“Поговорили” про проблеми в місті і нічого не вирішили

“Поговорили” про проблеми в місті і нічого не вирішили

Забудова парків, корупція в освіті та медицині, нераціональне використання ресурсів місцевими чиновниками - ці та інші проблеми обговорювали представники влади, громадські активісти та ЗМІ на спільній зустрічі у тернопільському прес-клубі 31 січня.

Круглий стіл, який відбувся за участі місцевих представників влади, громадських активістів та журналістів, зібрав чималу кількість учасників дійства. Гостра полеміка, яка відбулася між представниками влади та простими тернополянами засвідчила, що учасникам важко буде досягти спільного консенсусу у вирішенні тих чи інших проблем у місті, оскільки зовсім різне бачення проблем. Однак, попри жваву перепалку, учасники все-таки дійшли спільної згоди - провести ще ряд круглих столів.

Previous Next

Тернопіль в депресійному крузі

Відео дня

Про корупцію на Тернопіллі розповідає заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Бицюра.

  • Я погоджуюся з тим, що корупція - номер один у нашій державі, не є винятком і наш регіон, - коментує пан Леонід. - В тих державах та областях, де є корупційні прояви, різко зупиняється економіка, що і відбувається в нас. Це добре, що проводяться такі обговорення проблем у місті. Влада відкрита до спільної дискусії та прийняття конкретних рішень.

Спікер також зауважив, що у місті багато проблем. Однак основна проблема полягає в тому, що Тернопіль знаходитися в депресивному крузі.

  • Сьогодні наше місто оточують більш успішні сусіди, - продовжує представник від влади. - З 2002 року спостерігається чітка тенденція економічного відставання Тернопілля від сусідніх областей. 

Окрім економічних проблем, Леонід Бицюра окреслив проблеми з вивезення сміття на незаконний полігон ДПВ та проблеми з Івачівським водозабором. Однак як їх вирішити чиновник так і не сказав.

Це не моя проблема

До Леоніда Бицюри звернулася тернополянка Юлія Манчак з проблемою незаконного будівництва біля її будинку котельні на твердому паливі, а саме торфі. Жінка каже, що жителі її будинку неодноразово писали звернення у відповідні інстанції, однак  не отримали жодної реакції.

  • Єдине, що змінилося після наших звернень те, що вдень працівники перестали будувати об'єкт. Роблять це тепер виключно рано-вранці або пізно ввечері, коли мешканці будинку сплять, - наголошує тернополянка. - Відповідно до документів, які нам надали у КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”, ця котельня щорічно через димар викидає понад тонну забруднюючих речовин. Більше того, недалеко від котельні є дитячий садочок, виникає логічне запитання - чому наші діти мають дихати цими шкідливими речовинами?

Після короткої полеміки, Леонід Бицюра  запитав жінку чи її б це хвилювало, якби котельня будувалася біля його дому, на що жінка відповіла: “Так, це б мене хвилювало, оскільки це не є локальна проблема, такі котельні сьогодні мають будувати по всьому місту”. До слова, у Тернополі має бути збудовано аж сім котелень на приблизну суму 72 млн грн. Ці котельні працюватимуть виключно на торфі.

Під кінець дискусії пан Бицюра порадив жінці звернутися в екологічну ніспекцію та оновлений центр санепідемслужби, які проведуть відповідні заміри на шкідливість викидів.

Необхідно залучати депутатів

У дискусії прийняли участь і місцеві депутати. Зокрема, представник від об'єднання «Самопоміч» Андрій Шкула зазначив, що для того аби був толк від таких зустрічей, їх необхідно проводити профільно, тобто тематично по напрямках і на кожен такий круглий стіл запрошувати депутатів з профільних комісій, які справді мають важіль управління і реально можуть змінити ситуацію на краще у нашому місті.

Окрім цього, депутат наголосив, що у місті існує проблема із ЗМІ.

  • Сьогодні у нашому місті існує проблема і в сфері журналістики, - наголошує депутат Андрій. - Часто непрофесійні журналісти беруть масив неперевіреної інформації і публікують. Для того аби уникнути цього, я вважаю, що публікація має бути авторською, а ЗМІ - офіційне, аж тоді можна говорити про демократичне суспільство.

Крім “балачки” немає нічого

Розкритикував роботу круглого столу голова Тернопільського міського “ДемАльянсу” Віталій Кудлак, який не зовсім зрозумів концепцію цього заходу, мовляв крім пустої балачки немає жодного конкретного рішення.

  • Зібралося багато представників влади, різних політиків, активістів, які гарно все розповідають. Однак проблема таких заходів полягає в тому, що спікери досить гарно висловлюють власні ідеї на камери, проте реалізації нуль, - наголошує демальянівець. - Сьогодні громадські ради мають малу обмежену сферу впливу. Вони радше створені для “заговорення” проблем, а не їх вирішення. Тому нам варто не лише оголошувати проблему, а й пропонувати реальний механізм їх вирішення.

Як вже наголошувалось, за результатами круглого столу учасники зібрання таки домовилися і вирішили наступні зустрічі проводити профільними, тобто присвяченими лише одній проблематиці, до прикладу, незаконним забудовам у місті, і на таке зібрання запрошувати депутатів з профільних комісій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    а в нас завжди так є, поговорили , попили кави і розбіглись, а потім ще раз зібрались, поговорили .......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up