Партнер рубрики Події

Плаваєте у невідведеному для цього місці? Рятувати вас буде нікому

Плаваєте у невідведеному для цього місці? Рятувати вас буде нікому
  • Рятувальники працюють лише на спеціально облаштованих пляжах. Поза ними спасіння потопаючого – справа рук самого потопаючого.
  • У Тернополі з роботи звільнився останній водолаз. А після 9 серпня, як проголосують депутати, рятувально-водолазна служба взагалі може зникнути.

Рятувальні пости на тернопільському ставі є лише на Циганці і Дальному пляжі – тобто, на двох спеціально облаштованих для купання місцях відпочинку.

Якщо ви вирішите поплавати на пляжі з боку Білої чи деінде і, не дай Бог, почнете тонути, - рятувати вас ніхто не буде. Передусім, тому, що рятувальники з облаштованих для купання місць навряд чи встигнуть дістатись до людини, що тоне. Хіба розраховувати на власні сили, або на людей, що відпочиватимуть неподалік. Проте, чи кинуться вони за вами у воду і чи, зрештою, зможуть врятувати, не завдавши собі шкоди – питання риторичне.

Як правильно рятувати людину, не потонувши самому – читайте згодом.  

Відео дня

Тіло знайшли за кілька годин

Нагадаємо, 30 липня у Тернополі, неподалік пивзаводу, потонув 67-річний мешканець вул. Київської. Рятувальників повідомили, що чоловік поблизу спортивної бази ФСТ «Динамо», під час купання у невстановленому місці, зник під водою. На кілька хвилин на місце прибули всі екстрені служби. Проте дістали тіло чоловіка вже приблизно за півтори години після інциденту.

- До прибуття рятувально-водолазного відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення пошуки зниклого здійснювалися силами чергового караулу 1-ї ДПРЧ за допомогою рятувального катера на повітряній подушці «Марс-700», - повідомила речник управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Крупа. - Орієнтовно о 19:40, під час занурення, водолазами ДСНС виявлено тіло загиблого та транспортовано на берег.

На набережній Ставу, не доходячи до Циганки, справді тоді було дві машини рятувальників. Проте вони швидко залишили місце події, а пояснення ситуації журналістам сказали очікувати від прес-служби. На лавці набережної кореспонденти побачили сивого чоловіка, який сидів, тримаючись руками за голову. Він кричав на всіх, часом кричав лайкою до людей навколо, до поліцейських, чому вони нічого не роблять, а в нього ж втопився брат. З його слів можна було зрозуміти, що вони плавали на човні. Надувний човен і справді був неподалік від чоловіка. Але як саме і на якій відстані від берега це трапилося, дізнатися в чоловіка тоді не вдалося.

Біля Циганки – ями 5-7 метрів

То хто ж нас має рятувати, якщо ми, скажімо, впадемо за борт човна. Чи впадемо, прогулюючись набережною ставу. Як виявилось, ніхто й не рятуватиме. Адже офіційні служби працюють лише на офіційних пляжах. Це підтвердили і в управлінні держслужби з надзвичайних ситуацій, і в рятувально-водолазній службі в області.

- Минулого року наші водолази обстежили Дальній пляж і Циганку, - розповів начальник рятувально-водолазної служби в Тернопільській області Василь Козак. - Визначили місця глибин, позначили їх і підписали акти, що купатись можна в тих місцях, де глибина сягає не більше 175 см. На пляжах ці місця обмежені буйками.

Василь Козак каже, що попереджав тоді, що у районі Циганки купатись небезпечно. Адже на відстані 20-25 м від берега є ями, завглибшки 5-7 метрів.

30 липня, коли чоловік пішов під воду, до Василя Козака подзвонили рятувальники. Каже, просили надати водолаза, аби шукав тіло потопельника.

- А кого я туди відправлю? – цікавиться Василь Козак. – У мене весною звільнився єдиний в Тернополі водолаз. Зараз звільняються двоє в Гусятині. Хто працюватиме за мінімальну зарплату, причому коли гроші потрібно буквально вибивати?

Рятувально-водолазна служба області працює на Тернопільщині з 1965 р. До 2001-го були на державному фінансуванні. Після цього їх передали в підпорядкування Центрального товариства рятування на водах. У 2001 р. розпорядженням Президента України щодо запобігання загибелі людей створено рятувальні служби. Служб так і не створили, а гроші, виділені на це, пропали, каже Василь Козак.

Читайте також Як самому не піти під воду, рятуючи людину, що тоне
- Ми існуємо, згідно з обласною програмою рятування людей на водних об’єктах на 2015-2019 рр, - каже Василь Козак. – Зараз нас «оптимізували» і виносять на сесію на 9 серпня питання про призупинення фінансування заходів для рятування людей. Натомість створюватимуть загін для пошуку потопельників. Я це називаю «похоронний загін». Вони виїжджатимуть лише на потопельників.

Минулого року рятувальникам вдалось зберегти життя 14 людей, які тонули. Але цього ніхто не цінує, це нікому не цікаво, нарікає Василь Козак. Востаннє на матеріальне забезпечення підрозділу кошти виділяли у 2009 році.

 Не йдіть у воду напідпитку!

- При Управлінні ДСНС України в області працює відділення водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення, - каже Ірина Крупа. - Дислокується він Тернополі. Забезпечене транспортом та необхідним обладнанням та спорядженням. Це човен з потужним двигуном, гідрокостюми мокрого та сухого типів, акваланги, рятувальні мотузки, жилети та інше.

У штаті – шестеро людей. Служба постійно розвивається та вдосконалюється, зокрема,  цього року планують закупити засоби для підводного звязку, ехолокатор. Підрозділ сертифікований, мають усі необхідні документи та дозволи на проведення пошукових та рятувальних робіт. При потребі можуть заключати договори на обстеження пляжів, дна водойм, на пошук предметів та інше, каже речник управління ДСНС в області.

- Кожен підрозділ забезпечений необхідним для рятування людей на воді, - переконує Ірина Крупа. – Проте хочу нагадати: плавати безпечно лише у спеціально відведених місцях, де є рятувальні пости. Є правила поведінки на воді. І їхнє нехтування часто призводить до біди та коштує людям життя.

Враховуючи, що в області 886 ставків та ще чимало річок, рятувальника на кожному поставити неможливо. А шлях від рятувального підрозділу до кожної з водойм відповідний і час на дорогу також різний. Скільки людині треба, щоб втопитися? 5-10 хвилин. При тому вона не кричить і не кличе на допомогу! Все зазвичай відбувається тихо, тому поки ближні заб'ють на сполох і кинуться шукати, як правило, минає час. Якщо поруч в фатальний момент хтось опиниться і витягне, то шанс на життя, безперечно, буде. Але не варто випробовувати долю та заходити у воду, де може бути небезпечно. Тим паче – напідпитку.

Читайте також Тільки на офіційних пляжах є рятувальники. Купатись деінде – на свій страх і ризик
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Sergey Chernyshov

    Здобули ж, йопт!!
  • Ігор Черник

    а для чого нам озеро?висушити його... побудувати на цьому місці побільше розважальних центрів, казино, будинків двадцятисорокаповерхових, щоб побільше туди влізлося рагулів...і не треба ніяких більше вололазів
  • Volodja Drevnickij

    так так засрали місто  тільки бруківка процвітає
  • Volodymyr Cherkavskyi

    Ні все в бруківку,а зараз тоді купатися у ванну там безпечно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up