Партнер рубрики Події

Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині?

Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині?
  • Нещодавно «20 хвилин» повідомляли, що чоловік Андрій Я. відбувся штрафом у суді та позбувся посади. Тепер суд проголосив вирок його дружині Мар’яні, яка була членкинею ВЛК у Бережанах. 
  • «20 хвилин» зв’язались з керівником лікарні в Бережанах. Та дізнались, чи залишиться Мар’яна Я. на посаді завідувачки відділення? 
     

Мар’яні Я., завідуючій терапевтичним відділенням лікарні у Бережанах та медикині ВЛК, проголосили вирок в останній день квітня.

 

Підробили документи

Жінку, нагадаємо, звинуватили у тому, що допомогла оформити документи про тимчасову непридатність до військової служби, де у медичному висновку зазначався неправдивий діагноз. Чим допомогла військовозобов’язаному отримати відстрочку від служби.

Відео дня

Незадовго до того вирок почув і її чоловік, тоді заступник головлікаря на Бережанщині. Андрій Я., як вже писали «20 хвилин», відбувся штрафом і позбувся посади.

Нагадаємо, «20 хвилин» вже писали, що слідчі Тернопільщини оголосили підозру двом членам військово-лікарської комісії, які підробили медичний висновок військовозобов’язаному.

— Слідчі Головного управління Національної поліції в Тернопільській області оголосили підозру двом лікарям у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України, — повідомляли у поліції.

В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що члени військово-лікарської комісії Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки створили злочинний «дует». Завідувач терапевтичного відділу внесла неправдиві відомості у картку обстеження військовозобов’язаного за відстрочку від призову. Лікар-терапевт допомогла оформити документи про тимчасову непридатність до військової служби, де у медичному висновку зазначався неправдивий діагноз.

Незаконні дії фігурантів викрили оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки спільно із працівниками Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

— Обвинувачена, будучи членом Бережанської територіальної позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії, відповідно до розпорядження Тернопільської районної військової адміністрації Тернопільської області №165/01-01 від 18.07.2023р., здійснюючи за спеціальним повноваженням функції представника влади, а відповідно до функціональних обов`язків лікаря-терапевта наділена організаційно-розпорядчими функціями та відповідно до ст.18 КК України є службовою особою, вчинила службове підроблення за попередньою змовою групою осіб за наступних обставин, — йдеться у матеріалах справи.

Матеріали щодо спільника Мар’яни Я. виділені в окреме кримінальне провадження. Щодо нього висновку суду поки немає. Але, за версією слідства, вони 7 вересня 2023 року близько 12 години вступили в злочинну змову, маючи намір на службове підроблення.

Вже 11 вересня 2023 року близько 11 години вони провели огляд військовозобов'язаного. І Мар’яна Я. внесла неправдиві відомості у картку обстеження та медичного огляду військовозобов'язаного для встановлення ступеня придатності до військової служби, а саме у таблицю «результати медичного обстеження спеціалістами» у графу «терапевт», зазначивши діагноз — «позашпитальна двобічна нижньодольова пневмонія, III категорії ускладнена лівобічним плевритом, ЛН II ступеню, ст.48 — тимчасово непридатний до військової служби лікування на 1 місяць», а спільник засвідчив вказані записи своїми підписами та печаткою.

 

Врятувала угода

19 квітня 2024 року прокурор та обвинувачена уклали угоду про визнання винуватості. В підготовчому судовому засіданні обвинувачена та її адвокат просили затвердити цю угоду. Прокурор не заперечував.

— Затвердити угоду про визнання винуватості, — так вирішив Бережанський райсуд. — Визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  ч.2 ст. 28, ч.1 ст.366 KK України та призначити їй за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді штрафу в розмірі  3 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із діяльністю військово-лікарських комісій, строком три роки.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

«20 хвилин» зв’язались з директором КНП «Бережанська центральна міськлікарня». Олексій Гетун повідомив, що жодної офіційної інформації поки що не отримував ні від правоохоронців, ні від виконавчої служби. Тому підтвердив, що Мар’яна Я. поки залишається на посаді завідувача терапевтичного відділення лікарні у Бережанах.

 

Довідка

Вирок в Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/118740500

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 366. Службове підроблення

1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів — караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • пресуйте тих діяспор сраних, а не тих хто в Україні слабо?

keyboard_arrow_up