«Окупанти оголосили про відступ військ з Херсона»: що пишуть перші шпальти британських газет

«Окупанти оголосили про відступ військ з Херсона»: що пишуть перші шпальти британських газет

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні: що пишуть газети Великобританії.

Кремль оголосив, що після виведення російських військ із Херсона окуповане місто на півдні України «назавжди», що обіцяв президент Путін, увійде до складу Росії.

Генерал Суровікін, головнокомандувач Росії у воєнний час, сказав міністру оборони Сергію Шойгу, що «Ми збережемо життя наших бійців та боєздатність наших частин. Частина може бути використана інших фронтах».

Відео дня

На кадрах запеклих боїв у регіоні цього тижня можна побачити російську техніку поряд із почорнілими трупами

Росія наказала своїм військам відступити з окупованого міста Херсон, заявили найвищі військові чиновники Володимира Путіна, що стало серйозною невдачею для Москви у її дев'ятимісячному вторгненні в Україну. 

Міністр оборони Кремля наказав військам відвести війська із західного берега Дніпра перед українськими атаками. Оголошення могло сигналізувати про значний відступ і потенційний поворотний момент у війні. 

Херсон, портове місто на півдні України, — єдиний обласний центр, який московські сили захопили та утримували з того часу, як президент Путін розпочав вторгнення у лютому.

Вчора РОСІЙСЬКИМ військам було наказано піти з міста Херсон, що стало однією з найганебніших невдач, які Кремль зазнав з початку вторгнення.

«Почніть виведення військ», — сказав генерал Сергій Шойгу, міністр оборони Росії, командувачу військ в Україні Сергію Суровікіну на ретельно зрежисованій телевізійній нараді.

Генерал Суровікін сказав, що він запропонував «важке рішення» піти з Херсона — єдиної обласної столиці, яку Москві вдалося захопити, та організувати оборону на східному березі Дніпра.

Очікуваний багатьма виведення військ одна із символічних поразок, які Росія зазнала у восьмимісячної війні. Прагнучи применшити його значення, генерал Суровікін представив відступ як тактичну необхідність.

«Я розумію, що це непросте рішення, але, що важливіше, ми збережемо життя наших військовослужбовців і збережемо нашу боєздатність», — сказав він.

Міністр оборони Бен Уоллес застеріг від недооцінки російської армії, незважаючи на відступ, оголосивши, що Великобританія направила близько 1000 ракет класу «земля-повітря» для захисту української інфраструктури.

Він сказав: «По суті вони втратили єдине, що вдалося захопити. Це означає, що рахунок на користь України — у Росії поки що нуль, а в Україні один. Але історія каже, що не можна недооцінювати російську армію чи росіян».

Дженс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, який був у Лондоні для зустрічі з Ріші Сунаком, сказав, що Україна частково зобов'язана своїм успіхом у Херсоні підтримці з боку Великобританії та інших західних союзників.

Втрата Херсона ганьбить Володимира Путіна, який менше двох місяців тому підписав договір про анексію, який оголошує область та її столицю частиною Російської Федерації.

Президент Росії вчора відвідав московську лікарню та ніяк не прокоментував виїзд.

Євген Пригожин, «яструб» бізнесмен, який стоїть за групою найманців «Вагнер», похвалив генерала Суровікіна за рішення уникнути великих втрат.

«Це безперечно не крок до перемоги в цій війні, але ми не повинні через це переживати чи панікувати», — сказав він.

Повідомлення про те, що російські війська готуються залишити Херсон, циркулюють уже кілька днів, але український уряд применшує їх, підозрюючи, що Росія готує пастку.

Радник президента Володимира Зеленського Михайло Подоляк заявив, що його країна не бачить жодних ознак того, що Росія залишить Херсон без бою.

 

 

На краю переліску, Данило та його двоє однополчанин пильно дивилися на екран. На ньому була пряма відеотрансляція з дрону.

«Це досить просто у використанні. Піднімемо дрон, викличемо артилерійський удар і подивимося, куди він приземлиться. Потім коригуємо позицію», - сказав Данило, військовослужбовець 63-ї механізованої бригади України.

Безпілотник відкрив панорамний вид на місто Снігурівку, з весни окуповане російськими військами. Там була промислова зона, будівлі та зерносховище, яке ворог використав як спостережний пункт.

Остання атака не досягла своєї мети.

Троє чоловіків стояли поряд із супутниковою антеною, підключеною до системи Starlink Ілона Маска. За ними була мережа траншів часів Першої світової війни, виритих під голими осінніми деревами. Протягом кількох місяців росіяни знаходилися всього за кілометр від них, ховаючись у будинках та бліндажах.

Однак учора вони інсценували відхід. Кремль відступав зі своїх позицій у Снігурівці та інших селах на правому березі Дніпра.

Зруйноване місто знаходиться у смужці Миколаївської області, неподалік адміністративного кордону з Херсонською областю та окупованим містом Херсоном.

Заступник голови Херсонської обласної ради Сергій Хлан заявив, що російська армія підірвала всі мости через приплив річки. На виході зі Снігурівиці російські війська зруйнували міст через порожній канал.

«Вони панікують, – сказав Хлан. «Окупанти готують відхід. Вони виводять з ладу мости, щоб стримати наш поступ.

 

Міністр оборони Росії підтвердив, що його війська незабаром покинуть Херсон, частину території, яку Володимир Путін «анексував» у вересні.

Тим часом українська армія обережно просувалася вперед. На дорозі до лінії фронту можна було побачити військовий рух, у тому числі танки Т-72 на навантажувачах та поставлену США артилерійську систему дальньої дії Himars.

Кожні кілька хвилин лунав гучний «бум» українського вогню. Незабаром пішов каскад у відповідь російських «Градів»: бух, бух, бух! Вони приземлилися десь поза увагою.

Оточуючі поля соняшників пориті снарядами, що стирчать із землі, як злі білі шпильки.

У понеділок над обрієм вився стовп чорного диму. Данило потрапив у військову мету. «Ми маємо дещо. Склад пального чи російська бронетехніка», - сказав він.

Повідомляється, що Москва направила у бій 80 000 знову мобілізованих військовослужбовців. Їхнє завдання – захищати територію, незаконно захоплену Росією навесні.

На Миколаївський фронт прибуло близько 800 людей. Українські офіцери описують цих новобранців як непідготовлених, неосвічених та легкої мішенню.

"Вони — гарматне м'ясо", — сказав представник 63-ї бригади лейтенант Олег Зелінський. «Один із них пішов у туалет посеред ночі з ліхтариком. Ми визначили позицію їхнього танка і знищили його. Вони намагаються збити наші дрони з автоматичної зброї. Вони не розуміють, що дрони можуть скидати бомби. Вони ідіоти".

Він наголосив, що з російськими солдатами, які здалися в полон або потрапили в полон, зверталися гуманно, на відміну від тортур, яких зазнавали українські військовополонені.

Зелінський розповів, що його бригаді також протистояли досвідченіші десантники, а також бійці Луганської Народної Республіки, надіслані зі сходу Донбасу. Ці об'єднані російські сили будують оборонні позиції навколо Херсона, одночасно депортуючи мешканців Криму та за його межі.

Перші ознаки відступу росіян з'явилися два тижні тому, коли з'явилися повідомлення про масові пограбування. Жителі Снігурівки розповіли, що росіяни забрали все обладнання з міської лікарні.

Вони викрали приватні автомобілі, витвори мистецтва з Херсонського музею та прах Григорія Потьомкіна, друга та коханця Катерини Великої, з його поховання у соборному склепі.

«Я хотів би, щоб війна закінчилася швидше. На відміну від росіян, я знаю, навіщо я тут. Ми захищаємо нашу землю» каже український солдат

Міністерство оборони Москви заявило, що все йде за планом. «Всі атаки української армії в районі Херсонщини були відбиті», — йдеться у повідомленні, перш ніж генерал Сергій Суровікін, котрий загалом командував війною, послався на логістичні труднощі.

Українська армія на підйомі. Ми все повернемо. Крим, Донецьк, багато», — сказав Зелінський. «Російські розуміють, що їм треба залишити Херсон. Наші воєначальники розумні. Вони хочуть уникнути втрат. Вони дбають про життя солдатів. Ми не зациклені на термінах чи символічних датах».

Автор Сергій Чернявський

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up