«Ніхто нікого «кошмарити» не буде»: кому потрібен дозвіл військкомату на виїзд за межі області

«Ніхто нікого «кошмарити» не буде»: кому потрібен дозвіл військкомату на виїзд за межі області

Фахівці розкажуть про особливості процесу у четвер

На брифінгу Ради оборони Тернопільщини 5 липня голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш пояснив, у якому випадку потрібен дозвіл військкомату при виїзді за межі області.

— Це питання найбільше всіх цікавить. У четвер в нас буде керівник Тернопільського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв, він надасть вичерпну інформацію, — зазначив Володимир Труш. — Хочу зазначити, що за ці перехідні дні це буде стосуватися поки що лише тих громадян, які мають намір виїхати за кордон, хто хоче подати документи, тут дійсно потрібен буде дозвіл військкомату. В подальшому за ці два дні ми спробуємо напрацювати алгоритм разом з Генштабом, Міністерством оборони за цим законодавством, щоб довести це до вас. Ніхто нікого в області не буде «кошмарити» за те, що у вас немає дозволу військкомату виїхати наприклад з міста  Збараж в Тернопіль чи по-іншому. Цей алгоритм напрацьовуємо. В четвер буде вичерпна інформація.

Відео дня

Що повідомили в Генштабі

Нагадаємо, сьогодні, 5 липня, Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив роз'яснення про деякі моменти військового обліку.

— Шановні співгромадяни! — йдеться у повідомленні. — Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

У Генштабі звернулися з проханням з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни.

Реакція Зеленського

— Сьогодні (5 липня — прим. ред.) в суспільстві було багато суперечок щодо рішення Генштабу Збройних Сил України про затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобов’язаних, призовників і резервістів, — зазначив Президент України у своєму вечірньому зверненні. — Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння й навіть обурення в суспільстві. Я доручив міністру оборони, начальнику Генерального штабу, Головнокомандувачу Збройних Сил доповісти мені всі деталі під час завтрашнього чергового засідання Ставки Верховного Головнокомандувача – одним з пунктів порядку денного. Я обіцяю народу розібратися з цим.

І прошу надалі Генеральний штаб не ухвалювати без мене подібних рішень.

Слава Україні!

Нагадаємо, у Тернополі діє комендантська година з 23:00 до 05:00.
Верховна Рада України 22 травня продовжила дію воєнного стану в державі і загальну мобілізацію на 90 діб — до 23 серпня 2022 року.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Дмитро Гундяк

    Та ви вже задовбали своїм законами. Для кого він діє, для вас самих. І для того кола яке з вами пов'язане. Ну а військомат охреніли повністю. Забирають кого тільки можна хворий глухий так далі. Щоб тільки не відправити на фронт своїх дітей родичів і в тому подібне. Крім того якщо в людини є ротація відпустка на 7 днів. То навіть забороняють звернутися в лікарню. Чого ви боїтеся справедливості. Вам просто і легко людини відправити на військову службу. Но звільнити ії потім по стану здоров'я з тої армії в край важко практично не реально. За що люди страждають ті кого ви призвали помилково щоб прикрити себе своїх родичів. Мажорів олігархів. Хабарники ви всі добрі. А простий народ страдає. Не дурно є слова в пісні Святослава Вакарчука. Мама а що ми молилися.
  • Балушов Андрей

    Люди не ведіться на цей розврдняк ніякого закону немає, а також немає врегулювання до виконання цьогг закону нікуда не ідіть і нічого нікого не питайте а читайте конституцію та вчіть! Ніхто немає права обмежувати ваше право вільного пересування навіть під час воєнгого стану! А він в нас незаконний! Загальна мобілізація може бути оголошена лише в випадку оголошеної війни, військовозобовязаний в конституції це 2 варіанти 1 контрактник, 2 стокова служба! Все!
  • Читач82

    А про це знають ЦНАП, відділ соц.захисту??!!

    вул. Лисенкаї, 8- ссилаються на рішення міського голови Тернополя. Для ВПО перереєстрацію місця проживання ПО МІСТУ Тернопіль без військомату не роблять!!
  • Вікторія Лаврів

    Пишуть коментарі і проти цього дозволу в основному ті хто боїться і косить від війни.А ті кому не байдужа наша держава давно зареєструвалися або давно пішли.Є такі які ховабться під спідницю .Скажіть куди звонити ми дамо їхні координати.Єиакі які в 2014 отримували повістки відкуплялися ховалися і нічого їм за це небуло.Тому що немає ніяких реєстрів кого схватили того беруть а хто не заховався я не виноват .Так немає бути.Або всі або ніхто.Потім говорять а за що я буду воювати,мені держава не зробила нічого доброго освіта платна,робота платна,але ти ж тут живеш,і не хочеш щоб орки гвалтували твою дружину,маму і дітей.Так само в Херсоні коли орки захопили вони в кожну квартиру ходили і забирали всіх мужиків астма,тиск,і маєш іти воювати проти українців або сидіти в підвалі.То що краще мужики будьте мужиками а не бабами.

    Паша Пашинський reply Вікторія Лаврів

    тупа ти курка

keyboard_arrow_up