Одні лаються на «зайвих» пасажирів, інші – впускають усіх підряд. Запрацював громадський транспорт (ВІДЕО)

Одні лаються на «зайвих» пасажирів, інші – впускають усіх підряд. Запрацював громадський транспорт (ВІДЕО)
  • У Тернополі запрацював громадський транспорт. Тепер скористатися автобусом чи тролейбусом можуть всі тернополяни.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи дотримуються перевізники вимог та чи безпечно їздити у маршрутках.

Автобуси, маршрутки та тролейбуси відновили пасажирські перевезення у понеділок, 25 травня. Чимало тернополян, особливо пенсіонерів, скаржилися, що ринки у місті відкрили, а от громадським транспортом можуть скористатися лише люди зі спеціальним дозволом.

Нагадаємо, що під час карантину громадським транспортом могли скористатися лише ті, хто підтримує життєдіяльність міста та має дістатися до місця роботи. Це, у першу чергу, - лікарі, правоохоронці, комунальні працівники, тощо. Тепер скористатися транспортом можуть всі без винятку. 

Як працює громадський транспорт

Чимало людей можна побачити на зупинці «Центральний ринок». Це переважно пенсіонери, які приїхали за покупками. Більшість з них чекають на тролейбуси. 

Відео дня

- Я не боюсь їздити у громадському транспорті, - каже тернополянка Валентина. – У мене є маска, антисептик. Коли приходжу додому – одразу мию руки з милом. Ми ж не можемо через карантин відмовитися від транспорту. Живу на «Дружбі», і мені важко було добиратися до ринку,  доводилось усе купувати в супермаркетах, а там дорожче.

Багато людей на зупинках забувають про дотримання соціальної дистанції. Дехто взагалі чекає транспорт без маски, або одягає її на бороду, хоча це громадське місце, і там багато людей.

Однак хоч і рух громадського транспорту відновили, не всім вдається сісти в маршрутку чи тролейбус. Контролери та водії не впускають людей без масок. У транспорті дозволяють їхати лише тим, хто зайняв місце для сидіння. Решту людей в салон не впускають, або ж просять вийти на наступній зупинці. 

Але не у всьому транспорті контролери та водії стежать за кількістю пасажирів. Деякі тролейбуси та маршрутки переповнені, переконалися журналісти "20 хвилин". Чимало людей намагаються протиснутися в транспорт, щоб доїхати додому. Звичайно, ні про яку безпечну відстань мова не йде.

- Людей багато, і найбільше на маршруті ми забираємо на «Центральному ринку», - каже кондукторка одного з тролейбусів пані Марія. – Їдуть переважно пенсіонери. А от дітей дуже мало. За два дні роботи у мене ще не було батьків з колясками, але були старші діти, які їхали з батьками.

Оплату в транспорті можна здійснювати, як і до карантину – готівкою, банківською карткою або «Карткою тернополянина». До слова, усі пільги, які були до карантину, збереглися.

Чи безпечно користуватися транспортом?

У міській раді повідомляють, що громадським транспортом можуть скористатися всі тернополяни, однак з дотриманням протиепідеміологічних вимог, зокрема, усі пасажири повинні одягати маски.

Щоб забезечити безпечні умови для пасажирів та водіїв – громадський транспорт регулярно дезінфікують.

- Повну дезінфекцію громадського транспорту проводять щоденно, після закінчення роботи на маршруті, при заїзді в підприємство, - пояснює речниця міської ради Мар’яна Зварич. - Також, при заїзді на перерву в підприємство, проводиться повторна дезінфекція. При невеликих перервах (до 2-х год) проводять провітрювання салону та протирання дезрозчином ручок, поручнів, тощо. Періодично, відповідно до укладених договорів, проводять дезінфекцію транспорту спеціалізованим підприємством  ДП «Прорфдезінфекція».

Також водії та контролери мають стежити за кількістю пасажирів. Їх не повинно бути більше. Ніж місць для сидіння.

- Відповідно до постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», робота громадського транспорту в міському та приміському сполучення може здійснюватись за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

Контроль за дотриманням транспортного законодавства, умов перевезень здійснюють Управління Укртрансбезпеки в Тернопільській області, Національна поліція, Держпродспоживслужба та управління транспортних мереж та зв'язку Тернопільської міської ради.

Також тернополян закликають повідомляти про порушення. Якщо ви бачите, що водій не дотримується санітарних вимог, не видає квиток чи не дотримується визначеного маршруту – телефонуйте на гарячу лінію міськради: 1580 – зі стаціонарних телефонів або (067) 351-57-10 – з мобільного.

Запрацювали нові автобуси

У Тернополі впроваджена нова маршрутна мережа громадського транспорту з 25 травня. Кількість транспорту на окремих маршрутах регулюють відповідно до потреб пасажиропотоку – пояснюють у міській раді.

- У 2020 році згідно з договором фінансового лізингу в КП «Тернопільелектротранс», купили 20 нових автобусів МАЗ-206, пояснюють у пресслужбі міської ради. - Для забезпечення вказаного договору в бюджеті міста на 2020 рік передбачено 31200,4 тис. грн. На даний час частина таких автобусів обслуговує маршрути міста. Решта виїдуть на маршрути найближчими днями, після завершення обов’язкового стажування нових водіїв на маршрутній мережі.

Також деякі маршрути зазнали змін. Нову мережу створили на основі обстежень пасажирських та транспортних потоків, досліджень, опитувань та аналізу кореспонденцій пасажирів, проведених фахівцями українського представництва німецької компанії «Dornier Consulting International GmbH», з максимально можливим врахуванням побажань та пропозицій мешканців міста, підприємств та організацій.

А ви вже користувались громадським транспортом після послаблень карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Віктор

    У громадському транспорті люди їздять як і до карантину. Ніякої безпеки. Дебілізм.
  • Vitaly Goldman

    вже змирилися з неминучим як динозаври
  • Наталя Гнатович

    Ужас
  • Герасимчук Ростислав

    Я сьогоднi зранку катався в дурку.

    Val Val reply Герасимчук Ростислав

    Вилупку, тебе випустили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up