У Тернополі зник пам’ятник Пушкіну. Де подівся? (ОНОВЛЕНО)

У Тернополі зник пам’ятник Пушкіну. Де подівся? (ОНОВЛЕНО)
  • Вранці 9 квітня пам’ятника російському поетові, що у центрі міста, вже не було. Напередодні ввечері він ще був на місці, обернений поглядом на Театральний майдан.
  • Все російське потрібно демонтувати. В тому числі пам’ятник російському письменнику, — Надал. 

«Пам’ятник Пушкіну всьо? Пішов услід за руським кораблем»? — журналісти «20 хвилин» отримали зранку 9 квітня кілька таких повідомлень від тернополян.

На місце виїхав журналіст, аби переконатись на власні очі, що пам’ятник знесли. Наразі ми намагаємось отримати всі офіційні коментарі. Та дізнатись, хто його зняв і коли.

Тернополяни, які побачили зникнення пам’ятника російського поета, фотографують постамент. Дехто каже, що це давно потрібно було зробити.

Відео дня

– У соцмережах сьогодні зранку прочитав, що демонтували Пушкіна. Спершу думав, що фейк чи пожартував хтось, але ні, – каже тернополянин Олександр. – Давно пора було його демонтувати. Хоча б забрати з центру міста.

Але дехто з перехожих обурюється та не розуміє, навіщо зняли пам’ятник.

– Нащо його демонтували? Це ж письменник, нікому він не заважав, – каже один з чоловіків.

У соціальних мережах люди тернополяни також активно обговорюють демонтаж. Переважна більшість підтримує таке рішення.

За коментарем ми звернулись до міськради. Як з’ясувалось, напередодні, 8 квітня, рішення про демонтаж пам’ятника ухвалив виконком міськради.

Враховуючи звернення відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради та висновок ТОВ «Промбудпроект» з обстеження технічного стану пам’ятника поету, письменнику Олександру Сергійовичу Пушкіну, який знаходиться у сквері по вул. В’ячеслава Чорновола у м. Тернополі, керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради забезпечити виконання робіт з демонтажу пам’ятника поету, письменнику Олександру Сергійовичу Пушкіну, який знаходиться у сквері по вул. В’ячеслава Чорновола у м. Тернополі.

2. Відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради, як балансоутримувачу, передати, а ТМШРБП «Міськшляхрембуд» прийняти пам’ятник поету, письменнику Олександру Сергійовичу Пушкіну на безоплатне зберігання.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислава Стемковського.

— Злочини росіян проти українського народу: вбивства, катування людей, ґвалтування жінок і дітей, руйнування українських міст перекреслили всю культуру російського народу, — написав міський голова Тернополя Сергій Надал у своєму телеграм-каналі. — Цим злочинам немає пояснення. Вони не залишають нам вибору. Все російське потрібно демонтувати. В тому числі пам’ятник російському письменнику.

Тернопіль - без пам’ятника Пушкіну, написав Сергій Надал. Ця ініціатива вже обговорювалася не один рік. Пушкін не мав жодного стосунку до Тернополя, як і більшість російських письменників, композиторів та інших. Побачивши всі звірства росії, в Тернополі немає більше місця російським і радянським пам’ятникам.

Довідка*

Пам'ятник Олександрові Пушкіну в Тернополі — пам'ятник російському поету Олександрові Пушкіну в місті Тернополі. Розташований у сквері по вулиці В. Чорновола (раніше називався «Сквер Пушкіна»).

Пам'ятка монументального мистецтва місцевого значення, охоронний номер 28, один з нечисленних пам'ятників радянського періоду, який не знесли.

Автори пам'ятника — скульптори Макар ВронськийОлексій ОлійникОлександр Скобліков, архітектор — Едуард Гронський. Матеріал — органічне скло.

Раніше на цьому місці був фонтан з фігуркою хлопчика[1].

Пам'ятник, як подають радянські довідники, встановлений 1959 року. Насправді ж рішення про його спорудження, за інформацією обласної інспекції охорони пам'яток історії і культури, міськвиконком прийняв тільки 11 лютого 1960, а відкрили його в 1961-му.

У 1988 — реконструйований.

У радянський період світлина пам'ятника була зображена на випуску конверта.

Після російської агресії 2014 року в Тернополі почали ініціювати знесення пам'ятника.

Під час лютневої сесії Тернопільської обласної ради депутат від «Радикальної партії Олега Ляшка» Богдан Яциковський порушив питання про перенесення або демонтаж пам'ятника.

21 березня 2016 році на сайті міської ради зареєстрована петиція про демонтаж, яку за неповних три місяці підписали 254 особи. Необхідність цього автор петиції пояснює тим, що Пушкін не має жодного відношення до краю та міста. Водночас противниками демонтажу на сайті зареєстровано аж дві петиції за збереження пам'ятника.

За перенесення пам'ятника виступають тернопільський історик, краєзнавець, громадсько-політичний діяч Павло Сливка, а також краєзнавець Тарас Циклиняк, який вважає, що на цьому місці варто встановити (перенести з вул. Текстильної) пам'ятник св. Яну Непомуцькому.

За матеріалами Вікіпедії

Опитування

Опитування

Чи потрібен у Тернополі пам’ятник Пушкіну?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (381)
  • Ruslan Drachuk

    Добре що зник.
    Ще хай зникне самольот в парку національного відродження
  • Татьяна Тимченко

    Давно пора!🇺🇦
  • Mykola Oliynyk

    Щоб москальского духу в Україні не було!
    Залишимо хоч одного москаля, завтра орда прийде його визволяти
  • Lesya Bochar

    Пішов за военним кораблем!

keyboard_arrow_up