Партнер рубрики Події

Покажіть сумку – вимагали у крамниці. Що має право робити касир чи охорона – пояснив юрист

Покажіть сумку – вимагали у крамниці. Що має право робити касир чи охорона – пояснив юрист
  • Тернополянка обурилась, коли в магазині в неї вимагали показати вміст сумки. Коли поцікавилась, хто дав право перевіряти її особисті речі, почула: «Нам власник наказав так робити».
  • Вказівок власника не було і не могло бути, бо не порушують закон, стверджують у крамниці. Покупця попросили, а не вимагали показати сумку і цьому є доказ – зокрема, відео з камер відеонагляду.
  • До приїзду поліції, без згоди покупця, охорона не має права оглядати особисті речі, зокрема, й покупки, оскільки після оплати на касі придбані речі є власністю покупця, наголошує адвокат.
  • Відкрийте і покажіть свою сумку, - почула від касирки тернополянка Анжела Козак (прізвище жінки змінене з етичних міркувань – прим. авт.). Вона купувала продукти у магазині «Студія м`яса», що на вулиці Лесі Українки у Тернополі.

- А хто вам дав право перевіряти мої особисті речі? – поцікавилась тернополянка.
- Нам власник наказав так робити. У магазині багато крадіжок. Якщо не хочете показувати сумку, то можете ходити до іншого магазину. Або залишайте речі у камері схову.
Тернополянка поцікавилась у касирки, що нестимуть відповідальність за збереження її речей? У відповідь почула: «Ні!»

- Такі ситуації у наших магазинах непоодинокі, - каже пані Анжела. - Люди реагують на таке грубе і цинічне порушення прав споживачів по різному. Одні не хочуть собі псувати здоров`я у пошуках правди, інші не мають часу писати скаргу, треті - просто не знають своїх прав. Ті, у кого ще є моральні сили і гідність, вимагають викликати поліцію. Такий алгоритм поведінки забере трохи часу, але ви вийдете із магазину без відчуття, що на вас вилили відро учорашнього лайна.

Продавці, скоріш за все, виконують вказівку власника

Апелювати у цій ситуації до касирів чи продавців не варто, справа марна, припускає тернополянка. Передусім, вони справді можуть виконувати неправомірну вказівку власника. Окрім того, припускає жінка, у цей момент вони відчувають себе, можливо вперше у житті, людьми, яким під силу вертіти, щонайменше, земною кулею. Не позбавляйте їх такого задоволення, бо це - їхня хвилина слави!
- Одного разу в супермаркеті я не дозволила касирці порпатися у своїй робочій сумці, натомість, сама викликала поліцію, - пригадує Анжела Козак. - Приїхали десь хвилин через 20. Перевірили усе, вибачилися. А потім запитали, мовляв, чому не показала сумку на касі одразу, адже все гаразд?! Так, прості істини часом бувають незбагненними, навіть для людей, які працюють у сфері охорони правопорядку.
Тернополянка нагадує, що варто знати:
- Охоронці у супермаркеті не мають права змушувати покупця залишати свої речі у скриньці.
- охоронці (та - продавці) не мають права оглядати особисті речі покупця. Таке право має тільки поліція та Державна служба охорони у випадку, якщо є підозра про вчинене правопорушення, або злочин (ст. 34 Закону України «Про Національну поліцію»).
- Покупці не зобов`язані при вході в магазин здавати свої особисті речі в камеру зберігання. Це справа добровільна.

Відео дня

  • Вказівок власника не було і не могло бути, бо ми не порушуємо закон, - запевнив телефоном заступник директора мережі магазинів «Студія м’яса» Роман Ткач. - То було особисте прохання касира до покупця. І вона (покупець – прим. авт.) могла відмовити. Її ніхто силоміць не примушував це зробити. Це, як на мене, з її боку некоректне поставлене питання щодо примусу. В нас є відеонагляд, все можна подивитись і перевірити. У нас таких скарг ніколи не було.  

Безпідставно затримали покупця – відповідатимуть за це

Працівник служби безпеки магазину не має жодних додаткових прав відносно пересічного покупця, запевняє адвокат, керуючий партнер ТОВ «Юридична фірма «Самуляк та партнери» Михайло Самуляк.

  • Але, як і будь-який громадянин, він може провести громадське затримання – обмежити вільне пересування обґрунтовано підозрюваної у скоєнні правопорушення особи до приїзду представників поліції, - пояснив адвокат. - При цьому, у випадку безпідставного затримання, працівник служби безпеки магазину може бути притягнутий до відповідальності.

Адвокат наголошує: до приїзду поліції, без згоди покупця, охорона не має права оглядати особисті речі, зокрема, й покупки. Оскільки після оплати на касі придбані речі є власністю покупця.

  • До приїзду поліції охорона не має права заводити покупця в будь-яке інше приміщення, забороняти телефонувати чи в інший спосіб визначати його поведінку, - наголошує Михайло Самуляк. - Єдине, що вона може зробити –  проконтролювати, щоб покупець залишався на місці ймовірного вчинення правопорушення до приїзду поліції.

Коли покупця можуть не впустити до крамниці

Відмовити у вході до супермаркету або вивести людину з магазину охоронці можуть лише у випадку, коли покупець перебуває у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, порушує громадський порядок, права інших покупців.

  • У випадку порушення прав покупців з боку працівників служби безпеки магазину, я рекомендую, перш за все, звертатися в поліцію, - наголошує адвокат. - Поліція зафіксує даний факт і дасть правову оцінку діям працівників служби безпеки магазину.

Надалі, після перевірки поліцією даного факту, можна звернутися також в Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, додавши матеріали з поліції, щоб магазин перевірили щодо дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів». Так відповідно, до статті 4 вищенаведеного Закону, споживачі мають право на належну якість обслуговування, запевнив адвокат.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Иван Иванов

    У меня через плечо маленькая походная сумочка. Достал телефон, спросил у жены что купить, положил обратно. При выходе из супермаркета охранник поинтересовался. Очевидно заметил, как ложил. Я понял его беспокойство, всё объяснил, показал. Дружески разошлись. Забегаю как-то в супермаркет с рюкзаком за плечами. Прошу охранника: В камере оставить некогда, проследите за мной, пожалуйста, я банку кофе возьму. Тот любезно согласился. Я лишних движений не делал. У ребят и так нервы на пределе. Через 30 секунд был у кассы. Войдите в положение охраны, им и так нелегко. А сколько слёз у кассиров, когда на тысячи недостачи. Покажите сами что купили, чек, вежливо поблагодарите за обслуживание. Вам ответят с благодарностью. Корона с головы не упадёт. Будем уважаемыми людьми. Как в старых фильма: мадам, битте шён - данке шён, мадмуазель, сер, прошу, дякую....Жалко, шляп не носим. А что в транспорте творится! Вежливость нам продлит жизнь, а хамство сократит. Если "заполыхал огонь", будьте "водой". Если в быту "пахнет грозой", попросите прощения, может вас (или вы) не так поняли. Пусть хоть один из двоих будет умнее.... Что, Вы меня считаете трусом? В этом году исполнится 51 год, как начал интересовать возможностью голыми руками лишить человека здоровья определённых органов, памяти, жизни. Одним шлепком лишу памяти последних 5, 10, 15 минут. Спасибо своему дяде, профессору, доктору мед. наук. А вот по молодости, по горячности получал тяжёлые ранения, не взирая на чемпионские заслуги. И работники правопорядка в Вашем поведении должны видеть добропорядочного гражданина Украины, а не хама. Мой Учитель боевых искусств излучает Доброту, Дружелюбие, Мир. А кто мог подумать, успокоить два десятка таких как я (активно нападающих) - достаточно нескольких коротки мгновений. А ему уже 71 будет. Мир Вашему дому!
  • Liliya Yarosevych

    Викликати поліцію і писати про такий магазин, щоб люди знали
  • Василь Янішевський

    Зрозуміло, що не може.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up