Партнер рубрики Події

Побалакали, сіли і заплакали? Чому попри заяви МОЗ тернополяни не можуть безкоштовно пройти КТ

Побалакали, сіли і заплакали? Чому попри заяви МОЗ тернополяни не можуть безкоштовно пройти КТ
  • Під час чергового брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що пацієнтам з підозрою на коронавірус КТ повинні проводити безкоштовно. За цю процедуру раніше доводилося платити пацієнтам.
  • Але чи можливо пройти КТ у Тернополі безкоштовно, якщо у вас є підозра на коронавірус? Як виявилося – не все так просто, як заявив міністр.

Як розповідають тернополяни – не завжди сімейні лікарі направляють на ПЛР-тест чи КТ легенів, навіть якщо є симптоми коронавірусу.

- У мене були симптоми, довго трималася висока температура, - каже тернополянка Марія. – Мій сімейний лікар призначав мені антибіотики, але це не допомагало. На 7 день мене направили на КТ легенів. Але наравили на словах – ніякої довідки мені не дали, лише сказали, куди йти для обстеження. Попередньо я записалась по телефону, заплатила 650 гривень. Виявилось – у мене двостороння пневмонія. Після цього вже лікар направив мене на ПЛР-тест. Почали колоти антибіотики. Коронавірусу у мене не виявили.

Таких історій чимало – лікарі не дають направлення на КТ, а «направляють» без довідок.

Відео дня

«КТ має бути безкоштовна»

Про те, що КТ та ренген мають проводити безкоштовно пацієнтам з підозрою на коронавірус, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 12 жовтня.    

- У нас комп’ютерна томографія та рентген внесено до ковідного пакету НСЗУ, - каже міністр. - Якщо є відповідне направлення сімейного або лікуючого лікаря – цю послугу вам мають надати безоплатно. Вам зобов’язані надати цю допомогу безкоштовно.

Як розповів міністр, такі випадки, коли з пацієнтів за КТ вимагають гроші, дійсно трапляються і трапляються вони часто. На лінію НСЗУ та Національно служби здоров’я постійно надходять скарги з різних куточків України. Міністр каже – не варто мовчати, якщо з вас вимагають гроші за процедури, які повинні бути безкоштовні. Одразу повідомляйте про це НСЗУ.

- Є відповідний контакт-центр НСЗУ за номером 16-77, - каже міністр. - У таких випадках ми розбираємось по кожному конкретному випадку та будуємо механізм, щоб зламати цю систему, щоб такі речі не відбувалися, але для цього нам потрібен постійний контакт з суспільством.

Чи проводять безкоштовну КТ у Тернополі?

Як пояснюють в управлінні охорони здоров’я ОДА - КТ дійсно проводять безкоштовно, однак це стосується тих закладів, які уклали договір з НСЗУ і мають томограф. Якщо такого договору немає – за процедуру доведеться платити.

- Якщо хворий лежить у стаціонарі, і в комунальній установі є власний томограф – то ці хворі обстежуються безкоштовно, - пояснює заступниця начальника управління охорони здоров'я ОДА Лідія Чайковська. - Міністерство охорони здоров’я спільно з НСЗУ хоче проводити для хворих на коронавірус або з підозрою проводити повністю безкоштовно цю процедуру. Цей пакет буде проплачуватися НСЗУ при укладанні угод закладу на лікування і обстеження хворих на коронавірус.

Однак що робити, якщо лікувальний заклад не має комп’ютерного томографу? В області є всього 10 томографів і лише 4 з них - у комунальних закладах:

  • КП "Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр" Тернопільської міської ради, вул. руська, 47; 
  • Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня (ТОККПНЛ), вулиця Тролейбусна, 14;
  • Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер, вулиця Романа Купчинського, 8;
  • Шумська районна центральна лікарня. 

- Не всі заклади мають КТ, - каже Лідія Чайковська. - Лікувальний заклад може укласти договір з приватним підприємством на обстеження хворих, яке підписало договір з НСЗУ. Тоді держава буде перераховувати кошти закладу за обстеження пацієнтів. Наразі безкоштовні КТ проводять лише, якщо заклад має обладнання.

Що кажуть в НСЗУ?

Ми звернулися на гарячу лінію Національної служби здоров’я. Там пояснюють – якщо ваш сімейний лікар виписав вам направлення на КТ – ви можете піти до будь-якого закладу, який уклав угоду з НСЗУ і має томограф.

- Якщо у вас є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря про проходження КТ у зв’язку з підозрою на коронавірус – ви можете звернутися до лікувального закладу, - пояснюють в НСЗУ. – У направленні не вказується конкретної адреси, куди ви можете прийти для проходження КТ, там вказана назва послуги. Ви самі обираєте лікувальний заклад, який має укладений договір з НСЗУ. Ваш сімейний лікар може лише порадити вам, куди можна звернутися та вказати адресу таких закладів.

Простіше кажучи – ви не прив’язані до конкретного медзакладу, де можуть проводити КТ.

Що кажуть у медзакладах міста?

Медики пояснюють та наголошують – КТ повинні призначати тим, хто має клінічні покази.

- Для КТ повинні бути покази, - пояснює заступниця директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар.- Звичайно, якщо пацієнти хочуть зробити КТ без медичних показів і направлення сімейного лікаря – це буде платно. Варто розуміти, що для такого обстеження мають бути серйозні покази, бо КТ несе велике ренгенологічне навантаження на організм пацієнта.

Зазвичай таке обстеження проводять тим, хто лежить на стаціонарі – каже Надія Боднар.

- Таке обстеження зазвичай проводять на вторинному рівні, коли у пацієнта середній чи важкий перебіг хвороби, - продовжує Надія Боднар. – Якщо пацієнт лежить на стаціонарі і лікар вважає, що пацієнту потрібно провести таке дослідження, то його проводять. Якщо медичний заклад має томограф і відповідно уклав договір з Національною службою здоров'я про надання цих послуг, то пацієнт нічого не платить.

У деяких медичних закладах працюють приватні кабінети, де можна провести обстеження. Однак і в комунальних закладах, які мають свій томограф, ця процедура платна. 

- У нас вартість КТ легенів коштує 660 гривень, - пояснюють у КП "Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр". – Але якщо у вас підозра на коронавірус - це не до нас

У міському лікувально-діагностичному центрі нам порадили звернутися у приватний кабінет. Вартість обстеження – 950 гривень.

- Ми проводимо обстеження легенів за допомогою КТ, однак ми визначаємо чи є прояви вірусної пневмонії, - пояснили у одному з приватних діагностичних кабінетів. – Не важливо, чи є у вас підозра на коронавірус чи немає – ми лише встановлюємо, чи є пневмонія. КТ у нас платне, оскільки ми приватне підприємство.

Не всі лікувальні заклади міста, де лікуються хворі на коронавіус, мають томографи. Там використовують ренген.

- У нас хворі поступають після обстеження КТ, оскільки наш заклад такого обладнання немає, - каже директор лікарні №3 Юрій Лазарчук. – При необхідності ми можемо проводити ренген хворим на коронавірус.

А вам призначав сімейний лікар проходити КТ через підозру на коронавірус? Пишіть у коментарях ваші історії!

Чому важливо проводити КТ легенів?

Комп’ютерна томографія допомагає в діагностиці коронавірусу. Як пояснюють медики – навіть якщо ПЛР-тест показав негативний результат, коронавірус можна виявити на знімку КТ.

- Досить часто бувають ситуації, коли людина має пневмонію, але результат лабораторного дослідження на коронавірус негативний, - пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. - Однак пневмонії, викликані коронавірусною інфекцією, мають на комп'ютерній томограмі свої особливості. Виявлені особливості пневмонії COVID-19 потрібно враховувати, навіть якщо результат ПЛР-тесту від'ємний. Проводять комплексне лікування, щоб ослабити запальний процес і протидіяти прогресуванню пневмонії й захопленню цим процесом нових ділянок легеневої тканини. Але є велика проблема. Ще досі не вдалось вивчити ефективний противірусний засіб. За деякими підрахунками, дослідженням охоплено понад 300 препаратів. Однак наразі препарату з високою лікувальною дію немає.

Однак, як пояснює інфекціоніст, якщо у вас виявили пневмонію – не обов’язково, що це наслідок COVID-19.

- Пневмонію можуть спричинити також інші збудники. Пневмонії завжди були. Навіть під час пандемії COVID-19 виникають різні інфекційні хвороби, які можуть ускладнитися пневмонією. Існує понад 200 збудників, які викликають ГРВІ і можуть спричинити пневмонію. Це парагрип, аденовірусна інфекція, респіраторно-синцитіальна інфекція, різні бактерійні та грибкові захворювання і багато інших. Тому не варто пов'язувати всі пневмонії з коронавірусом, навіть під час пандемії COVID-19. Пневмонії різної етіології були, є і будуть. Завдання лікаря – провести диференційну діагностику, а для цього використовуються клінічні, епідеміологічні та лабораторні критерії.

Тому якщо ви відчули симптоми респіраторної хвороби – не варто одразу панікувати. Повідомте про свої симптоми свого лікаря, з яким у вас укладено декларацію та дотримуйтесь відповідних рекомендацій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Igor Novak

    Навіщо КТ?((( Ренген показує ,+ аналіз. Недай Бог після того КТ в майбутньому рак легенів ,чи крові. З закордоном нікого на КТ не відсилають ,аналіз і все!
  • Світлана Ізініцька

    Скажіть, будь ласка, а що звичайний рентген не покаже, що в людини запалення. Навіщо відсилати на дорожче?
  • Ivgen Bezverkhniy

    Я думаю що всім знайомим, родичам і друзям міністра все є безкоштовно, того він і щиро не розуміє що тут людиська хочуть. З його "дзвінниці" виглядає що може є поодинокі випадки коли з людей вимагають гроші - то треба розібратися. Міністерство з кожним випадком буде розбиратися - їх же ж пару штук...

    Ееххх.... як в одному мультику співали - "Кто в етот мір попал - невєкі щастлів стал" Шкоди що туди попали тільки деякі... найкращі "слуги" народу.
  • Ростислав Гарасимчук

    У лікарів жнива, не заважайте їм взяти "свої 4000 дол в місяць", коли ще таке буде? "Немає грошей - бувай здоровий" - девіз українських лікарів!!!

    Igor Novak reply Ростислав Гарасимчук

    Так,Ви праві,але вони повинні за свій кошт купувати дорогі респіратори ,костюми .  Це не медики збагачуються, а власники  аптек ,головні лікарі ,якщо є аптеки на їхній території.  Народ купує ліки за свій кошт ,а лікарям чисто символічна подяка ,від 200грн,до 1000 грн. ,а дехто взагалі нічого !Бо за 4.500 тис. зарплати вистачить лише на костюми і то може ні! .....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up