Новий парк та будинки на «Алясці»: ми дізнались свіжі подробиці. Хто заплатить?

Новий парк та будинки на «Алясці»: ми дізнались свіжі подробиці. Хто заплатить?
  • На території мікрорайону «Аляска» влада вже кілька років обіцяє облаштувати новий сучасний парк та звести нові житлові будинки.
  • Наприкінці минулого року там почались перші підготовчі роботи.
  • Ми дізналися нові подробиці будівництва. За які кошти будуватимуть парк та чи вносили зміни до проєкту?

Земельні ділянки дачників обмежені вулицями Тарнавського, Володимира Великого, Київська, Липницького. Це земля, яку ще за радянських часів надали в користування садівничому товариству «Ювілейне». Тепер там хочуть створити новий парк та звести житлові будинки.

Як розповіли деякі користувачі землі, яких ми зустріли на території дач – спір вдалося врегулювати, вони покинули землю. Не на камеру вони кажуть – їм виплатили компенсації – по 15 тис. доларів кожному від забудовника. Однак офіційних підтверджень цього в міській раді не надали. Більше про це читайте за посиланням:

Землю таки забрали! Що буде замість дач на Тарнавського – парк чи багатоповерхівки: відео з дрону

Відео дня

Чи дійсно буде парк?

На території дач ще в листопаді минулого року почали вирізати дерева. Частину ділянки очистили від рослин – лишились лише дачні будиночки. Але і ті, як розповіли дачники, мали невдовзі знести. 

У міській раді нам підтвердили – на території садівничого товариства почали проводити підготовчі роботи для облаштування відпочинкової зони. 

Дехто з дачників самостійно зрізав дерева на власних ділянках на дрова. Хтось розбирав цегляні будиночки, але більшість, як нам розповіли люди, просто залишили територію.

Раніше міська влада заявляла, що на ділянці, загальною площею 17,5 га 10,5 га виділять для облаштування парку. Решта – для багатоквартирних житлових будинків. 

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися, чи вносили зміни в проєкт та чи не зміниться площа обіцяного парку. 

На генеральному плані міста територія майбутнього парку займає значно менше місця, ніж місце для будов, хоча мало б бути навпаки. Помаранчевим кольором позначено місце для забудови.

У відповідь на інформаційний запит повідомили – змін до проєкту не вносили. Парк має займати обіцяних 10,5 га.

– Рішенням виконавчого комітету міської ради від 17.04.2019 р. №393 було оголошено проведення відкритого Всеукраїнського конкурсу на кращий ескіз проєкт та проєктну пропозицію нового парку, площею 10,5 га, який буде розміщений на території мікрорайону №14 та затверджено програму та умови конкурсу, – йдеться у відповіді на запит.

За результатом конкурсу журі обрало найкращий проєкт. Переможцем став архітектор Сергій Гора.

– Відповідно до проєкту, територія парку буде максимально озеленена – понад 65% території нового міського парку становитимуть зелені насадження, – запевнили у міськраді. – Одночасно проєктом передбачені ландшафтно–рекреаційні, дитячі, спортивно-ігрові зони. Містобудівним акцентом парку стане виставковий павільйон сучасного мистецтва і науки, у якому пропонується експонувати твори сучасних митців, проводити мистецькі та науково-громадські заходи. Дах будівлі передбачається виконати із встановленням сонячних батарей, енергія яких буде використовуватись для потреб парку, – відповідають нам у міській раді.

Сергій Гора – знаний архітектор, член Національної спілки архітекторів України. Йому належать такі проєкти як церква святого апостола Петра у Тернополі, Храм миру, любові і єдності християн у Києві, Катедральний собор святих апостолів Петра і Павла у Чорткові, Церква Івана Хрестителя в селі Маркове (Івано–Франківська область), житлові райони «Кутківці» та «Північний» у Тернополі.  

Хто заплатить?

Ми також запитали, хто заплатить за нову відпочинкову зону та у скільки вона обійдеться місту. 

Нам повідомили, що в бюджеті на 2022 рік кошти на облаштування нового парку не передбачено. Для реалізації проєкту шукають інвесторів.

– Тернопільською міською радою надалі будуть вживатись заходи щодо реалізації даного проєкту у відповідності до вимог чинного законодавства. Реалізація проєкту буде здійснюватись за рахунок залучених містом приватних інвестицій, – йдеться у відповіді на запит.

А от на питання, у скільки оцінюють облаштування парку, кому дадуть змогу будувати житлові будинки та головне – за скільки часу в місті з’явиться новий парк – не відповіли. Як нам пояснили, інформація щодо цих питань наразі відсутня. 

Виходить, що колишні користувачі дач отримали вже компенсацію за свої ділянки від місцевого інвестора. Тож логічно, що його дані місцевій владі вже відомі. Однак публічно називати його не хочуть... Як тільки-но ми отримаємо підтвердження всієї інформації, яка відома нам з власних джерел, одразу її опублікуємо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Вячеслав Волков

    Для такого мікрорайону, як Аляска мала би уся територія йти під рекреаційну зону! А якщо врахувати нові житлові масиви, які забудовуються навколо( приблизно на 50тис. І в кожного авто!) ТО! Дихати будемо через раз!  А разом з викидами, тоннами пилу- набувати нові болячки!
  • Вячеслав Волков

    Дуже швидко наш Тернопіль перетворюється на "шанхай- курник"! І лякає своїми недотепними будовами! Що на базарі, що на старих вулицях та й не старих також! Хто ж ці архитектори, які спотворюють  старе місто! Забудовники- ніби привласнили місто, де хочуть там і " гадять"! Навіть в парках! Будуйте за містом " панове"! Лишіть для  людей трохи! Під сквери та парки!
  • Volodymyr Stashchuk

    Забудують будинками, навіть до ворожки не ходити.
  • Ольга Пастух

    Мер міста обіцяв,що буде парк і він потрібен, щоб мали де дітки гуляти, старші люди відпочити на свіжому повітрі.А багатоповерхівок є як грибів у лісі.

    Ольга Пастух reply Ольга Пастух

    Хотілося б вірити, але час покаже.

    Петро Беріт reply Ольга Пастух

    Ольга Пастух згадалась пісня - мрій, мрій про мене мрій )
    Ага парк. Там є 15Га, то вже від тепер мало би бути 10Га парк і 5 забудова... але з тих 10Га парку стоянки, кафешки та інша фігня. Тому по факту може маленький скверик і то хз.
    Колись Гуда обіцяв величезний підземний паркінг під площею героїв Євромайдану. Виросло купа будинків, а за паркінг забули...

    Ліда Плющ reply Ольга Пастух

    Ольга Пастух Ви вірите нашому меру?))

keyboard_arrow_up