Під Архикатедрою знайшли кілька підземних ходів

Під Архикатедрою знайшли кілька підземних ходів

За допомогою спеціального георадара активісти та експерти знайшли близько семи підземних ходів у Тернополі. Деякі з них уже були відомі, а деякі абсолютне відкриття.

- Основна ціль нашої поїздки у Тернопіль - презентація георадара для сканування підземної частини як населених пунктів, так і ненаселених, - розповідає технічний консультант компанії "Систем Солюшинс" Михайло Туряниця. - Особливість технології у тому, що вона допомагає знайти металеві, водяні труби, зв'язок, поліетиленові труби.

У Тернополі таким обладнанням, яке коштує близько 30 000 євро, шукали підземні ходи і результати досить успішні. Знайшли близько 7 ходів, деякі з них уже були відомі, а деякі абсолютне відкриття.

- Ми почали роботу від бульвару Шевченка біля ЦУМу, - каже голова ГО City Project Андрій Кір. - Для себе я нічого цікавого не знайшов, там більше працювали "Водоканал" та інші комунальні служби. Потім ми перемістились до приміщення Катедри, оглянули повністю площу біля неї, біля прокуратури, вулицю Листопадову, частину Майдану Волі та частину вулиці Замкової.

Відео дня

Провести дослідження на цих локаціях вирішили через припущення, що там можуть бути підземні ходи та приблизні карти.

- Тепер це не припущення, - продовжує активіст. - Ще на початку 2000-х років професор Йосип Свинко проводив дослідження центральної частини міста за допомогою методу біолокацій. І вчора, пройшовшись тими ділянками, ми повністю підтвердили теорію професора. Крім того знайшли ще кілька ходів, про які догадувались, ще кілька про які не догадувались.

Після того група спустилась у приміщення Архикатедрального собору і там провели сканування. Виявили одну аномалію, можливо, там є підземний хід, який спрямований під фундамент і виходить на ззовні до вул. Листопадової. Інший спрямований у бік замку, ще один прохід направлений до корпусу медуніверситету через Майдан Волі і ще один виявили біля магазину "Молоко". 

- Ще ми виявили цікавий факт, що у тому підземному переході, який йде від Катедри до прокуратури є ще одне розгалуження, про яке ми не знали, - каже Андрій Кір. -  Також спустились у підземелля замку і моє припущення, що там може бути ще один ярус - підтвердилось. Ми ще продовжимо сканування на вулиці Старий Ринок і, якщо буде сприяння міської ради та інших відповідальних структур, то ми візьмемось за більш активні польові роботи.

Активіст каже, що таке обладнання нашому місту не завадило б. Адже ним можна знаходити не лише підземні ходи, комунальні служби зможуть перевіряти свої мережі. 

- Також цим апаратом можна сканувати, наприклад, дорожнє покриття, - додає хлопець. - Якщо хтось відремонтував дорогу, а потім контролер по цій дорозі проїде з апаратом і перевірить якість покриття, яке може бути неякісним, то хтось отримає по шапці. І наступного разу у нас може бути хороша дорога.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський зазначив, що таке обладнання потрібне, адже завдяки ньому можна без проблем дізнатись, що робиться під містом на глибині 5-6 метрів. 

Окрім того, команда збирається зробити 3D сканування будівель навколо Архикатедрального собору, фасади яких потребують ремонту, щоб вписатись в екстер'єр Катедри.

Сьогодні, 28 лютого, пошуки підземних ходів продовжили. Уже знайшли мінімум 2 тунелі під вул. Старий Ринок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • kit

    Потішило ось це " цим апаратом можна сканувати, наприклад, дорожнє покриття, - додає хлопець. - Якщо хтось відремонтував дорогу, а потім контролер по цій дорозі проїде з апаратом і перевірить якість покриття, яке може бути неякісним, то хтось отримає по шапці".

    Хотів би, щоб той апарат таки застосували, проїхавшись "відремонтованими" дорогами.
  • Світлана Чернецька

    Прикольна штука...

    Але Боже збав владі вкладати в голову, що нам така штука потрібна - накупляємо новомодних штучок за великі гроші, а на нагальне як завжди не вистачить...

    Oleksandra Lukavetska reply Світлана Чернецька

    нагальне?...вирішиться?...в нашому місті?... та не смішіть. як не куплять, то тупо роздерибанять гроші, як завжди. і ні покупки, ні іншої користі для міста не буде.

    Piter Savka reply Світлана Чернецька

    Може б відновили, музей би зробили. Було б хоть чим похвалитись. Ті ходи дуже старі, ще й можна щось добре там знайти. Наприклад горщик з золотими монетами.

    Діонісій reply Piter Savka

    хіба горщик з гівном фашиським і комунякським, там після війни нічого нормального не залишилось. але досліджувати треба.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up