Оптимістичну продовжили на 7 км

Оптимістичну продовжили на 7 км
До 227,5 км збільшили довжину розвіданих ходів найбільшої в Європі печери Оптимістичної спелеологи львівського клубу “Циклоп”.

Оптимістичну продовжили на 7 км.

Відтепер печері повернули звання другої за величиною печери світу, адже декілька років тому її випередила американська печера Джевел Кейв зі своїми 225 км і 450 м. ходів.

Відео дня
nt>

Експедиція спелеологів нещодавно вийшла із підземель, дослідивши новий район печери, котрий отримав назву “Циклоп” на честь 45-річчя львівського спелеоклубу. Під час досліджень цього району спелеологи заклали найвіддаленіший у світі підземний спелеотабір “Оазис”: досвідченому досліднику із 25-кілограмовим транспортним мішком до “Циклопа” потрібно добиратися протягом 6 годин, каже президент Західноукраїнської регіональної спілки горизонтальної спелеології і член спелеоклубу “Циклоп” Богдан Маркович (36 р.).

    Весь цей район буквально всипаний “снігом на дорогах” — кристалічними утвореннями, — описує він відкриття. — Жовті і білі смуги кристалів чергуються, утворюючи надзвичайно красиві візерунки. Такої краси від Оптимістичної ми не очікували! Окрім того у “Циклопі” є єдині в печері кальцитові утворення — геліктити, котрі ростуть незалежно від законів гравітації, утворюючи своєрідні квіти.

Новий район спелеологи досліджували від квітня цього року і наступні експедиції туди планують організувати в січні та лютому 2009-го, каже пан Маркович. Створили уже й карту відкриття, яку обіцяють вдосконалювати надалі.

    Печера має потенціал до збільшення довжини ходів. Але труднощі у дослідженні виникають через те, що у тій дальній частині печери немає води, — говорить спелеолог.

Ходи до “Циклопа” подекуди надзвичайно вузькі і дослідникам доводиться повзти. Саме тому, за словами пана Марковича, спелеологи заклали під час останньої експедиції окрім “Оазиса”, де працювали 5 чоловік, ще й проміжний табір — “Павук”. В останньому 25 спелеологів під керівництвом Тараса Білошицького вдосконалювали ходи “грузової траси” для зручнішого дослідження нерозвіданих досі районів Оптимістичної.

До речі, печеру Оптимістичну львівський спелеоклуб досліджує з 1966 року і довжина її лабіринтів постійно зростає.

Фото із сайту спелеоклубу "Кристал".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Відколи в спелеоклубу Кристал сайт зявився? Або я чогось не знаю.. Досить тих екскурсійних печер, що вже є... я за те, щоб, наприклад, в Млинки туристів перестали водити... але що поробиш, якщо вони самі туди їздють, відлякувати їх, чи що?

    Anonymous reply Anonymous

    Цікаво, яким чином це зробити? І потрібно не відлякувати, а корисно використовувати (що б ти під цим словом не розумів)

    Anonymous reply Anonymous

    Вигадати,що Млинки заполонила сибірська язва і повідомити 20 хвилинам. Решта - справа техніки

    Anonymous reply Anonymous

    nawa Ukraina mose zutu ne til'ku pwenuziìeiu, vygilliam... ale j turuzmom. mu maemo wo pokasatu, ale ne ymiemo ze organizyvatu!!turuzm ze robota dlia miszevogo naselennia i nadxodzennia kapitaly. zas yriady podymatu pro ze a ne odgovoriuvtu p'ianux minstriv!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Якщо не вдаватися до імен :(, то фото взяте з сайту не спелеоклубу "Кристал"(Чортків), а з МГО ТК "Кристал"(Тернопіль)... Різниця трішки є.

    Anonymous reply Anonymous

    Хм... Я зразу і не побачив... Не гарно!
  • Anonymous

    От би ще взнати чи можуть спелеологи клубу відкрити хоча б невеличку ділянку для екскурсій. Я думаю не було би відбою у бажаючих хоча би зайти у найбільшу печеру світу в гіпсах і найбільшу печеру Старого Світу. Навіть за певну плату.

    Anonymous reply Anonymous

    Не для цього Оптимістична, поїдьте краще в Кришталеву там все відкрито та за певну плату

    Anonymous reply Anonymous

    А Кришталева найбільша в світі печера в гіпсах? Ромку, ти що не вловив різницю? Той турист, що хоче в Кришталеву, той туди їздить, а в Оптимістичну приїжджали би з усієї України і з Європи. А це прямі інвестиції. Розумієш?

    Anonymous reply Anonymous

    А через пару місяців ці туристи з європи так пооблуплюють стіни, шо там і дивитися ні на шо буде. Печера стане звичайнісінкім підвалом......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up