Партнер рубрики Події

Землю таки забрали! Що буде замість дач на Тарнавського – парк чи багатоповерхівки: відео з дрону

Землю таки забрали! Що буде замість дач на Тарнавського – парк чи багатоповерхівки: відео з дрону
  • Навколо земельної ділянки дачників, що розташована у мікрорайоні «Аляска», роками тривали судові тяганини та суперечки навколо землі. Міська влада хотіла створити там новий парк та житлові комплекси. Однак користувачі дач не хотіли віддавати землю. Суд став на сторону дачників і заборонив владі чинити будь–які дії з землею.
  • Однак після тривалого «затишшя» на території почали вирізати дерева. Ділянку розчищають. Ми дізналися, що там відбувається. Буде тут парк чи новий житловий квартал? Про це – у матеріалі.

Навколо землі на Тарнавського бувало чимало скандалів та судових тяганин. Дачники, які мали її багато років у користуванні, пікетували міську раду, приходили на сесії, судилися. Усе через те, що землю садівничого товариства «Ювілейне» міська влада вирішила віддати під створення парку та забудов.

Петицію про облаштування нової паркової зони в районі вул. Київська - Тарнавського зареєстрували ще 17 квітня 2018-ого. Петицію підтримали і тернополяни, і депутати, і виконком міської ради. На сесії міської ради 8 жовтня 2018-ого вирішили сформувати рекреаційну зону (парк) на земельній ділянці. Рішенням виконавчого комітету від 31.07.2019 №7/36/133 користувачів земельних ділянок зобов’язали демонтувати тимчасові споруди та елементи огорожі в 30-денний термін з моменту прийняття рішення. Однак ніхто цього робити не став. Дачники подали до суду.

Користувачам наділів запропонували землю біля Малашівців. На такий обмін люди не погодились.

Відео дня

Врешті, господарський суд Тернопільської області 14 січня 2021 року визнав недійсними рішення міської ради щодо земельних ділянок. 

Читайте також:

 «Війна» за парк продовжується: суд знов заборонив міській раді чинити будь-які дії із землею на «Алясці»

Після скасування господарським судом рішень міської ради минув вже майже рік. Однак у листопаді на території дач почалась зачистка від насаджень. Вирізати дерева взялися ще на початку листопада. Хтось припускав – можливо, дерева підрізають самі дачники. Однак тепер значну частину території розчистили. І вже очевидно, що ведуть конкретні роботи з облаштування території під будівництво. 

Вирубують дерева та чагарники

Журналіст «20 хвилин» побував на місці колишніх дач. Ділянка на перехресті вулиць Тарнавського та Головацького  – уже без дерев. Їх зрізали під корінь. Немає і кущів – все вивозять. Раніше там було чимало насаджень дачників – переважно фруктові дерева, горішники, Тепер залишились тільки напів розвалені будиночки.

Вздовж алей лежать зрізані гілки дерев та кущів. Ближче до вулиці Овочевої та Володимира Великого дерев ще багато, однак і їх зрізають.

Біля багатьох будинків сміття та мотлох. У деяких всередині купа старих речей та одягу. Вікна – розбиті. Дерев’яні хатки розламані. Де-не-де зустрічаються цегляні будиночки, але і біля них гори сміття та побиті вікна. 

Чи погодились дачники

Ми зустрілись з кількома дачниками, які зрізали на своїх ділянках дерева. Не всі хотіли спілкуватися та щось розповідати. Кажуть, конфлікту вже немає – від дач вони вже відмовилися. 

– Приїхали, щоб позрізати дерева на ділянках, забрати дрова. Всі ділянки вже пів року як продали. Нам вдалось врегулювати спір, – розповіла одна з дачниць. – До 1 жовтня дали час звільнити ділянки. Більшість людей просто залишили дачі, хтось сам позрізав дерева. Але ще дехто з дачників є, вивозять свої речі чи дрова, якщо потрібно. 

Однак розмову перервав чоловік жінки, аби не розказала чого зайвого.

Ще один чоловік також запевнив – суперечку вирішили ще пів року тому. Він поділився з нами деякими деталями, однак побажав залишитись анонімним.

– Все вже вирішили десь пів року тому. Ми виграли всі суди, і тільки після цього з нами почали домовлятися. Кожному дачнику виплатили по 15 тисяч доларів. Але ми всі розраховували на більшу суму. Раніше дачі були і по інший бік від вулиці Тарнавського. У 2008 році тоді їм виплатили компенсації по 30 тисяч доларів кожному. Тепер там все забудували. Але хоч щось домоглися, бо в нас взагалі хотіли просто відібрати землю. Ми вже давно підписали документи, що від землі відмовилися. 

Чоловік каже – тепер всю ділянку готуються розчистити. Спершу зрізають дерева, потім мають пригнати техніку, щоб розвалити будиночки. Однак в тому, що тут дійсно буде парк – сумнівається.

– Та який парк… Тут хочуть забудувати все. Може, якийсь сквер і зроблять, але я впевнений, що на ділянці виростуть будови, – каже чоловік.  

Що кажуть у міськраді

Ми запитали у міській раді, що відбувається з дачними ділянками та для яких цілей розчищають територію.

– На даній ділянці ведуться роботи з облаштування нової відпочинкової зони, – переконує речниця міськради Мар’яна Зварич.   

На всі інші питання, кажуть, можуть дати відповідь тільки через офіційний інформаційний запит. 

Ми запитали у влади, чи не змінились обіцяні плани облаштувати парк на більшій частині території. Хто займатиметься роботами та яка компанія будуватиме житлові будинки та парк. Ми очікуємо на відповідь. Більше – згодом.

Що раніше обіцяла влада

Журналісти «20 хвилин» неодноразово надсилали інформаційні запити щодо спірної ділянки. У відповідях запевняли – більшу частину землі виділять під парк. Загальна площа ділянки, де наразі садівниче товариство, складає 17,5 га. У міській раді повідомили, що 10,5 га виділять для паркової зони, решта – для багатоквартирної забудови.

– Проєктом містобудівної документації на підставі аналізу містобудівної ситуації та можливої ємності території детального планування запроєктовано розміщення двох кварталів комплексної багатоповерхової квартирної забудови, – повідомляли журналістам «20 хвилин» у відповіді на один з інформаційних запитів. – На перших поверхах багатоповерхівок будуть розташовані установи громадського обслуговування.

Ось так у міській раді малювали вигляд майбутнього парку:

Але на Генплані міста ситуація виглядає зовсім інакше. Ось як на кресленні представлена ця ділянка. Щось схоже на сквер в центрі та місце для будівництва (позначено помаранчевим кольором) з боку вулиць Тарнавського, Володимира Великого та Овочевої.  

Більша частина, згідно із документом, призначена саме для забудови (позначено помаранчевим кольором). Однак у міській раді таки наголошують, що територія зеленої зони становитиме аж 10,5 га (!), мовляв 65% цієї зони займатимуть зелені насадження. Але чи буде так насправді?

Чи стримають слово у міській раді? Забудують чи реалізують обіцяний новий парк? Будемо бачити згодом.

Масштаби цієї ділянки справді вражають. Дивіться відео, як вона виглядає з висоти: 

Читайте також: 

Дивіться ексклюзивне відео, який вигляд мають різні мікрорайони з висоти!

А що ви про це думаєте? Чи вірите, що на цьому місці буде великий сучасний парк? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (98)
  • Viktor Vitryk

  • Viktor Vitryk

    Хто тому Лисому ще вірить. Надал це найбільший брехун. І прізвиського його "полтінік" говорить само за себе. Хто ще голосує за того брехуна?!
  • Iryna Edwards

    Люди такі наїні і вірять,що там буде парк. При нашому то мері? Та подивіться,що робиться в місті... зрізаються всі дерева,все безглуздо забудовується,нищаться парки.
    А тут така рівна територія,гарне місце. Людям заплатили гроші,щоб відмовилися від території. І для чого по вашому,для парку?
    Буде новий мікрорайон...  можете і не сумніватися.
    Хіба що,якби сьогодні мером міста стала інша людина,яка дійсно любить своє місто,може щось би та й змінилося....

    Viktor Vitryk reply Iryna Edwards

    Який парк? Тут існуючі парки, вирізають?! Про що ви?! Може маленький скверик?! Щоб рота закрити ніщебродам
  • Volodumura Kos

    Звичайно,парк і будівництво.Старі дачі ,занедбані ділянки землі ,бродячі пси  і підозрілі люди тільки лякають .То хто ж ці люди,що так ревниво підтримують  цей безлад!!! НЕ СЛУХАЙТЕ ЇХ,СТВОРЮЙТЕ  ЗЕЛЕНИЙ МІКРОРАЙОН І ХАЙ ТІШИТЬ НАС СВОЄЮ КРАСОЮ!!!!

    Viktor Vitryk reply Volodumura Kos

    Ну ти і лох, тебе розводять! Там не буде парку!

keyboard_arrow_up