Перевірять, хто підписався за відкликання трьох депутатів

Перевірять, хто підписався за відкликання трьох депутатів

Списки тих, хто ініціював відкликання та підписався за відкликання трьох депутатів – Івана Сороколіта, Романа Навроцького, Ігоря Турського, перевіряють члени ТВК. Разом з поліцією та держреєстром проінспектують виборців на відповідність даних.

 
Це вписали у план роботи члени Територіальної виборчої комісії під час  її засідання у понеділок, 26 червня. Загалом, вони мають провести  повну перевірку отриманих матеріалів на підтримку пропозиції  про відкликання трьох депутатів за народною ініціативою.  Сказати своє остаточне слово ТВК про долю трьох депутатів  має до 7 липня. Як неодноразово наголошував голова ТВК, їхнє завдання – не розбиратись у причинах відкликання, а технічна робота – перевірка. 

- Окрім закону «Про місцеві вибори» Верховна Рада прийняла такий закон «Про статус депутатів місцевих рад», в якому є розділ 5 «Відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою», - каже голова ТВК Віктор Дрозда. - Стаття 37 цього закону говорить про підстави для відкликання, якщо коротко: порушення депутатом Конституції, законодавства, що встановлено судом,  пропуск більшої половини пленарних засідань, невідповідність фактичної  діяльності основним принципам  та положенням його передвиборчої програми, не звітування та ін. Є у цьому законі статті 38-41, які стосуються якраз причин зібрання  нашого ТВК. 

Ці статті говорять, хто може ініціювати збір підписів, яка кількість потрібна, як проводяться збори. Чи все  так і є – з’ясовуватимуть. Тим не менше, і в членів ТВК виникли запитання про те, чому ж відкликають депутатів. Про це дізнались із отриманих матеріалів. Фактично, причини відкликання – однакові для всіх трьох депутатів. 

- Зважаючи на те, що на виборах 2015 року за виборчий список ТВО «Свобода» віддали голоси  20 тис. 760 тернополян, на депутатів від ВО  «Свобода» покладено  відповідальність за необхідність дотримання ними  основних принципів та положень передвиборної програми, - зачитали із документів. - Серед основних принципів та положень  варто виокремити наступні – першочергові виділення землі учасникам АТО та отримання ними інших пільг, продовження програм ремонту доріг, дворів і тротуарів міста, встановлення сучасних дитячих майданчиків… Однак упродовж цієї каденції депутат  неодноразово своїми заявами висловлюваннями, діям та голосуванням  демонстрував своє небажання дотримуватись основних принципів і положень його передвиборної програми, чим знівелював віру тернополян у відповідальність політичних сил та депутатів перед виборцями.

Останнє твердження викликало сміх.  Присутні ж «вигнанці» зауважили, що на цьому моменті потрібно  плакати, а не сміятись. Щодо ж до  пунктів, якими підтверджувалась недотримання основних принципів, це були проекти,  за які не проголосував  на сесії той чи інший депутат. Приміром, у «списку гріхів» пана Турського є не голосування за виділення землі церквам і т.д.

Окрім питань щодо організації перевірки матеріалів на підтримку пропозиції про відкликання депутатів за народною ініціативою, розглянули ще одне звернення – від виборців округу Івана Сороколіта. Ті вважають своїми права порушеними і просять ТВК у своїй роботі керуватись виключно Конституцією, законодавством і зважати на допущені, на їхню думку, порушення партією «Свобода».

У наступні дні роботи члени ТВК почали працювати із списком ініціативних груп, протоколами зборів виборців та ін. Чергове зібрання заплановане на понеділок, 3 липня.

- Поверхневе ознайомлення членів ТВК, частково моє ознайомлення з документами, які трактуються  авторами того відкликання, як документ стосовно відкликання за народною ініціативою, показують, що дуже все сумно з тими документами, - каже Іван Сороколіт. - З однієї сторони для моїх виборців, і для мене – це добре, бо виходить, що то не народна ініціатива, а є підміна цього поняття. Але погано те, що надто лояльно  до таких грубих  порушень, нестиковок ставиться наразі сама комісія. Можливо, я упереджено до цього ставлюсь. Можливо, пізніше комісія відреагує.
Нестиковок наразі, на думку пана Сороколіта, уже вистачає  для відхилення ініціативи і подальшого невитрачання часу на аналіз зібраних підписів.


 -На жодних засіданнях ні голови ініціативних груп, ні члени груп не з’являлись, - додає він. - Це також наштовхує на певні підозри. Просто люди, які організували цей процес, зверхньо і цинічно ставляться до ними ж організованого процесу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up