Партнер рубрики Події

Підкинуті гранати, бійки і жива музика: чим ще запам’ятався «культовий» ресторан 90-их «Галактика»

Підкинуті гранати, бійки і  жива музика: чим ще запам’ятався «культовий» ресторан 90-их «Галактика»
Ілюстративне фото
  • Ресторан «Галактика» був особливим нічним закладом, адже його розквіт припав на ранні 90-ті роки. Часи непрості і по-своєму цікаві, особливо для людей, котрі відроджували ресторани та кафе Тернополя після розвалу Радянського Союзу.
  • В «Галактиці» були співи і танці, там відпочивали звичайні тернополяни і «авторитети», а розмірену атмосферу вечірнього закладу порушували бійки та навіть вибух автомобіля.

Ми продовжуємо серію публікацій про «культові» заклади Тернополя. Цього разу мова йтиме про «Галактику» – заклад, що розміщувався на масиві «Дружба», на першому поверсі багатоквартирного будинку.

А розповів нам про цей культовий заклад колишній адміністратор «Галактики», а також депутат сьомого та восьмого скликань Верховної Ради Ігор Побер.

Відео дня

Закладом керував колишній бармен

До появи «Галактики», в радянські часи на тому місці функціонувало державне кафе «Огонёк». Як і всі заклади в період кінця 80-их, кафе переживало не найліпший період і в 89-му році його викупив Орест Муц, який пізніше стане відомим тернопільським політиком.

– В 80-их він працював барменом в одному з барів «Москви» (нині готель «Галичина» - прим. авт.), – пригадує ігор Побер. – В той період бармени та офіціанти досить непогано заробляли. Так, бармени та офіціанти в популярному закладі могли собі дозволити придбати радянський автомобіль.

Саме професія «бармен» була однією з перших для тернополян, котрі вже в 90-ті, стали кримінальними авторитетами, бізнесменами чи великими політиками.

– За Радянського Союзу молодим, здібним та талановитим хлопцям довіряли багато. І Муц був одним з таких. Наприкінці 80-их почався період кооперативів. Ореста Муца призначили директором «Огонька». Спочатку він переробив його під відеосалон, який також користувався популярністю, а пізніше в місті з'явилася потреба у ресторанах і Муц заклад перепрофілював знову.

Взяли на роботу, бо займався спортом

Відкрили «Галактику» у 89-му році. А в 91-му, адміністратором закладу призначили Ігоря Побера. Він в той період ще був студентом, котрий активно займається спортом.

– Моя посада називалася «Адміністратор», я стояв на вході до закладу і слідкував за порядком, тому що часи були непрості і в досить складних стосунках керівництво «Галактики» було з місцевими «авторитетами». Тому конфлікти були дуже часто.

Роботу чоловіку запропонували випадково. Він випадково зустрівся зі своїм знайомим у Центрі Тернополя і той запропонував молодому спортсмену непогану роботу, адже в «Галактику» шукали адміністратора.

Як пригадує пан Побер, заклад відкривали о 18 годині і щоб його відвідати стояв натовп, бо всім просто не вистачало місця. Хоча «Галактика» була розрахована орієнтовно на 60 відвідувачів.

В заклад не боялися ходити звичайні тернополяни, адже там все тримали під контролем.  Цінова політика була такою ж. як і в інших популярних закладах Тернополя.

Тут же була і жива музика, під яку можна було потанцювати.

– Як адміністратор я тоді отримував десять доларів у місяць. Спочатку платили радянськими рублями, потім карбованцями, але в доларах зарплата лишалася фіксованою.

Головною «фішкою» «Галактики» було те, що там не можна було курити.

– Пригадаємо, що це був початок 90-их, багато людей курили. Але Муц ввів правило, що курити не можна, – розповідає пан Побер. – Всі робили це на вулиці, але не в закладі. Компанії вже п’яних молодиків важко було важко пояснити це правило, адже можна було почути банальні «а хто ти такий»? На цьому підґрунті були конфлікти і навіть бійки.

Підкинули гранати, але не під те авто

В 1992 був випадок, який запам’ятали на все життя і працівники «Галактики» і мешканці багатоповерховго будинку, де вона розміщувалася.

Саме в тому році Орест Муц та його хороший знайомий бізнесмен Михайло Вербицький придбали авто однакової марки та кольору.

– Це були «Мерседеси», сталеві та міцні, – каже пан Побер. –  Бандити хотіли підірвати авто Муца, але в той день, ввечері біля чорного входу до «Галактики» свій автомобіль припаркував Вербицький і пішов по своїх справах.

Зловмисники підкинули під припаркований «Мерседес» гранати. Автомобіль підірвали і скло від авто долетіло аж до п’ятого поверху житлового будинку.

– Машина роздулася, як кулька, адже вибух був знизу, але її не розірвало. Хто саме підкинув гранати не знаю. Наскільки мені відомо, справа так і залишилася нерозкритою.

Поступово слава про заклад згасала. Можливо, через вибух, а можливо, через появу інших кафе та ресторанів. І в середині 90-их заклад остаточно «згаснув».

Орест Муц «Галактику»  продав місцевому бізнесмену, на прізвище Вальотник. Спочатку кафе займалася дружина бізнесмена, а пізніше його переробили на заклад «Пекін».

Зараз «Пекін» зачинений, а для приміщення шукають нових власників.

А яким ви запам’ятали «Галактику»? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Галина Лотоцька

    Узд легень роблять 1
  • Богдан Джуган

    Адміністратором називали конкретно "вишибалу".
  • наталія стасишин

    Мій однокурсник був адміністратором там також і ми там часто приходили на курячі стегна  для дівчат там було безпечно навіть в 90
  • Olga Duray

    У нас був випускний в "Галактиці" у 1996 році. Пам'ятаю чорні шкіряні дивани. Кухню не дуже пригадую, але музика була гарна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up