«Руки ніби обпечені, може бути і гірше»: які отруйні та небезпечні рослини є на Тернопільщині

«Руки ніби обпечені, може бути і гірше»: які отруйні та небезпечні рослини є на Тернопільщині
  • Рослинне різноманіття Тернопільщини є доволі великим. Проте не всі рослини були тут споконвіку.  Деяких із них завезли минулого століття з різною метою, а тепер їх не можуть збутися.
  • Хоч багато видів не несуть загрози людині, але є і такі, що можуть спричинити навіть смерть.

«Через борщівник друг опинився у лікарні»

Тернополянин Володимир розповів, що вони з другом люблять подорожувати Тернопільщиною. Минулого літа вирушили на Чортківщину, де і «познайомилися» з борщівником.

– Ми домовилися зі знайомою проїхатися околицями Чорткова на велосипедах, – каже він. – За деякий час віддалилися від міста, і мій друг Олег відійшов від дороги по справах. Повернувся він вже з якоюсь великою рослиною в руках.

Друг Володимира захотів вразити дівчину великою квітучою квіткою.

Відео дня

 – Брати її з собою ніхто не збирався, тому він одразу викинув рослину. Ми посміялися і рушили назад, - каже хлопець.

Наступного вечора у Олега почервоніли руки та з'явилися ознаки опіків. Хлопці звернулися у лікарню, де дізнавшись подробиці, лікарі розповіли, що це Борщівник Сосновського.

– Його руки були ніби обпечені, – каже Володимир.

«В них немає природних ворогів»

Еколог Орест Сінгалевич розповів, що деякі рослини, яких в Україну привезли випадково чи навмисне, зараз дуже важко вивести.

– Деякі види рослин, яких в Україні раніше не було, інвазивні види, є поширеними та агресивними, -каже еколог. –  Небезпечні тому, що просто не мають природних ворогів в наших умовах.

Запобігають розповсюдженню таким видам рослин механічними методами, наприклад, скошуючи їх чи вириваючи, а також хімічними методами, окроплюючи їх хімікатами.

Чим обробити шкіру?

Лікар-дерматовенеролог Софія Романюк розповіла, що опіки та пухирі від контакту з борщівником утворюються тільки після потрапляння на ділянку шкіри прямих сонячних променів.

- Достатньо навіть одного дотику, щоби сік рослини потрапив на шкіру, - каже пані Софія. 

Лікар радить ретельно промити водою з милом місце контакту з борщівником, а якщо на тілі вже з'явилися пухирі, то мочити ні в якому разі не можна. Уражені ділянки шкіри можна обробити дезінфікуючими засобами, розчином фурациліну або засобами проти опіків.

- Обов'язково сховайте місця опіків від сонячного проміння. Влітку це зробити важко, тому не бажано виходити на вулицю. 

Необхідно приймати протиалергічні препарати, бо дія отрути рослини може призвести не тільки до місцевих реакцій, але й загальних. також можна застосовувати протизапальні засоби.

Ні в якому разі не розкривайте самостійно піхурі, тому що це може спровокувати розвиток інфекції, а рани будуть гоїтися дуже довго.

Софія Романюк радить людям звертатися до лікарів, якщо після контакту з борщівником у людини з'явилася алергічна реакція на тілі, при опіках очей чи слизових оболонок ротової порожнини та носа, або ж коли опіки займають більше, ніж десять відсотків від площі тіла. Якщо опік у малої дитини, не варто займатися самолікуванням, ліпше зверніться до спеціалістів.

- Опіки у людей минають по-різному, залежно від ділянки і від того, чи був контакт з сонячними променями. За сприятливих умов регенерація шкіри триває два з половиною тижні, - розповідає Софія Романюк.

 

Опіки після контакту з борщівником Сосновського

Які отруйні чужорідні рослини є на Тернопільщині?

Їх є дуже багато. Ці та інші рослини описані в екологічному паспорті Тернопільської області.

Борщівник Сосновського

Це отруйна багаторічна рослина, яку завезли в Україну всередині 20 століття для культивування, як корм для худоби. Поїдаючи силос борщівника, корови давали гірке молоко, що ставало непридатним для споживання людьми та тваринами, тому з часом запроваджену культуру припинили використовувати. Покинуті території, засіяні борщівником, стали розростатися та акліматизуватися.

Листок борщовика Сосновського

Рослина зростає до двох-п'яти метрів у висоту. Росте на галявинах та пустирях, а також вздовж доріг.

Лікарі радять оминати її, адже доторкнувшись до неї, ви можете отримати опіки, що у перші кілька діб схожі на термічні. Вони з'являються не одразу, а за день-два, тому спочатку можете навіть не знати, що торкалися до борщівника. Місця уражень важко гояться.

На Тернопільщині в 2017 році Голова ОДА навіть видав доручення ,,Про ліквідацію вогнищ розповсюдження борщівника Сосновського на території області”.

Амброзія полинолиста

Отруйна трав'яниста рослина. Вона належить до бур'янів, а її батьківщиною є Північна Америка. Рослина дуже швидко розростається та є справжнім жахом для аграріїв, адже може витісняти культурні рослини.

Заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.

Для людини вона є небезпечною тим, що здатна викликати алергічну реакцію у період цвітіння. А цвіте вона від липня і до перших осінніх заморозків. Пилок амброзії потрапляючи в ніс та бронхи здатен викликати сльозотечу, порушення зору, підвищення температури та навіть астми.

На Тернопільщині запобігають розповсюдженню цього виду  механічним та хімічними методами.

Паслін Чорний

Однорічна трав'яниста рослина. Вона поширена по всій Євразії. Попри те, що з плодів пасльону роблять варення та вино, проте його недостиглі плоди є отруйними.

У незрілих плодах пасльону чорного міститься отруйний алкалоїд соланідін, який не руйнується навіть при термічній обробці і може викликати сильне отруєння.

На Тернопільщині його знищують шляхом механічного очищення.

Багато серед завезених рослин і бур'янів, які псують врожаї аграріям вже не одне десятиліття. Серед найбільш агресивних на Тернопіллі екологи виділяють: Неслею Волосисту, Мишій Сизий, Портулак Городній.

А ви бачили цьогоріч такі отруйні рослини? Як ви вважаєте, якими заходи є дієвими у боротьбі з ними? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Olga Komunitska

    ЦЕ ДУЖЕ ЛІКУЮЧА РОСЛИНА. ЛИШ ЛЮДЯМ З НЕЮ ПОТРІБНО РОЗУМНЛ ПОВОДИТИСЯ. ПРЛЧИТАЙТЕ ПОРАДИ ЗУБИЦЬКОЇ У ПРОГРАМІ  "ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА"..

    Читач88 reply Olga Komunitska

    Ольга, ТЫ дебил
  • Віталій Олександрович

    Борщівник
  • Оля Газдевич

    Дуже багато по узбічю на трасах
  • Читач05

    Хочу мами

keyboard_arrow_up