Партнер рубрики Події

Плачуть і батьки, і вчителі. Восьмикласник з Тернополя – один із трьох хлопців, яких знайшли мертвими

Плачуть і батьки, і вчителі. Восьмикласник з Тернополя – один із трьох хлопців, яких знайшли мертвими
  • 30 січня у ставку села Переволока водолази виявили тіла трьох підлітків, яких розшукували майже дві доби.
  • Поліція продовжує з’ясовувати всі обставини загибелі хлопців, а рідні не можуть повірити у смерть дітей.
  • Журналістам «20 хвилин» вдалося більше дізнатися про одного із загиблих, який проживав та навчався у Тернополі  – учня 21 школи. 

Про зникнення Богдана Приймака 2009 р.н., Богдана Швиткого 2010 р.н. та Володимира Непіпа 2011 р.н. ввечері 29 січня повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій України в Тернопільській області. Вони разом з правоохоронцями та жителями села Переволока вийшли на пошуки підлітків.

Згодом Нацполіція у Тернопільській області опублікувала дані та світлини дітей. Людей закликали уважно переглянути і відгукнутися, якщо діти десь були помічені.

Занадто пізно….

За інформацією правоохоронців, хлопці вийшли з будинку у селі Переволока ще 28 січня. А ось звернення від бабусі одного із них про зникнення дітей надійшло о 16.00 29 січня. Тобто від моменту зникнення дітей минуло більше доби.

Відео дня

— Хлопці повідомили бабусі, що йдуть гуляти у центр села. Проте того вечора вони додому не повернулися. Лише наступного дня бабуся звернулася про допомогу до поліцейських. По тривозі ми підняли працівники поліції, ДСНС та інших відповідних служб, аби встановити місцеперебування безвісти зниклих школярів, —  на власній сторінці у Фейсбук повідомив начальник Нацполіції в області Сергій Зюбаненко.

29 січня в пошуково-рятувальній операції взяли участь 10 рятувальників з Бучацького гарнізону ДСНС, 15 поліцейських та 20 добровольців з числа місцевого населення. А ось 30 січня від ДСНС залучили 40 чоловік особового складу та 10 одиниць техніки: група водолазно-рятувальних робіт, гірське пошуково-рятувальне спелеологічне відділення, кінологічне відділення та фахівці сектору БПЛА. Вони перевіряли не лише вулиці, поля та територію ставків, а й під водою. Саме у ставку водолазно-рятувальна група 30 січня  і знайшла тіла трьох підлітків.

— Закінчилися трагедією пошуки безвісти зниклих школярів, які зникли 28 січня у селі Перевелока Чортківського району. Проведемо детальний аналіз цієї трагедії в рамках розслідування кримінального провадження відповідно до статті 115 Кримінального кодексу України, — додав пан Зюбаненко.

Чому не повідомили раніше

Наразі правоохоронці намагаються з’ясувати, чому батьки та бабуся не повідомили про зникнення дітей раніше.

— Як та чому ті діти опинилися на кризі – невідомо. Також ми будемо спілкуватися з рідними хлопців, бо виникає питання – чому ніхто не прийшов раніше. Наскільки нам відомо, то до цього діти ніколи не тікали від батьків. Жодна з родин не мала справи з поліцією, — каже речник ГУ Нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета.

Журналістам «20 хвилин» вдалося дізнатися, що один із загиблих хлопці  –  Богдан Приймак –  учень Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети. 

Адміністрація закладу одразу підтвердила нашим журналістам, що Богдан Приймак навчається у 8-Б класі. А ось інформація про загибель учня стала несподіванкою для всієї школи. Ні директорка, ні класний керівник не знали, що Богдан Приймак разом із друзями втопилися у ставку села Переволока, поки не почули про це від журналістки.

Заклад, в якому навчався хлопець 

Зі слів класного керівника Наталії Орос, їй ще 29 січня здалося дивним, що хлопчик не зʼявився до школи і жодних попереджень від батьків не було.

— Богдана і на минулому тижні не було в школі кілька днів, але мама нас попереджала. А після того хлопець приносив записку. 29 січня перевіряли присутність, і знову Богдана не було. Я почала дзвонити мамі, а вона не взяла слухавку. Це дуже дивно. Тому я і поставила позначку в журналі, що хлопець відсутній без поважної причини, — наголошує Наталія Орос.

Богдан Приймак у школі №21 навчається від вересня 2023 року, розповідають вчителі. Зі слів директорки Марії Гудими, проблем з хлопчиком та родиною не виникало.

— Звичайна нормальна родина. У Богдана є мама, тато. Також його сестричка навчається у шостому класі нашої школи. За потреби мама приходила до школи, але ніколи я її не викликала за якісь порушення чи погану поведінку Богдана. Бо ніколи не отримувала скарг від вчителів, — розповідає директорка. — До речі, сестрички також сьогодні, 30 січня, немає у школі. Але нас попередили, що вона захворіла.

Мама не стримує сліз…

Під час спілкування з журналісткою «20 хвилин» класний керівник зателефонувала мамі хлопчика. Жінка підняла слухавку і не змогла вимовити жодного слова без сліз. Вона підтвердила, що Богдан поїхав до бабусі на вихідні….У селі з ним і сталася біда. Не змогла стримати сліз і класний керівник. 

— Я не можу повірити, що це сталося з моїм учнем. Це величезна біда, це величезна трагедія не лише для родини, а й школи. Як вони там опинилися? Вже ж наче дорослі…Шкода, що вода забрала життя трьох хлопців. Всіх трьох шкода. Я навіть не знаю, як маю про це повідомити учням,— каже пані Орос.

Парта, за якою навчався Богдан Приймак 

Наталія Орос разом з журналістами «20 хвилин» заходить до класу свого 8-б. З її слів, Богдан Приймак сидів на задній парті біля стіни. На столі знаходимо і його зошит з геометрії.

—   Він нормально навчався. Не був відмінником, але мав середній рівень знань. Завжди спокійний, слухняний. Якщо щось треба допомогти, то відгукувався. Гарна дитина була… Щодо друзів, то якось не активно він спілкувався у класі. Та й скільки він у нас навчався – чотири з половиною місяці. Враховуйте, що він прийшов у сформований клас. Ще й не завжди ходили до школи, бо то дистанційне, то канікули. Але проблем з ним не виникало. Нам і справді дуже шкода, що так сталося. Співчуваємо всій родині, — каже Наталія Орос.

Зошит Богдана Приймака, який знайшли у класі 

Що відомо про інших?

Від старости села Переволока Марії Непіп журналісти «20 хвилин» дізналися, що Володимир Непіп та Богдан Швиткий ходили до місцевої школи в сьомий та восьмий клас. Щодо Богдана Приймака, то він більше місцевий, аніж тернопільський. Адже у Тернополі проживав лише останні два роки.

— У всіх трьох хлопців нормальні сім’ї. Богдана Швиткого виховувала мама, а батько помер рік тому. Володимир Непіп виріс у багатодітній родині – у нього чотири брати, а 30 січня мама народила сестричку. Богдан Приймак приїздив у село до бабусі та дідусів, — розповідає староста села Переволока. — Ці хлопці виросли на моїх очах. Великих проблем з ними не було, ніякої біди вони людям не робили.

Також Марія Непіп наголошує, батьки та бабуся почали шукати хлопців ввечері 28 січня. Вже 29 січня від однокласників дізналися, що Богдан Швиткий, Володимир Непіп та Богдан Приймак знімали трансляцію на кризі місцевого ставу.

— Бабуся розповідала, що в обід ще говорила з онуком Богданом Приймаком. Вона кликала його їсти, але він пообіцяв, що ще трохи пограється і незабаром буде вдома. Дзвонила пізніше, але телефон вже був поза зоною. Вона пішла до інших матусь і вже далі самостійно шукали, — розповідає Марія Непіп. — Про те, що хлопці були на кризі, нам підтвердив і місцевий підприємець. 28 січня він бачив, як підлітки там гралися та ще й прогнав їх. Вони перейшли на інший берег, більш стрімкий. І що там вже сталося – невідомо.

Під час пошуків 29 січня рідні з рятувальниками, правоохоронцями знайшли шапку одного з хлопців. А вже зранку 30 січня залучили водолазно-рятувальну групу, яка власне і дістала з дна водоймища тіла підлітків.

— Я бачила, як рятувальники діставали тіла хлопчиків. Це величезна біда, це такий шок для всього нашого села. Я не могла стримати сліз. Мені так шкода рідних, як можна пережити таку втрату. Наразі тіла хлопців перевезли до моргу в Чортків. 31 січня мають провести розтин, а певно, першого лютого будемо ховати. Підприємець вже надав фінансову допомогу родинам на поховання. Але ми так сподівалися, що знайдемо їх живими. До останнього сподівалися. Дива не сталося, — завершує розмову староста села.

Читайте також:

Трьох дітей знайшли мертвими у ставку на Чортківщині

У Чортківському районі призупинили розшук підлітків

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Наталя Гупало

    Дуже шкода троє таких гарних діток. Але чому пішли на лід. В підлітків завжи неслухняніть та ще попереджав підриємець. В школі мають говорити про техніку безпеки 100 раз особливо на водоймах. Дуже шкода дітей і їхніх батьків.
  • Леся Іванців

    .Господи,допоможи рідним пережити це горе...
  • Mariya Romanchuk

    Вічна Пам'ять, щирі співчуття батькам , рідним і близьким 😢😢😢💔💔💔
  • Oksana Ismagilova

    Вічна пам'ять царство небесне боже яке горе

keyboard_arrow_up