Партнер рубрики Події

Обережно, фейк! Яку брехню поширюють навколо коронавірусу та яка відповідальність передбачена

Обережно, фейк! Яку брехню поширюють навколо коронавірусу та яка відповідальність передбачена
  • Через паніку навколо коронавірусу почали з’являтися різні фейки навколо цієї теми. Неправдиву інформацію поширюють через різні месенджери та в соціальних мережах.  
  • Ми зібрали деякі фейки про коронавірус, які дехто і досі вважає правдою, та дізналися, яка відповідальність загрожує «фейкоробам».

Чималу кількість фейків можна побачити у різних телеграм-каналах. Тема коронавірусу та «сенсацій» про інфекцію – спосіб розширити аудиторію своєї спільноти. У різних спільнотах з’являються рекламні повідомлення про чергову сенсацію. Щоб дізнатися про неї – варто перейти і підписатися на іншому каналі. Однак в переважній більшості ця інформація є фейковою або маніпулятивною. В заголовку щось не договорюють або виривають слова з контексту. До прикладу, часто можна побачити рекламу типу «Терміново! Секретний звіт уряду!» або «Влада приховує правду! В Україні понад 10 тис. людей вже захворіли на коронавірус». Звичайно, ці всі секретні новини вигадані і мають лише одну ціль – розширити аудиторію спільноти і настрашити і без того наляканих людей.

Повідомлення у месенджерах

Чимало фейків розсилають смс-повідомленнями та у різні месенджери. Так багатьом людям приходили повідомлення, що «Сьогодні з 23:00 вечора будуть вертольоти, які запустять ліки для дезінфекції, це триватиме до 05:00 ранку. Це означає, що ви повинні мати всі вікна закриті на ніч, намагайтеся не виходити на вулицю і не бути на вулиці після 11 години ночі. Спасибі, спробуйте інформувати всіх, щоб нехай знають». Хоча в такому повідомлені немає ніякої точної інформації і навіть дати «прильоту» не вказано, люди почали поширювати цю інформацію. Цю інформацію одразу спростували у Тернопільському штабі для бородьби з коронавірусом.

Відео дня

Після ажіотажу з цим повідомленням, жартівники пішли далі і почали поширювати повідомлення, в яких писали, що «Сьогодні з 23:00 вечора з супутників лазером будуть заміряти температуру у населення, тому бажано притулитись лобом до вікна і почекати до 05:00 ранку».

Ще один фейк, який можна було вважати правдою – заборона дітям виходити на вулицю. Знову розсилка у месенджери, однак уже більш правдоподібна, адже там посилаються на закон. «До уваги Батьків! Із завтрішнього дня дітей не повинно бути на вулицях! В умовах карантину діти сидять вдома!!! Згідно зі ст. 184 передбачено штраф 1700 – 5100, або ст. 166 позбавлення волі строком 2-5 років! Патрульні служба перевірятиме виконання наказу! Бережіть себе та дітей!!!». Хоча цей фейк виглядає більш правдиво, у порівнянні з «вертольотами-дезінфекторами», дату цього нововведення не вказують, на статті якого саме кодексу посилаються – також, до того ж, розсилка має орфографічні помилки.

- Діти можуть виходити на вулицю, так само як і дорослі, переслане повідомлення – нісенітниця, - пояснюють в Тернопільському штабі для боротьби з коронавірусом. - В законопроектах наразі не йдеться про дітей взагалі. А йдеться про те, що вводиться адміністративна (штрафи) та кримінальна (позбавлення волі) відповідальність за порушення правил карантину. Наприклад, якщо людина, яка потенційно інфікована коронавірусом і перебуває у місці обсервації, вирішить самовільно його покинути, то їй доведеться заплатити штраф 17-32 тисячі гривень. А ось ці 1700-5100, які згадують у вайберівській розсилці - забрали по одному нулику від суми, додали неіснуючих статей невідомо якого закону і «Бережіть себе та дітей». Фейк готовий.

Ще один фейк, який почали поширювати в інтернеті, стосується медичної допомоги. ніби то під час карантину у лікарнях припинять надавати допомогу, в тому числі під час пологів. Тернопільський штаб запевнив - це фейк! У пологових допомогу надають в повному обсязі і вчасно. Пологові працюють в режимі карантину: припинили відвідування породіль та скасували партнерські пологи. 

Продають препарати проти коронавірусу

В інтернеті поширюють інформацію про препарати для профілактики коронавірусу. Їх частіше за все продають на сайтах безкоштовних оголошень. Це різні противірусні пігулки, мікстури, бальзами та навіть «блокатори коронавірусу». Блокатори одягають на шию і ніби то вони захищають від інфекції. Звичайно, всі ці препарати з завищеними цінами не допоможуть. Їх ефективність не доведена. Однак недобросовісні продавці, які хочуть наживи, рекомендують придбати такі «чудо засоби» для дітей.

- В інтернеті поширюють фейки щодо запобігання COVID-19, начебто, є препарат, який ефективно протидіє вірусу, - пояснюють у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні. - Це неправда, не станьте жертвами шахраїв! Зараз не існує жодної профілактики проти вірусу крім ретельного і частого миття рук, гігієни кашлю і чхання, практики не торкатися носа, рота і очей брудними руками та уникнення скупчень людей. Не існує також спеціального лікування COVID-19. Лікування, наразі є симптоматичним.

Про те, що противірусні препарати не допоможуть в боротьбі з вірусами, тим паче COVID-19, каже і лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

- Противірусні препарати проти коронавірусу не допоможуть, пояснює пан Володимир. - Взагалі є всього два медичних противірусних препарати, ефективність яких доведена для протидії грипу, а все інше на полицях аптек – не діє. Противірусні препарати допомагають лише недобросовісним бізнесменам та рекламодавцям. Такі препарати не ефективні.  

Яка відповідальність передбачена за фейки

Хоча деякі фейки і розсилки можуть здаватися веселими жартами, відповідальність за них є цілком реальна. У Тернопільському штабі для боротьби з коронавірусом, кажуть, що в деяких повідомленях посилаються на патрульну поліцію. Однак ні на сайті Патрульної поліції, ні у соцмережах Нацполіції, ні на сайті МВС - жодних таких повідомлень немає, а от повідомлення щодо відповідальності за поширення неправдивих чуток - є!

Правоохоронці попереджають, що за поширення неправдивої інформації є відповідальність, а саме – стаття 173-1 «Поширювання неправдивих чуток».

- Поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку — тягнуть за собою накладення штрафу від 170 до 255 гривень або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, - повідомляють правоохоронці.

Опитування

Як вважаєте, чи повинна бути відповідальність за поширення фейків?

Над запобіганням поширення фейків працюють і в Службі безпеки України. СБУ продовжує припиняти діяльність осіб, які розповсюджують в інтернеті неправдиву інформацію щодо ситуації в Україні через поширення коронавірусу  COVID‑19. Про це регулярно повідомлють на офіційному сайті СБУ.

Фахівці СБУ із кібербезпеки відзначають, що у зв`язку із запровадженням низки обмежувальних заходів для запобігання розповсюдженню хвороби  та мінімізації її наслідків активізували діяльність і пропагандисти сепаратизму. Користуючись ситуацією, зловмисники збурюють паніку та протестні настрої серед громадян, намагаються дискредитувати владу, закликають до порушення конституційного ладу та насильницької федералізації.

Підривну діяльність одного із таких інтернет-провокаторів було припинено в Одесі. Він не лише розповсюджував неправдиву інформацію про коронавірус, але й публікував матеріали із закликами до зміни територіальних меж та державного кордону України. А це є кримінальним правопорушенням, передбаченим ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Жартівливі новини

Хоча навколо теми коронавірусу є чимало брехні, фейків та неправдивих розсилок, які сіють паніку, є сайти, де можна почитати «свіжі новини» які повністю вигадані. Їх пишуть заради жарту, щоб розважити людей. Про те, що новини фейкові – не приховують. Однак дехто просто використовує ідеї жартівливих новин та видає їх за правду. Так на одному з таких сайтів ще в січні з’явилась жартівлива стаття, що посилки з Китаю будуть спалювати, а гроші українцям не повернуть. Дехто перетворив жарт в фейк та наробив шуму в різних соціальних мережах.

«Дезінфікувати посилки дуже дорого, легше спалити, – повідомило журналістам анонімне джерело в керівництві Укрпошти. – Ми давно готувалися до такого роду епідемій та періодично спалювали кожну п’яту посилку заради профілактики.» - писали в жартівливій новині.

Дехто прийняв ці слова за правду. Тому навіть в абсурдні жарти при правильній подачі можуть повірити.  

Медики та правоохоронці закликають дізнаватися інформацію лише з офіційних джерел! Не варто довіряти незрозумілим розсилкам та рекламам! Не варто і самому жартувати з цим, адже доведеться відповідати перед законом!

А ви натикалися на фейки? Чи вірили в них? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ольга Степанівна

    А яка відповідальність за лікарів  брехунів ,  які не надають допомогу .
  • Ігор Ігорович

    Сидіть дома !!!!
  • Віталій

    фейк про штрафи для батьків  чепез дітей я важаю праивильним, каркантин вводять не просто так щоб всі гуляли в дрорі, ніби канікули!
    молоді люди перенесуть вірус, а от їхні бабусі і дідусі .........

    Коля reply Віталій

    Треба гуляти на свіжому повітрі, не до людей йти обніматись, а гуляти, в парку, в лісі, на дворі - вірус не передається, а від психозу: "заховайся під подушкою і сдохни там" треба йти до психіатра.

    Віталій reply Коля

    бачу тобі варто туда звернутися,
    поки з твоїх рідних хтось не здохне і не поховають як собаку, гуляй скільки влізе!

    Ігор reply Коля

    вірус не передається, а від психозу: "заховайся під подушкою і сдохни там"
    Розкажи ту херню 3000 тим хто помер від вірусу .
    В Ухані через таких мудрих смертну кару ввели

    Ігор reply Коля

    От як всі вийдуть гуляти шо буде.
    Треба трохи думати шо пишеш ато люди прислухаються.
  • Володя попо бий!!!

    Жарти жартами а от брехунів та шахраїв треба серйозно наказувати так шоб аш дупа пекла тоді думаю навчить і на довго!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera 18:03 Як добре ви знаєте історію тернопільських вулиць? ТЕСТ photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up