Обираємо управителя будинку: чи є альтернатива ЖЕКам

Обираємо управителя будинку: чи є альтернатива ЖЕКам
  • Коли орган місцевого самоврядування буде проводити конкурс, співвласники не будуть мати жодного впливу і не зможуть висувати свої умови.
  • Нового ринку управителів немає. Тому варто обирати кращого з вже існуючого, радить Сергій Лупак.
  • Його, до речі, в разі незадовільної роботи, в будь-який момент можуть замінити.

Потрібно обрати управителя житлового будинку. Але чи є в Тернополі альтернатива цим жекам, чи є фізичні особи, які надають послуги управителів, поцікавилась в листі до редакції наша постійна читачка пані Марія.

- По всьому Центру, може, і в інших мікрорайонах міста, висять оголошення, що мешканцям потрібно обрати управителя для свого будинку, - написала в листі пані Марія. - В тому ж оголошенні пропонується обрати теперішнє обслуговуюче підприємство, тобто колишній ЖЕК. Але чи є в Тернополі альтернатива цим ЖЕКам?  Чи є фізичні особи, які надають послуги управителів?

ЖЕКів не існує вже багато років

Жителі кожного багатоповерхового будинку повинні обрати управителя. Таке нововведення передбачає новий Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», пояснила речник міськради Мар’яна Зварич.

Відео дня

- Таким чином, власники багатоквартирних будинків можуть вільно обирати форму управління, а також тих, хто обслуговує їхні будинки, - каже Мар’яна Зварич. - Іншими словами, мешканці можуть або створити ОСББ, або здійснювати безпосереднє керівництво своїм будинком, або вибрати компанію-управителя, яка за договором буде надавати послуги з утримання будинку.

У міськраді наголошують, що у Тернополі ЖЕКів не існує вже багато років. Усі балансоутримуючі організації, які надають послуги з утримання будинків, - це приватні підприємства.

- Саме тому тернополяни завжди мали змогу змінити банансоутримуючу організацію на загальних зборах, - кажуть у міськраді. - Врешті серед того переліку балансоутримувачів, які у народі досі називають «ЖЕКами», вони можуть обрати собі компанію-управителя, або вибирати інші компанії, які надають послуги з утримання будинків.

Сергій Лупак, голова ГО «Рада голів ОСББ Тернополя», каже: щоб вибрати управителя, існує два варіанта.

- Перший – орган місцевого самоврядування проводить конкурс, і на конкурсних засадах визначає управителя, - каже Сергій Лупак. – Другий - співвласники на загальних зборах можуть собі вирішити, кого обрати управителем. І при цьому не обов’язково чекати конкурсу від міськради. Можна самостійно звернутись протоколом зборів, щоб саме по їхньому будинку провели конкурс.

Коли орган місцевого самоврядування буде проводити конкурс, співвласники не будуть мати жодного впливу і не можуть висувати свої умови.

Інший варіант: на загальних зборах мешканці самостійно визначають умови договору, яка послуга буде надаватись першочергово, яку додати, яку забрати через непотрібність.

Виконуватимуть тільки прописане в договорі  

- Якщо, наприклад, зараз затверджені тарифи на утримання, потім буде на управління, - пояснив Сергій Лупак. - Раніше на тарифи на утримання впливав орган місцевого самоврядування. Зараз він впливу на це не має.

Якщо на загальних зборах мешканці обиратимуть управителя, вони одразу будуть затверджувати тариф на управління.

Нового ринку управителів немає. Тому варто обирати кращого з вже існуючого, радить Сергій Лупак. Його, до речі, в разі незадовільної роботи, в будь-який момент можуть замінити.

Коли мешканці оберуть управителя будинку, тариф складатиметься з двох частин:  винагорода управителю  і власне тариф на послуги з управління. Тобто, все, що йтиме в будинок і стосуватиметься ремонту покрівлі, каналізації, під’їздів, благоустрою території тощо.

- Що передбачили в новому договорі - буде виконуватись, чого не передбачили -  вибачайте, - пояснив Сергій Лупак. - Оголошення зараз фактично розвісили для того, щоб пришвидшити процес обрання.

Як пояснює чоловік, ЖЕК зараз не може підняти тариф – працює виключно на договорних відносинах. Вони таким чином намагаються прискорити процес. Часом мешканцям пропонують: давайте проголосуємо, а ми потім протоколи принесемо. І рідко хто з мешканців читає, що їм дають підписати.

Читайте також Неякісно надали послуги з управління будинком? Їхню вартість перерахують
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up