараз коментувати нічого, оскільки не знаю про цю ситуацію. Зараз буду зв`язуватись із директором та з`ясовувати, в чому там справа. Обіцяю, що реакція від нас на такі речі буде. Про булінг насправді ми говоримо багато, стараємось пояснювати дітям, що його прояви неприпустимі. Дякую вам за звернення, — сказала Ольга Похиляк.

Вже через кілька годин, начальниця управління повідомила, що спілкувалась з директоркою, з самою Т., хоча 1 березня на уроки вона не прийшла. Наразі готують наказ про початок власного розслідування. 

Відомо також, що дівчина, яка стала ймовірною жертвою, є ученицею одного із міських коледжів. 

Факту булінгу не виявили

Увечері 1 березня на сторінці ГУНП в Тернопільській області опублікували повідомлення щодо цього факту. 

— Зі слів дівчат, причиною сварки став хлопець та переписка в інтернеті. Кривдниця заявила також, що одна з причин її агресивної поведінки - образливі слова в бік мами. Дівчата знайомі місяць. Навчаються в різних закладах освіти. На зустріч обидві прийшли з подругами. Останні і знімали словесний конфлікт та залили його в мережу, — кажуть у поліції. 

За словами правоохоронців, ознак булінгу в діях дівчат нема, оскільки цькування не систематичні і навчаються вони в різних школах. Кривдниця у своєму вчинку розкаялася і попросила пробачення в знайомої. За її дії до адмінвідповідальності притягнуть батьків. Вони відповідатимуть перед законом згідно статті 184 частина 3 КУпАП.

"Підтримка потрібна і агресорам і жертвам насильства"

Михайло Козюк, юридичний психолог, фахівець з подолання конфліктних ситуацій.

— Перше, що потрібно розуміти — це те, що так званий "перехідний період", особливо від 9 до 14 років, характеризується тим, що людина хоче самоствердитись у суспільстві. Тому можуть виникати конфлікти між підлітками.

Якщо ваша дитина є агресором — то потрібно багато із нею говорити. Пояснити, що є багато способів того, як завоювати авторитет між однолітками, окрім насильства.

Якщо ваша дитина — жертва насильства, то її потрібно підтримати трьома шляхами: розмова з колективом, у якому постраждали дитина. Дитина має відчувати захист та підтримку. Друге - це навчити дитину відстоювати власну позицію, будувати психологічні кордони, грамотно пояснити свою позицію. Важливо для батьків - звертати увагу на комунікативні навички дитини: чи вміє вона розповісти про свої риси, про емоції, довести словесно свої принципи.

Потрібно вміти пояснити дитині її сильні сторони, відкрити те, що вона повинна бути самоцінною, незважаючи на думку оточуюючих.

Інколи варто задуматись навіть про зміну середовища, яке боляче травмує дитину. Зважити усі за та проти разом на можливо навіть подумати про зміну місця навчання чи навіть проживання.

Проте спочатку потрібно дізнатися про проблему, пропрацювати шляхи вирішення, а не замовчувати її. Важливо розуміти, що підтримка підліткам потрібна і в ситуації, коли вони виступають агресорами, і коли жертвами.

Ми продовжуємо стежити за станом слідства.

Читайте також: "Уже з 13 ведуть повноцінне статеве життя": де молодь може анонімно поговорити про це 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (86)
  • Володимир Ліщинський

    Крохіна Тая, що навчили тебе твої батьки?
    Співати?
  • СТУГНА П

    Покарання має бути не в штрафі ,а втому щоб людина усвідомила те ,що вона робить і ,що за це може бути . Ну ,що дадуть батькам штраф у розмірі 850 грн ,а як це вплине на ту особу, яка проявляє агресію до людей . На мою думку батьки мають відповідати само собою ,але нехай ще дають покарання для цієї агресорки. Громадські роботи терміном 3 місяці це саме те ,що змінить цю особу     і заставить осмислити свої вчинки . З тими соціальними мережами діти стали якісь дуже агресивні . Можна уявити ,що буде коли вони виростуть .
  • Val Val

    Це  такі тепер преміум новини? Що це за ТРЕШ???
  • Сергій Кардо

    А я скажу другими словами зробити з тою що опускала на коліна так як вона зробила і ще гірше пропустити її перед класом і всьою школою дати трошки по *** навчити її відповідати за свої вчинки
    Головне як робить то Не можна бо її 14 років
    А як відповідати  за свої вчинки то батьки
    Чого зразу батьки потрібно саму цю тварь поставити на місце і жорстко так щоб запам'ятала на все житя
    Була би вона моєю дочкою вона би давно вже за це відповіла і немає значення чи її 14 років чи 12 головне щоб її поставити на тих обіжених місць щоб сука знала як бути опущеною і відчула на свої шкурі як це є бути козлом опущених на колінах перед камерою і школою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up