Партнер рубрики Події

"Поки ми захищали землю там, наші землі забирали тут", - кажуть АТОвці з Тернопільського району

"Поки ми захищали землю там, наші землі забирали тут", - кажуть АТОвці з Тернопільського району
  • Громада Малого Ходачкова та Костянтинівки Тернопільського району обурена тим, що їхні землі приватизовують чужі люди.
  • В той час, коли АТОвцям з цих сіл виділяють землі на трясовині. 

П'ятеро учасників АТО з Малого Ходачкова та Костянтинівки Тернопільського району зі своїми скаргам прийшли на колегію у Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області, який відбувся у вівторок, 27 березня. 

- У наших двох селах є 18 АТОвців та один доброволець, - каже офіцер запасу десантних військ Степан Недошитко. -  Але ми прийшли захищати не лише свої права, а усієї громади.

Як розповідає чоловік, за межами їхніх населених пунктів розікрали більше 120 гектарів землі.

- У нас є список прізвищ, - каже пан Недошитко. - Це симбіоз місцевого самоврядування, обласного та районного земельних відділів, там є працівники прокуратури, адвокати. Ті, хто воював, отримали по гектару десь там в мочарах. А люди, які не мають стосунку ні до села, ні до бойових дій, отримали по два гектари. Є сім'я, яка отримала вісім гектарів в той час, коли людям, які працювали в колгоспі землі немає. Напередодні у нас були збори в селі і ми навели багато фактів, сільський голова написав заяву на звільнення.

Але громаді цього мало. Вони хочуть, щоб їм віддали назад землю. І хочуть, щоб це питання вирішили спокійно. 

Учасники АТО неодноразово звертались в сільську раду з земельними питаннями, звідти їх направляли в район, там їх теж кудись направляли і так по колу. Чоловіки кажуть, що не хочуть якогось особливого ставлення до себе, просто хочуть, щоб все було чесно.

- Я в 2016-ому звернувся до голови сільської ради з питанням можливості надати мені земельну ділянку, - каже ветеран Михайло Гуменюк. - Він сказав, що не вирішує таких питань і відправив в районну раду, там теж сказали, що нічим не допоможуть. І так все тягнеться до цих пір. А кілька днів тому мені передзвонила землеупорядник і попросила, щоб я сидів тихо і землю організують. Мені подачки непотрібні. Наболіло те, що непричетні до АТО люди, які нічого не зробили для військових отримали по два-три гектари. Чому кажуть, що в АТОвців щось з головою? Та через такі ситуації.

Під час колегії АТОвців вислухали, вони вимагали розслідування та повернення земель. Перший заступник начальника Головного управління Віктор Білецький призначив зустріч з учасниками АТО на 28 березня і зазначив, що вони знайдуть вирішення цієї ситуації. 

Одним земля, іншим відмова

Хочете приватизувати землю, яка у вас в користуванні з 2002 року, станьте в чергу, бо є "квота" не більше 25 % від проданих земель на аукціоні по площі. Тобто, якщо в області було продано права оренди в кварталі 200 га, під приватизацію може піти лише 50 га. А це 25 чоловік по 2 га , або 250 громодян по 0, 20 га які перебувають в користуванні. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів від 7 червня 2017 року. Про "Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними". 

- А у Малому Ходачкові роздали більше 100 гектарів і фактично забрали у громадян усі квоти в області, - каже експерт з земельних питань. -  В той час, коли жителі села отримують відмови, працівники Держгеокадастру та наближені до них спокійно "деребанять" землю. Така ситуація є і в інших районах. Щодо учасників АТО, то були певні зміни в законі, згідно з якими, вони мають право на землю без черги. Але, коли вони стояли в черзі, то їм відмовляли, а чиновники приватизовували землі. У січні цього року, черги для військових відмніли, а АТОвці всеодно отримували відмови. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    Свої в своїх же крадуть, а потім в вишиванках в церкву і все норм.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up