Партнер рубрики Події

Полагодять кожен десятий двір. У дороги закатають понад 42 мільйони

Полагодять кожен десятий двір. У дороги закатають понад 42 мільйони
Двір на вул Лепкого, 14 доводили до ладу протягом двох років. Адже територія велика - у будинку 17 під'їздів. Тепер там відремонтована дорога, об лаштована екопарковка і є три дитмайданчики
  • Найбільше тернополянам дошкуляють потовчені дороги, відсутність місць для паркування та понищені дитмайданчики.
  • У міськраді обіцяють: цьогоріч відремонтують майже 60 дворів, тобто кожен десятий.
  • Ті, хто хоче ремонту у наступні роки, мають чимшвидше писати звернення і йти до жеку, можна залучити і депутата з округу.

Охайний зелений двір з ідеальною дорогою, місцями для паркування та дитячим майданчиком. Є у Тернополі і такі. Приміром, на вул. Лепкого, 14. Його капітально відремонтували минулого року. Ремонту мешканці добивались понад п’ять років.

Та, на жаль, для багатьох тернополян такий двір залишається лише мрією. Люди роками оббивають пороги різних інстанцій, однак дочекатись бодай ремонту дороги у дворі не можуть. Жеки кивають у бік міської влади, ті нарікають на відсутність коштів.

«Чого бракує у вашому дворі?» - з таким запитанням ми звернулися до наших читачів.

Відео дня
  • У нас жахливий двір, - каже Людмила Лукіян, яка живе на вул. Чорновола, 8. - Ми і освітлюємо двір, і сваримося, а у нас під дверима і їдять, і п'ють, і тусуються, і туалет зробили. Я збирала підписи на встановлення воріт. Але не всі погоджуються. Та й ціни зараз нереальні. Про майданчик і гойдалки мовчу. Тут питання стоїть – щоб хоча б без пригод пройти додому…

Треба світло, баки і майданчики

Тернополянка Ольга Жаровська, яка живе на вул. Лесі Українки, 15, скаржиться на проблеми з майданчиком.

  • Є збоку 17-ий будинок, - розповіла жінка. – Майданчик, відповідно, їхній. Через це - конфлікти. Хотілося, щоб бабусі не виганяли дітей з майданчика, а дітки 15-го будинку мали свій.

Минулого року восени розпочали ремонтувати двір, пише жінка. Не закінчили, бо почалися морози. Зробили тільки тротуар.

  • Дуже надіємося, що цього року завершать дорогу і зроблять парковку, бо машини стоять на парковці сусіднього дому, чим дуже заважають літнім мешканцям, - каже пані Ольга. – За допомогою депутата Андрія Грицишина ремонт розпочали. Депутат цікавився, приїжджав часто на об'єкт. Дуже надіюся, що скоро зможу виставити фото нашого оновленого двору та майданчик.

Нових гойдалок, освітлення в темну пору доби і баків для роздільного сортування сміття хочуть також  тернополяни для своїх дворів.

  • Бракує ремонту дороги в дворі, - пише пише про потреби Інна Смітюх, яка проживає на вул. Дружби. - А то засипали якоюсь сумішшю камінців з асфальтом в ями. Дощ пішов –вже навіть пішки не пройти.

Перевага за багатоквартирними

У міськраді планують цьогоріч відремонтувати дороги у 59 дворах міста. На це вже виділили 42 млн 600 тис. грн. Це приблизно така ж кількість дворів, яку капітально відремонтували торік. До речі, за інформацією управління ЖКГ міськради, у Тернополі є близько 600 дворів. Тобто, відремонтують кожен десятий. Якщо згодом вдасться віднайти ще кошти у бюджеті, робитимуть більше. Про це повідомила заступник начальника управління ЖКГ міськради Ганна Муца.

  • Передусім, ремонтуватимемо двори, які розпочали ще минулого року, - каже Ганна Муца. – Пріоритетними також будуть і ті, де стан покриття найгірший. А також ті, де більше мешканців у будинках.

Серед «найгірших» комунальники відзначили двір на вул. Пушкіна, 5. Він – вузький і довгий, а місця для паркування автомобілів немає. У будинку – 324 квартири. На вул. Транспортній, 10 і Бандери, 27 практично відсутнє дорожнє покриття. Тому ці двори ремонтуватимуть насамперед.

  • До того, як двори потрапили до титульних списків, там проводили технічний огляд. Люди писали колективні звернення і до підприємств, що обслуговують будинки, і до управління, - каже Ганна Муца. – Звертались і до депутатів, а ті, у свою чергу – з клопотаннями до управління ЖКГ.

Перевагу при виборів дворів, які ремонтуватимуть цьогоріч, надавали багатоквартирним будинкам, каже Ганна Муца. Тобто, скоріше ремонтуватимуть дорогу у дворі 300-квартирного будинку, аніж у тому, де проживає 8-12 сімей. А за вартістю такі ремонти практично однакові. Пріоритет і за дворами, які використовують для проїзду мешканці кількох будинків.

Побачать нову дорогу і двори на вул. Макаренка 2,4,6, - ці гуртожитки прийняли не так давно в комунальну форму власності. І стан доріг там залишає бажати кращого.

  • Екопарковки облаштують у всіх дворах, де є технічна можливість це зробити, - каже Ганна Муца. – Звичайно, якщо більша частина мешканців буде «за». Хоча є і двори, де люди відмовляються від парковки, а натомість хочуть зберегти зелені насадження.  

Двір на Слівеньській, 7 екопарковки принаймні цього року не побачить. Нагадаємо, саме у цьому дворі близько місяця тому розписали лайкою автівки, припарковані на зеленій зоні чи тротуарах.

Мешканці Слівенської розповіли, що двічі збирали підписи з ініціативною групою, щоб їм  дозволили зробити дорогу і екопарковку. Більша частина мешканців будинку була «за».

– Я особисто був на прийомі у заступника міського голови, - розповів мешканець вул. Слівенської Ігор Карачко. – Невдовзі нам прийшло дві відповіді про те, що у 2017 р. нам за планами зроблять дорогу. А про екопарковку треба забути – коштів не передбачено.

Власники авто, які проживають у будинку, готові за власний кошт парковку облаштувати. Але потрібне погодження від міськради. Поки такого дозволу люди не отримали.

Як потрапити до титульного списку*

  1. Написати колективне звернення про потребу у ремонті двору до жеку, в управління ЖКГ.
  2. Аби підсилити звернення, залучіть у депутата з округу
  3. В управлінні ЖКГ формують список дворів, які потребують ремонту.
  4. Список подають на розгляд депутатських комісій і виконкому.
  5. За результатами об’їздів визначають список ремонтів на наступний рік.
  6. Список затверджує виконком.

*Список може корегуватись від потреб і можливостей бюджету.

Читайте також Шукайте свій двір у списку на капітальний ремонт
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up