"Уже з 13 ведуть повноцінне статеве життя": де молодь може анонімно поговорити про це та отримати поради

"Уже з 13 ведуть повноцінне статеве життя": де молодь може анонімно поговорити про це та отримати поради
  • Поставити питання інтимного характеру, знайти вихід із найскрутніших ситуацій, отримати кваліфіковану пораду спеціалістів можуть всі підлітки Тернополя.
  • Зовсім безкоштовно і до того ж – анонімно!!!

Сучасний світ дарує чимало спокус, з якими багато молодих людей не можуть впоратися самотужки. А невчасне вирішення питань тягне за собою ряд негативних наслідків.

На жаль, не у всіх сім'ях завжди відкрито говорять про гормональну перебудову організму, про статеве життя, про інфекції, які передаються статевим шляхом. Є і інші проблеми - зловживання алкоголем і тютюном та схильність до суїциду.  Також почастішали випадки юнацької вагітності, коли підліток не готовий до цього, ні фізично, ні психологічно. Часто діти зі своїм внутрішнім максималізмом та недовірою навіть до найрідніших людей потребують особливої допомоги, адже соромляться власних проблем. Щоб налагодити комунікацію з підлітками, у Тернополі і функціонує кабінет «Клініка, дружня до молоді». Він підпорядковується КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня".

Через введення карантину діяльність кабінету на деякий час була призупинена. Але вже на початку вересня впевнено відновила свою діяльність. Про те, яку допомогу можуть отримати тут, розповідає лікар-терапевт підлітковий Людмила Даньо.

Відео дня

"Анонімно та добровільно"

Такі кабінети створені спеціально для того, аби подолати проблеми підлітків, або ж запобігти їх виникненню, розповідає пані Даньо.

- Вони розраховані на пацієнтів, віком від 14 до 24 років. А принцип нашої роботи побудований на трьох фундаментах «Д» – доступності, добровільності та доброзичливості. У Тернополі наш кабінет функціонує на базі міської дитячої поліклініки, що на вул. Федьковича. Тут немає черг,  як до звичайного педіатра. Ми зацікавлені в тому, щоб підлітки не боялися звернутись до нас за консультацією та вчасно отримати кваліфіковану допомогу. Адже ми чітко усвідомлюємо, що від нашої роботи залежить чиєсь майбутнє, комусь ми простягаємо руку допомоги та даруємо промінчик надії, когось повертаємо до життя та показуємо, що воно прекрасне. Знаєте, коли через багато років зустрічаєш на вулиці своїх ще маленьких колись пацієнтів, а в їхньому житті все склалося якнайкраще – душа радіє! – наголошує спеціаліст.

Однією з головних переваг такого кабінету є анонімність. У підлітка не вимагатимуть документів, туди можна звернутись без батьків (з 14 років) та рідних. Усе, що розповідається у стінах кабінету, не буде розголошено поза їх межами. Після консультації, у разі виникнення проблеми підлітку підберуть правильного лікаря, а при необхідності їм можуть надати і психологічну допомогу. Враховуючи ситуацію та проблему, з якою звертається дитина, пані Людмила скеровує її на прийом до інших фахівців – педіатра, гінеколога, сексопатолога, нарколога, уролога, дерматовенеролога чи психолога.

Консультації та прийоми лікарів безкоштовні, тобто не потрібно хвилюватись через відсутність грошей.

Підліток може розраховувати на комплексну допомогу та приймати рішення щодо співробітництва з лікарем самостійно.

З якими проблемами приходять?

"Клініка, дружня до молоді" пропагує здоровий спосіб життя, тому працівники проводять просвітницьку роботу, роздаючи буклети та брошури з інформацією, як молодь може зберегти власне здоров’я. Раніше пані Людмила разом з іншими спеціалістами читали лекції у навчальних закладах, розповідаючи про важливі аспекти статевого виховання, проблеми комунікації між дітьми у колективах чи з батьками, або ж вчителями. Через карантин таку просвітницьку роботу довелося пригальмувати.

- Ми живемо в час нових соціальних викликів, діти стали більш розкутими. Вони багато інформації черпають з інтернету, але це не рятує їх від тих проблем, з якими доводиться зустрічатися. Часто діти не можуть розповісти про свої негаразди батькам, боячись осуду чи покарання. А дехто і батьків не має, - розповідає Людмила Даньо. – Ситуацій насправді дуже багата, кожна потребує уваги, особливого підходу і прийняття правильної позиції у спілкуванні. Адже переконувати, наполягати, повчати – такі методи вони не сприймають.

З кожним роком, зауважує співрозмовниця, актуальність роботи кабінету стає все більшою. Молодь іде, молодь довіряє. Тому хотілось би, щоб про роботу КДМ дізналися якомога більше молодих людей.

- Враховуючи, що кількість ВІЛ-інфікованих в Україні зростає, і в зону ризику потрапляють найчастіше молоді особи, віком 15-24 роки, зростає кількість молодих хворих, які мають інфекції, що передаються статевим шляхом, є, на жаль, прояви булінгу у освітніх закладах, є нерозділене кохання чи думки про суїцид. Усі ці проблеми є… Хоча ми, можливо, і намагаємось їх не помічати. Тенденція збільшення відвідування кабінету кожного року зростає. Приємно, що молодь йде, і вона довіряє, - акцентує пані Людмила.

"Говоримо їхньою мовою"

Підлітковий вік – це час змін. Підлітки вразливі, нерідко потрапляють у тенета шкідливих звичок, а це – крок до серйозних проблем у дорослому віці. Досить часто батьки не в змозі дати раду проблемній поведінці своєї дитини. Тому нерідко потрібна допомога спеціалістів.

- Підлітковий вік не просто пережити і дітям, і їхнім батькам. Єдиний спосіб здолати проблеми цього віку – знати про них усе й бути до них готовими. Але це майже нереально. Коли вони приходять до нас, - ми говоримо їхньою мовою. І стараємось знайти компроміс, - говорить пані Людмила.

Детально про проблеми, з якими звертається, багато не говорить. Але основні лікар перераховує.

Перш за все, це – зміна гормонального фону та фізіологічні процеси, які з цим пов’язані. З настанням місячних дівчатка вже повинні знати все про статеве життя і як себе захистити від ранньої вагітності. І дівчата, і хлопці повинні знати про засоби контрацепції та як ними правильно користуватися.

- Уже з 13 років багато дівчаток починають вести повноцінне статеве життя. Приходять, бо не знають, як себе повести, якщо їх турбує дискомфорт чи є якісь висипання. Ми в таких випадках радимо мати постійного статевого партнера та обов’язково наголошуємо на засобах захисту. У нас в кабінеті навіть можна безкоштовно отримати презервативи. Адже ми розуміємо, що дітям часто немає, де взяти гроші на них. Часто молодь соромиться розповідати про це, але я, як лікар, стараюсь знайти підхід, - продовжує медик. – Були і випадки, коли вже була небажана вагітність. Я  говорила і з хлопчиком, і з дівчинкою. Мені вдавалось переконати їх залишити дитинку та створити сім'ю. Це тішить. На жаль, траплялися і ситуації, коли дівчата в паніці приходили, говорили, що не розуміють, як сталося, а вагітність вже є… Далі вони робили аборт. Повідомляти батьків не маю права. Деякі дівчата погрожують навіть суїцидом, тут вже працює психолог. Незнання, непорозуміння вдома часто навіть з проявами насильства щодо дітей, - це проблеми живі. Тому важливо, аби молодь знала, куди звернутися вчасно, де можна отримати розраду і підтримку.

Діти конфліктують у колективах

Не тільки з проблемами інтимного характеру приходять. Є багато тих, які переживають серйозний стрес через конфлікти у колективах.

- Часто не розуміються міське та сільське населення, вони діляться на групи та шукають того, хто слабший. Діти не витримують, закриваються, вони вдома не звикли говорити про проблеми, тому ми стараємось їм допомогти знайти вихід із кризової ситуації, - говорить Людмила Даньо.

Є і прояви молодіжного алкоголізму чи вживання наркотичних речовин.

- Не знають, як зійти з того шляху, як відмовитися від звички, де знайти підтримку, - каже вона. – Особливо ті, хто приїжджають навчатися у Тернопіль і далеко від дому. Був випадок, коли в одного хлопчика було гостре отруєння алкоголем, настала алкогольна кома. Тут вже анонімність відходить на інший план. Ми рятуємо дитяче життя, викликаємо швидку та проводимо всі необхідні медичні заходи.

Насправді проблем є безліч. І всі історії неможливо описати на шпальті чи навіть кількох сторінках. Але важливе те, що за кожною проблемою є чиясь доля, історія. Можливо, батьки не завжди мають час приділити своїм дітям, можливо, є інші причини з боку самих дітей, які ігнорують батьків. Можливо, ці підліткові проблеми – через відсутність виховання і формування довіри в сім'ях, починаючи ще на етапі створення сім’ї, ще в ранньому дитячому віці.

Саме тому робота "Клініки, дружньої до молоді" – надзвичайно важлива. Адже тут вирішують сучасні проблеми дітей.

 

 

Коментар

 "Зберегти Кабінет – для нас справа честі"

Андрій Артимович, директор КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня":

- Щодня актуальність "Клініки, дружньої до молоді" лишень зростає. І ця популярність буде примножуватися. Адже стресових ситуацій все більше, і все частіше підлітки не знають, як знайти вихід. У міру завантаженості чи особливостей психології підлітків батьки не завжди можуть зарадити. А от допомога спеціаліста є надзвичайно цінною.

Останнім часом робота Кабінету, як і загалом підліткової служби, пережила певні трансформації. Але ми готові будь-якими засобами утримувати його роботу та забезпечити гідне функціонування. Адже соціальна значимість проєкту є дуже великою. Попередження та профілактика захворювань і проблем підліткового віку допоможе нам уникнути ряду неблагополучних наслідків. Ми постійно ведемо перемовини з міською радою і сподіваємось на їхню подальшу підтримку. Аби кабінет  "Клініка, дружня до молоді" взаємодіяв з іншими напрямками, іншими міськими службами. Розширення функцій допоможе на вивести цей проєкт на зовсім новий рівень. Наше підприємство і надалі працюватиме над тим, аби лікарі, які працюють тут, мали гідну заробітну плату, підліткова  служба у місті існувала. Дитяча лікарня наразі фінансує роботу кабінету, можливо, у майбутньому будемо мати співпрацю у рамках проєкту "Громадське здоров'я", який зосереджений на попередженні захворювань, збільшенні тривалості життя і зміцненні здоров'я шляхом організованих зусиль суспільства. Для нас це - справа честі!

 

ДОВІДКА

“Клініка, дружня до молоді” розташована у приміщенні міської дитячої поліклініки на Федьковича. Кабінет №10.

Телефон: 097-495-10-13 (Людмила Василівна).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анжела Стець

    У мене перший секс був в 9-ть років.Ну дуже свербіло і хотілося(думаю Ви мене розумієте),щоправда перший секс у мене був з нашим собакою лабрадором Семом.І лише через пів року з двома темношкірими квартирантами я відчула справжню насолоду від сексу.Зараз з одним із них зустрічаютя(він закінчує універ)...Плануємо бути разом.Батьки догадуються про наші стосунки і час від часу влаштовують скандали.Але нас нічого не зупинить.Йому 23-и,а мені 13-ть...

    Igor Novak reply Анжела Стець

    Ха,ха,супер
  • Бодя Олегович

    Жах , це коли людина читає статтю написану непонятно ким, непонятно де(на заборі) і вірить в те написане.
  • Оксана

    Просто жах...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up