Партнер рубрики Події

Під ним нічого не росте: на Тернопіллі поширюється небезпечний бур'ян. Як з ним боротись

Під ним нічого не росте: на Тернопіллі поширюється небезпечний бур'ян. Як з ним боротись

Бур'ян дуже швидко «захоплює» нові й нові території, а під його суцільним покривом майже нічого не росте.

Працівники відділу фітосозології провели запланований захід зі знищення золотушника канадського в урочищі Кар’єр на території Кременецького ботанічного саду.

Про це повідомляють на сторінці ботанічного саду.

Золотушник канадський (Solidago canadensis) – вид рослин із родини айстрових. Поширений у Канаді й США; натуралізований у Європі, Австралії, Новій Зеландії. Належить до переліку інвазійних видів України. Завдає великої шкоди не тільки природі України, але й лісовому та сільському господарству.

Відео дня

Чим небезпечний золотушник?

Він дуже швидко «захоплює» нові й нові території: луки, пасовища, вигони, меліоровані болота, пустирі, лісові галявини, вирубки. Кожен його кущ виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю – до 95%. Коріння золотушника виробляє інгібітори – речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Як результат – зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців.

І хоча золотушник не такий небезпечний для здоров’я людей, як амброзія, борщівник Сосновського, проте вважається одним із найбільш небезпечних рослин. Займаючи будь-яку ділянку, золотушник повністю змінює його рослинний і тваринний світ. Він добре поширюється в лісі, витісняє ягоди і гриби.

Під його суцільним покривом вже майже нічого не росте. Доведено, що там, де розташувалася ця рослина, ґрунт сильно ущільнюється, злежується і стає повітронепроникним. Якщо із золотушником не боротися, то за рік він може збільшити свою площу до 15 відсотків.

Як боротися?

Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами. Скошувати небезпечний бур'ян рекомендується в міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов'язково утилізувати - спалити або закомпостувати. Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсівом багаторічних злаків.

Хімічний метод найбільш ефективно застосовувати по молодим рослинам, чутливим до гербіцидів. Ближче до кінця вегетаційного періоду грунтові гербіциди стають малоефективними. Сьогодні необхідно звернути особливу увагу в боротьбі з золотарником всіх землекористувачів. 

 Читайте також:

«Руки ніби обпечені, може бути і гірше»: які отруйні та небезпечні рослини є на Тернопільщині

Просять від 50 до 250 грн за кілограм. Які гриби продають на стихійних ринках і чи безпечні вони?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Maria Romanyuk

    Як позбутись  ""дикого  винограду",  що  в"ється  на дерева,  як ліана  ?

keyboard_arrow_up