"Полиці в магазинах порожні": тернополяни, які живуть в Італії, розповіли про ситуацію з коронавірусом

"Полиці в магазинах порожні": тернополяни, які живуть в Італії, розповіли про ситуацію з коронавірусом
  • За три дні Північну Італію охопив коронавірус. Тепер увага світових ЗМІ прикута не лише до ситуації в Китаї. 
  • Чимало українців зараз перебувають у італійських містах карантинної зони. Вони розповідають, що захисні маски в "закритих містах" знайти нереально, полиці супермаркетів практично порожні, а люди просто бояться виходити з дому. 
  • Однак психологи закликають не панікувати. Бо паніка - страшніша за будь-який вірус.

За інформацією "Української Правди", у Північній Італії  із 22 лютого понад 50 000 жителів влада помістила на примусовий карантин. Ізольовані міста, закриті на карантин, скасовані масові заходи, зачинені садочки та школи,  скасований карнавал у Венеції.

Усього за три дні Італія стала четвертою країною у світі за кількістю хворих на COVID-19. Наразі їх зафіксували понад 200. Шестеро з них померли, усі - літні люди. 

Часто ми не можемо керувати тими процесами, які відбуваються ззовні. Як відгородитися від негативного інформаційного потоку і зосередитися на тих речах, якими можна керувати самому, наводимо поради психотерапевта Івана Пришляка, які він давав читачам "20 хвилин" після Революції Гідності та коли розгорнулися військові події на Сході. 

Відео дня

- Тому треба спинити те, нащо ми можемо вплинути – насамперед, це інформаційний потік, - радить психотерапевт. – Треба відмежуватися від того інформаційного простору – не сидіти постійно в телевізорі і одне й те саме „пережовувати”. Адже є речі, якими потрібно турбуватися повсякчас - варити їсти, прибирати в помешканні, виховувати дітей.

"Чи є паніка серед італійців"

Наші земляки із міст, охоплених коронавірусом, діляться фото порожніх вулиць та довжелезних черг у супермаркетах. 

- Паніка серед італійців таки є, - пише у соцмережі пані Наталія. 

Жінка зараз перебуває у місті Мілан, яке знаходиться у області Ломбардія. Тернополянка каже, що виїзд із міста обмежений, а люди без потреби не виходять з дому. 

Світлина від Nataliia Oleniukh.

Тернополянка пані Оксана, яка зараз перебуває в Римі каже, що школи та інші установи працюють в штатному режимі. Продуктів на полицях магазинів достатньо. На вулицях - спокійно.

- У нас люди лише масово скуповують медичні маски, антибактеріальні серветки та антисептичні засоби, - каже жінка.

"Садочки та школи закриті, на вулицях людей мало"

У містечку Маньяго, що  за 40 кілометрів від Мілану, люди теж налякані.

- Ми вчора були в магазині, то насправді дуже страшно бачити, як люди згрібають все із полиць, - каже Ольга Горобієвська. - Полиці напівпусті, люди перелякані і, здається, ситуація загострюється з кожним днем.  Садочки, школи закриті, масові заходи не відбуваються. На роботу поки що ходимо, але довкола людей дуже мало. Ми намагаємось не впадати в паніку, знаємо, що всі лікуються, треба сподіватись на краще. 

За словами пані Ольги, неподалік Маньяго є аеропорт. Він працює у звичному режимі. 

Чи бояться люди їхати в Італію?

Як повідомляють у МОЗ, Із 24 лютого всі пасажири прямих рейсів із Італії на в’їзді до України проходять обов'язкову температурну перевірку. Такі заходи проводять в Міжнародному аеропорту "Бориспіль", аеропорту "Київ", а також у Міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення Тиса. Наразі з Італії приймається близько 20 авіарейсів на тиждень.

Чи не відмінили туристичні маршрути в Італію, ми запитали в одній з турфірм у Тернополі, яка займається організацією автобусних маршрутів. 

- Жодних обмежень немає. В Італії просто відмінили масові заходи, скасували карнавал, - каже директор Тернопільського офісу компанії "Адріатік тревел" пані Марина. - Проте міста живуть своїм життям, туристи ходять вулицями. Єдине, із незручностей, що може виникнути, - це при поверненні додому в них будуть вимагати виміряти температуру на пунктах пропуску. 

За словами пані Марини, люди запитують про ситуацію в Італї перед поїздками, але відмовляються від подорожей рідко, адже юридичних підстав у пересуванні між країнами немає. 

Коронавірус в Ірані та Хорватії

Як передає "Уніан", 25 лютого заступник міністра охорони здоров'я Ірану заразився коронавірусом. 

Відповідну заяву Харірчі зробив в своєму Twitter. Опубліковане чиновником відеозвернення підхопило державне інформагентство Fars.

За словами Харірчі, він інфікований, але впевнений, що зможе впоратися з хворобою. Раніше представник міністерства охорони здоров'я Ірану підтвердив, що жертвами нового коронавірусу стали 15 людей. Усього в країні підтвердили 95 випадків захворювання.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович підтвердив перший зареєстрований випадок коронавірусу у країні.

У Швейцарії у вівторок зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19.

 

Довідка

Як повідомляє МОЗ, станом на 25 лютого 2020 року у світі зареєстровано 80 239 осіб захворіли на коронавірус, 2 705 людей загинули, 27 471 осіб одужали 

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

Нагадаємо, в Україні не зареєстровано і не виявлено жодного випадку хвороби на коронавірус. При цьому всі відомства знаходяться в готовності та мобілізовані, щоб не допустити розповсюдження коронавірусу в країні.

Сьогодні вже п’ятий день перебування в обсервації в Нових Санжарах евакуйованих з Китаю українців — всі вони почуваються добре, підвищеної температури ні в кого не виявлено. 

Наразі інформації про зараження коронавірусом громадян України в Італії не надходило.

У так звану "червону зону" потрапили муніципалітети Во'Еуганео і Кодоньо, Кастильоне-д'Адда, Казальпустерленго, Фомбіо, Малео, Сомалья, Бертоніко, Терранова-деі-Пассеріні, Кастельгерундо і Сан-Фіорано.

В ПУ в Італії та ГКУ в Мілані та Неаполі цілодобово працюють телефони «гарячих ліній» для громадян України на випадок надзвичайної ситуації:

  • - ПУ в Італії тел: (+39) 3519 886 823
  • - ГКУ в Мілані тел: (+39) 3487 254 038
  • - ГКУ в Неаполі тел: tel:+39-327-736-48-22


  • Опитування

    Чи боїтесь ви, що епідемія коронавірусу може бути в Україні

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ольга

    Тупа спроба нагнати паніки: треба ж чимось народ зайняти. В Італії магазини повні як завжди, а масок ніхто не носить, бо їх і не рекомендують носити.
  • Ruslana Oliynik

    Люди ви вже зовсім з глузду зїхали що ви викидаєте в Італії супермаркети наповнені товаром як і раніше є все тут  це  перед вихідними ще й попало Карнавалє і люди як завжди закуповувались  а зараз все нормально як завжди. не сійти паніки і хто не знає не обманюйте і не лякайте людей .!!
  • Mary Starak

    Одна Україна розповсюджує такі новини...Іноземні новини нічого не говорять про таке.
  • Светлана Нечипорук

    НЕПРАВДА..Все спок1йно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up