Партнер рубрики Події

Під Тернополем виявили сім підземних ходів

Під Тернополем виявили сім підземних ходів
Нерозвідана мережа старовинних підземель пролягає під центральною частиною Тернополя.

Очевидці протягом усього ХХ ст. спускалися у ті багатометрові ходи, навіть просувалися ними на 20-250 м. Далі сміливці пройти не могли – наштовхувалися на завали грунту або ж через брак повітря гасли смолоскипи.
- Колишній головний архітектор Тернополя Едуард Гронський розповідав, що коли закладали фундамент будівлі кооперативного технікуму, натрапили на високий, викладений всередині білим каменем підземний хід, яким можна було пройти майже на 250 м вглиб, - каже тернопільський учений, геолог Йосип Свинко. – Далі просуватися завадив завал.
Такий же хід, як каже пан Свинко, свого часу виявили при закладанні фундаменту під будинком №20, розташованим поруч, на другому боці вул. Руської. Цей хід також засипали, але у 80-х роках у підвалах будинку стався обвал.
Дослідженням ходів зацікавився геолог, тож він зі своїми студентами вирішив перевірити наявність підземель за допомогою нетрадиційного, але дуже давнього наукового методу – лозохідства. Врешті експериментатори простежили сім підземних маршрутів (див. карту справа – прим. ред.). Усі вони тягнуться під історичною частиною міста. Утім, знайти людей, які нещодавно побували у тих ходах, кореспонденту не вдалося. Усім, хто спускався у підземний Тернопіль, ми надамо можливість розповісти про свої мандри на шпальтах “RIA плюс” і “20 хвилин”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    щоб викопати підземний хід великого ума не треба, особливо якщо він ДУЖЕ потрібний. тему підземних ходів під тернополем газети мусолять вже давно. колись щось таке було. по моєму тепер простіше і безпечніше викопати нові ходи глибше (щоб не позавалювались будинки, дороги, не пошкодити комунікації). але стаття цікава, особливо карта.
  • Anonymous

    шановні, це що за метод "лозохідство"??? Це ж смішно, на його основі будувати карту підземних шляхів. Таким займаються псенауковці. А ви тут щей статтю пишете. Поясніть спочатку читачам що це таке!
  • Anonymous

    Дiйсно, хтось повинен порозбирати завали i облаштувати ходи i будемо екскурсии робити.

    Anonymous reply Anonymous

    Гарна стаття!!!

    Anonymous reply Anonymous

    комуняк туди кинути і засипати!

    Anonymous reply Anonymous

    довго думав щоб дурню ляпнути?

    Anonymous reply Anonymous

    засипати,засипати...на засипку кумуняк люди гроші самі зберуть ,а от на дослідження та відновлення влада не дасть...
  • Anonymous

    Порозбирати ті завали, все класно замутити і можна було б екскурсіїї проводити)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up