Партнер рубрики Події

"Душила, погрожувала підпалити волосся. І ніхто не заступився": у Тернополі побили школярку

"Душила, погрожувала підпалити волосся. І ніхто не заступився": у Тернополі побили школярку
  • Про побиття своєї 13-річної доньки редакції розповів тернополянин Олександр. Чоловік каже, що впродовж години над дівчинкою знущалась її 16-річна знайома. Конфлікт, ймовірно, стався через ревнощі.
  • Сім'я потерпілої одразу звернулась в поліцію. З того часу минуло майже три місяці, а результатів слідства, кажуть батьки, досі немає.
  • Що робити батькам, коли підлітки потрапляють в такі історії та як захистити їх від булінгу?

Це трапилось у липні поточного року. 13-річна Вікторія (прізвище не вказуємо з етичних міркувань) вийшла погуляти з подругами, а повернулась додому перелякана, із синцями та забоями.

- Усе відбулось у парку Нацвідродження. Моя донька вийшла на прогулянку з подругами. До неї підійшли дві малознайомі дівчини та сказали, що її чекають в парку, - каже тато дівчини. - Після того, як вона прийшла на вказане місце, її, практично без слів почали бити та ображати.

Чоловік каже, що бійку бачили приблизно 10-ть однолітків дівчини, але за неї не заступився ніхто. 

Відео дня

-  Під час тих "розбірок" 16-річна дівчина кинула на землю мою дочку, сіла на неї та в такому положенні тримала її близько години: душила, погрожувала підпалити волосся та знущалась морально, - каже батько.  - Це був жорсткий булінг, на який спеціально прийшли подивитись чимало людей. Я вважаю, що за кожні вчинки має бути відповідальність. Тому хочу домогтись справедливого покарання для дівчини, що побила мою доньку. Тому ми звернулись в поліцію та зняли побої.

"Я нікого не била"

У побитті пан Олександр звинувачує 16-річну знайому доньки - Христину (прізвище не вказуємо з етичних міркувань) . Каже, що вона навчається у військовому коледжі, а ще мала проблеми з законом через крадіжку із супермаркету. 

Конфлікт між дівчатами, ймовірно, виник через те, що Христина ревнувала спільного знайомого до Вікторії. Тому й побила доньку, припускають батьки.

Нашим журналістам вдалось знайти профіль дівчини в Instagram. У приватних повідомленнях ми запитали її позицію щодо причини конфлікту та відповідальності за нього. Але Христина  відповіла, що жодної Вікторії не знає і про побиття нічого не чула. 

- Я нікого не била. Ніяку Вікторію не знаю, - написала дівчина.

"Допитали лише кількох свідків"

Побої експерти зафіксували того ж дня, коли трапилась бійка. Усі копії документів, що підтверджують дані події, пан Олександр надіслав у редацію. 

Чоловік каже, що ще із липня ніяких результатів слідство не дало. А його донька потерпіла серйозні фізичні та моральні неприємності.

- Ми цікавились тим, як проходить слідство. І за нашою інформацією, опитали лише трьох людей, які не були там присутні, - каже пан Олександр. 

У пресслужбі  ГУНП в Тернопільській області кажуть, що хід слідства прокоментувати не можуть, оскільки справа стосується неповнолітніх.

 

"Підтримка потрібна і агресорам і жертвам насильства"

Михайло Козюк, юридичний психолог, фахівець з подолання конфліктних ситуацій.

- Перше, що потрібно розуміти - це те, що так званий "перехідний період", особливо від 9 до 14 років, характеризується тим, що людина хоче самоствердитись у суспільстві. Тому можуть виникати конфлікти між підлітками.

Якщо ваша дитина є агресором - то потрібно багато із нею говорити. Пояснити, що є багато способів того, як завоювати авторитет між однолітками, окрім насильства.

Якщо ваша дитина - жертва насильства, то її потрібно підтримати трьома шляхами: розмова з колективом, у якому постраждали дитина. Дитина має відчувати захист та підтримку. Друге - це навчити дитину відстоювати власну позицію, будувати психологічні кордони, грамотно пояснити свою позицію. Важливо для батьків - звертати увагу на комунікативні навички дитини: чи вміє вона розповісти про свої риси, про емоції, довести словесно свої принципи.

Потрібно вміти пояснити дитині її сильні сторони, відкрити те, що вона повинна бути самоцінною, незважаючи на думку оточуюючих.

Інколи варто задуматись навіть про зміну середовища, яке боляче травмує дитину. Зважити усі за та проти разом на можливо навіть подумати про зміну місця навчання чи навіть проживання.

Проте спочатку потрібно дізнатися про проблему, пропрацювати шляхи вирішення, а не замовчувати її. Важливо розуміти, що підтримка підліткам потрібна і в ситуації, коли вони виступають агресорами, і коли жертвами.

Ми продовжуємо стежити за станом слідства. Чи будуть покарані винні, згодом. 

Читайте також: "Уже з 13 ведуть повноцінне статеве життя": де молодь може анонімно поговорити про це та отримати поради.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • VITALYA F

    Так и нужно соске! Надо меньше вымахиваться и синяков не будет. А вот сколько книг за прошедшее лето прочитала эта соска? Каких авторов украинской писменности знает, может может назвать кого-то из русских классиков? Замуж нужно отдавать - там точно шлаться по паркам и весям не будет. Так ей и надо! Лучше б поучилась щи варить и носки штопать.
  • Валентина Приймак

    Просто шокована.А люди які йшли повз,що не бачили у парку знущання...Без слів які черстві і діти,що бачили це все.Чесно боюсь подумати як моя дитина виросте,що буде творитись в світі.
  • Nadiya Ivanova

    Просто слів не має.(( Як можна виховувати дитину, щоб вона виросла такою жорстокою? Важко сказати, як з цим боротися, але перш за все відповідальність мають нести батьки нападниці, а батьки дівчинки, яка постраждала повинні заступитися за неї та дати зрозуміти такому малолітньому непотрібу, що більше не дадуть свою доньку  образити.
  • Ірина Щепанська

    Рекомендації щодо виховання дітей-підлітків це все вірно але все як завжди,розслідування засекречене з етичних міркувань,яке було на старті так і на фініші.Не коментується відповідно складається враження що і не проводиться.Винних не має,а тільки постраждалі і це підлітки.Як жити далі з цим???Задумайтесь.На місці цієї дівчинки можуть бути ваші діти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up