Партнер рубрики Події

Нові Санжари: головні події після евакуації українців з Китаю

Нові Санжари: головні події після евакуації українців з Китаю

320 нацгвардійців, міністр в карантині, кримінальні провадження за безлади і як почуваються наші співгромадяни.

Усі евакуйовані з Китаю люди пройшли перевірку, не мають симптомів гострих респіраторних захворювань та перебувають у повній безпеці. Ситуація у Нових Санжарах під контролем Уряду і підстав для паніки немає. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу у Нових Санжарах на Полтавщині, повідомляє "Урядовий портал".

Глава Уряду приїхав у Нові Санжари, щоби особисто переконатися, що все забезпечено для належного проходження обсервації евакуйованими громадянами та безпеки оточуючих.

«Поговорив з людьми, які перебувають у санаторії. Пересвідчився, що тут є все необхідне. Об’єкт знаходиться під охороною та наглядом медиків-інфекціоністів. Ситуація під повним контролем Уряду», — наголосив Олексій Гончарук.

Відео дня

На території об’єкта для охорони людей залишається 300 працівників Нацгвардії, ще 100 нацгвардійців — в резерві. Нацполіція посилила патрулювання в регіоні.

Троє медичних працівників, які перебували з евакуйованими людьми під час польоту, і надалі залишаються з ними. Додатково на території місця обсервації буде перебувати ще один медик. Крім того, безпосередньо з розміщеними на проходження обсервації ані персонал медцентру, ані оточуючі контактувати не будуть.

Внаслідок провокацій місцевих мешканців, які не давали автобусам з людьми проїхати на територію медичного центру, 9 правоохоронців отримали поранення, 5 з них — середньої тяжкості. У двох автобусах, які везли людей, розбиті вікна. Відповідно поліція порушила кримінальні провадження.

16.58 Протести в Нових Санжарах мали політичну підтримку: що сказав Зеленський

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію щодо протестів у Нових Санжарах через розміщення евакуйованих з Китаю. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Офісу президента.

За словами президента України, акції протесту в декількох регіонах країни проти розміщення у місцевих медзакладах українців, евакуйованих з Китаю, мали політичну підтримку.

"Найкращі умови були підготовлені в чотирьох місцях. Одне з них - на Тернопільщині. Ви знаєте, що там було. На жаль, назвати це людськими вчинками я не можу й не хочу підбирати інші слова. На жаль, так буває. Це не тільки через людей. Я думаю, що прості люди до цього не мають стосунку. У деяких містах була політична підтримка цієї псевдоакції", - сказал Зеленський.

Також Зеленський привітав з поверненням на батьківщину українців та висловив надію, що невдовзі всі вони зможуть вирушити до своїх родин.

"Ми всі - я впевнений - бажаємо їм міцного здоров’я та віримо, що вже найближчими тижнями вони будуть удома, поруч зі своїми рідними та близькими. Ми постійно кажемо, що Україна - це Європа. Так от, вчора в деяких епізодах здавалося, що ми - Європа епохи Середньовіччя, на жаль. Давайте не забувати, що ми всі - люди", - зазначив він.

Зеленський висловив упевненість, що незабаром правоохоронці встановлять обставини акцій протесту та їхній можливий спланований характер.

16.45 Ситуація в нових Санжарах спокійна

Ситуація у Нових Санжарах, де напередодні сталися сутички через прибуття евакуйованих з Китаю, спокійна і повністю контрольована правоохоронцями. Про це на брифінгу заявив заступник очільника МВС Антон Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі у Нових Санжарах ситуація спокійна. З охорони порядку несуть службу 320 співробітників Нацгвардії, 70 - Національної поліції та 16 - працівників ДСНС. Ситуація повністю під контролем”, - запевнив Геращенко.

16.41 В ООН засудили напад на евакуйованих українців

Організація Об'єднаних Націй засуджує вчорашню атаку на громадян, евакуйованих з Уханя, і закликає уряд вжити заходів безпеки щодо всіх людей, яких торкнулася ця ситуація. Про це йдеться у заяві Представництва ООН в Україні, оприлюдненій у Facebook.

"Напад на евакуйованих українських громадян минулої ночі в Полтаві не повинен мати місця в сьогоденній Україні. Ці чоловіки та жінки вже пройшли через травматичний період затяжної ізоляції й заслуговують на повагу до гідності та безпечне повернення до України. ООН засуджує насильство та закликає уряд вжити всіх необхідних заходів для гарантування безпеки для всіх, кого торкнулась ця ситуація", - зазначається в заяві.

У Представництві ООН додали, що продовжують підтримувати заходи українського уряду щодо посилення готовності та реагування на спалах вірусу COVID-19.

13.52 Поліція порушила п'ять кримінальних проваджень

Поліція Полтавської області відкрила п'ять кримінальних проваджень за підсумками сутичок місцевих мешканців з правоохоронцями у Нових Санжарах, які сталися 20 лютого через розміщення евакуйованих з Китаю громадян у медичний санаторій на обсервацію, повідомляє Укрінформ.

Про це повідомив керівник поліції Полтавської області Іван Виговський 21 лютого під час позачергової сесії Полтавської обласної ради.

"На сьогоднішній ранок до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5 кримінальних проваджень за ст. 293 (групове порушення громадського порядку), 294 (масові заворушення), 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії), 279 (блокування транспортних комунікацій), 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Встановлені певні особи, які це робили навмисно", - уточнив Виговський.

За його словами, на даний час затриманий один із місцевих мешканців, який намагався своїм автомобілем наїхати на працівників спецпідрозділу. Йому оголошено підозру, він піде до суду.

"Є певна кількість активних осіб — 24 місцеві мешканці, які були доставлені до підрозділів. Аналізуючи ситуацію, ми бачимо в сутичках і сторонніх осіб. Вони будуть ідентифіковані, щодо них будуть вжиті певні заходи", - сказав Виговський.

12.53 "Не пятизірковий готель": в яких умовах живуть евакуйовані

Евакуйовані з Китаю громадяни розміщені по двоє в номерах, забезпечені гарячим харчуванням, згодом їм буде надаватися ще й психологічна допомога.

Про це заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль розповів на годині запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Люди дійсно знаходяться не в п’ятизірковому готелі ...Громадяни розміщені в номерах по двоє, забезпечені гарячим харчуванням. Є уточнення — їжа готується не в цьому санаторії, вона готується за принципом кейтерингу. Їжу люди приймають з одноразового посуду, який після цього збирається і відповідним чином після знезараження утилізується”, - сказав Коваль.

За його словами, в санаторії “Нові Санжари” окремі каналізаційна система і водопостачання. "Обробка стічних вод відбувається так само, як і в інфекційних лікарнях під час підсиленого режиму”, - сказав Коваль.

11.59 Поліція відпустила 23 затриманих під час сутичок в Нових Санжарах

Ситуація у Нових Санжарах Полтавської області наразі спокійна. 23 затриманих відпустили, один перебуває під вартою. Про це йдеться на сайті МВС.

"Всі особи ідентифіковані, на період досудового розслідування 23 затриманих відпустили додому, ще одна особа перебуває під вартою за статтею 208 ККУ. Слідчі дії тривають", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці Полтавщини несуть службу у посиленому режимі та охороняють санаторій, куди заселили евакуйованих. Цілодобово на патрулюванні перебувають 200 правоохоронців, як поліцейських, так і гвардійців.

Правоохоронці, які несуть службу, не мають можливості контактувати з громадянами у санаторії, стверджується у повідомленні. Всі, хто прибув вчора з Китаю, в тому числі і медики, знаходяться в обсервації.

11.29 Прем'єр назвав евакуацію українців безпрецедентною операцією

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що з жителями Нових Санжар не комунікували перед заселенням евакуйованих з Китаю українців та іноземців для уникнення провокацій та гарантування безпеки.

Про це він зазначив під час виступу у Верховній Раді, відповідаючи на запитання, чому не було комунікації з жителями Нових Санжар перед розміщенням там евакуйованих, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проведена операція є безпрецедентною в історії України, тобто ніколи в таких умовах не евакуйовували людей, не потрібно було забезпечувати епідеміологічну безпеку. Це вперше була проведена операція такого масштабу. Перше, про що ми думали - це безпека людей, яких будуть везти і які будуть проживати на територіях навколо. Щодо них могли трапитися провокації, спецоперації тощо. Тому ми навіть маршрут не могли розголошувати, яким їхали", - сказав Гончарук.

02.15 21 лютого Прем'єр подякував екіпажу літака

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук поспілкувався телефоном із членами екіпажу літака, яким громадян України евакуювали з Китаю у зв'язку зі спалахом коронавірусу, повідомляє Укрінформ.

Про це глава уряду написав у Telegram.

"Подякував їм за роботу та надзвичайну відданість справі", - наголосив Прем'єр.

Він відзначив, що завдяки екіпажу 45 українців та 28 іноземців, включно з дітьми від двох років, повертаються додому.

01.21 Санаторій охоронятимуть 300 нацгвардійців

Охорону санаторію в Нових Санжарах, де розміщені евакуйовані з КНР громадяни, забезпечуватимуть 300 працівників Нацгвардії.

Про це розповів Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу після засідання оперативного штабу Кабміну у Нових Санжарах, передає кореспондент Укрінформу.

«На території об'єкта для охорони людей залишається 300 працівників Нацгвардії, ще 100 нацгвардійців – у резерві. Поліція посилила патрулювання в регіоні», - повідомив очільник Кабміну.

Він запевнив, що за евакуйованими громадянами постійно наглядатимуть медики-інфекціоністи, і ситуація перебуває під повним контролем уряду.

01.09 Скалецька керуватиме МОЗом із санаторію

01.09 Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила, що в той час, поки вона перебуватиме на карантині разом з українцями, евакуйованими з Китаю, МОЗ без керівництва не залишиться.

Про це Скалецька повідомила під час включення з Нових Санжарів в ефірі програми "Право на владу" на "1+1", передає кореспондент Укрінформу.

«Я буду на постійному зв’язку з МОЗ, постійно працюватимуть заступники у міністерстві, у мене є телефон і скайп, ми будемо проводити наради. Міністерство не залишиться без керівництва», - зазначила керівниця Міністерства охорони здоров'я.

00.57 Правоохоронці будуть патрулювати цілодобово

00.57 Правоохоронці у Нових Санжарах перейшли на посилений варіант несення служби, у селищі організовано цілодобове патрулювання поліції.

Про це розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий на засіданні оперативного штабу Кабміну, повідомляє пресслужба МВС.

00.31 Затримали за каміння

00.31 Особи, які в Нових Санжарах кидали каміння в автобуси з громадянами, евакуйованими з Китаю, затримані.

Про це в ефірі програми «Право на владу» на «1+1» під час включення з Нових Санжарів заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає кореспондент Укрінформу.

«Держава не буде досконалою і щасливою, якщо всередині держави не будуть працювати елементарні механізми юридичного характеру. Тому ті люди, які сьогодні кидали каміння і розбили голови, зокрема, завдали дуже серйозної травми одному поліцейському (пробили голову каменем), ці люди затримані. І ми будемо приймати рішення, як їх покарати», - розповів голова МВС.

Водночас він додав, що в цих подіях простежується політичне підгрунтя.

«Думаю, що настане ранок, і багато людей подивляться на події з іншого боку. Але деякі «вуха»… ми теж побачили. І, я думаю, що ми не залишимо це без уваги. Ці вуха – і політичної, і бізнесової властивостей», - підкреслив Аваков.

Міністр також подякував поліцейським, рятувальникам, медикам і співробітникам СБУ, які працювали у Нових Санжарах.

00.16 Діям чиновників на місцях дадуть оцінку

00.16 У зв'язку з подіями в Нових Санжарах Кабмін дасть належну оцінку діям чиновників - незалежно від посад.

Про це Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив на брифінгу в Нових Санжарах після засідання урядового оперативного штабу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, що діям усіх людей ми спробуємо найближчим часом дати адекватну оцінку, незалежно від того які посади вони обіймають", - сказав голова уряду, коментуючи питання відповідальності посадових осіб за події в Нових Санжарах.

Водночас він заявив, що для України ситуація, коли виникла потреба в евакуації громадян, є новою. І, на думку Прем'єра, всі служби спрацювали належним чином.

00.02 У випадку хвороби будуть в інфекційній лікарні

00.02 Якщо у когось із громадян, евакуйованих з Китаю, виявлять ознаки захворювання, його буде доправлено до інфекційної лікарні.

Про це на брифінгу в Нових Санжарах після засідання урядового оперативного штабу сказала міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, передає кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про надання медичної допомоги в разі виникнення симптоматики пов'язаної з коронавірусом, для цього є інфекційні лікарні, спеціально облаштовані, їх повезуть туди, де є інфекційна лікарня", - зазначила очільниця МОЗ.

Вона наголосила, що в Ухані на борт літака прийняли тільки здорових громадян, які пройшли медичний огляд перед посадкою.

23.47 Усі евакуйовані здорові

23.47 Усі евакуйовані з КНР українці, яких розмістили в номерах санаторію Національної гвардії в Нових Санжарах, здорові.

Про це розповів Прем`єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу після засідання оперативного штабу Кабміну в Нових Санжарах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

23.38 Під час протестів у Нових Санжарах на Полтавщині у зв'язку з розміщенням евакуйованих з Китаю громадян України поліція затримала 24 особи.

23.14 Скалецьку похвалили

23.14 20 лютого Керівник Уряду прокоментував рішення міністра охорони здоровя про рішення Скалецької підтримати евакуйованих українців з Китаю.

Рішення міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької піти на двотижневий карантин разом з евакуйованими громадянами має продемонструвати українцям, що їм нічого боятися.

Про це на брифінгу в Нових Санжарах після засідання урядового оперативного штабу сказав Прем'єр-міністр Олексій Гончарук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міністр охорони здоров'я символічно погодилася перебувати разом з громадянами в цій установі, для того  щоб своїм прикладом показати громадянам України, що їм нічого не загрожує. Це достойна позиція", - наголосив Гончарук.

Читайте також "Просимо підтримати евакуйованих": міністр МОЗ та прем'єр міністр також проведуть 14 днів у Нових Санжарах
 

Нагадаємо, 20 лютого борт з українцями та громадянами інших держав, евакуйованими з китайського Уханя, приземлився на дозаправку в Борисполі. Звідти літак вирушив до Харкова, після чого евакуйованих доправлять на Полтавщину, до Нових Санжар, де вони мешкатимуть у закритому медцентрі Нацгвардії. Всіх необхідних заходів безпеки вжито, жодної бактеріологічної небезпеки немає.

Довідка

Станом на ранок 21 лютого кількість пацієнтів, яких вдалось вилікувати від нового типу коронавірусу, у світі зросла до 18 515 осіб. Про це свідчать дані мапи поширення вірусу при Університеті Джона Хопкінса.

Найбільше видужало на материковому Китаї; 37 – у Сінгапурі, 18 – Японії, 16 – Південній Кореї, 15 – у Малайзії, Таїланді, 12 – Німеччині, 8 – Великобританії тощо. Водночас кількість летальних випадків зросла у світі до 2 247, а на вірус захворіло вже 76 723 особи. Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Олена Винник

    Що ви розказуєте ,що люди не проінформовані,ні ми такі є .
    Людині погано і не підійде бо може п'яний.
    Так що черствість зашкалює
    Ми зарозумілі....
    Мені добре і нерозуміє другого...
    Тільки шукає негативу і тішится
    Ходять до церкви але своє знають
  • Людмила Конечна

    Хочеться побачити цей  "стид ",коло у нас буде така ж ситуація,як а Китаї, і з нашим рівнем медицини.Повірте, смішно не буде нікому
  • Марія Заблоцька

    Тут ще рано радіти, все попереду. Тоді  будуть висновки.
  • Анна Скарлаш

    Ліжка.в.лікарні.нормального.немає.ащо.говорити.за.ліки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up