Поляки допомогатимуть рятувати Тернопільський став

Поляки допомогатимуть рятувати Тернопільський став

Екологи та професори з Польщі запропонували декілька методів очищення та збереження тернопільської водойми. Сподобався їм і уже розроблений тернопільський проект. 

 

- У нас є пропозиції від наших тернопільських фахівців, є пропозиції від поляків, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - Тернопільські професори підготували програму екологічної стабілізації нашого ставу. Поляки її переглянули, запропонували свою. 
Під час зустрічі тернопільські та польські спеціалісти пропрацювали багато міжнародних прикладів у втручання у екосистему водойм, щоб вирівняти ситуацію. Поляки запропонували декілька технологічних втручань, яких наші фахівці поки що не пропонували. Щодо тернопільської програми, то поляки її оцінили, сказали про свої зауваження та пропозиції. 
- Проблема нашої водойми у тому, що немає змішування нижнього шару води з верхнім, - каже Леонід Бицюра.  - В нижніх шарах води бракує кисню, відповідно внизу усе підгниває. Поляки запропонували технологію змішування води, балансування екосистеми водоростями. Ще деякі роботи потрібно зробити по дну. 
Під час зустрічі також був присутній голова ГО “Скеля” Андрій Об’єщик, який уже не перший рік охороняє тернопільський став від браконьєрів. 
- Прозвучала думка, щоб нижні шари ставу перетікали через дамбу методом витискання, - каже Андрій Об’єщик. - Тобто кидати воду не через шлюз, а трубами. Це такий старий дідівський спосіб. Він нам сподобався. Щоб верхні шари води витісняли нижні через трубу. 
Ще пан Об’єщик зазначив, що Чистилівське болото можна використати як місце для зберігання води на посушливий період.
- На мості поблизу Чистилова ще колись створили умови для регулювання води і колись там були регуляторні функції, - каже чоловік. - Я уже давно говорю, що взимку можна збирати воду на те місце, де Чистилівське болото. А в такий посушливий період, як зараз, можна було б допускати воду у Тернопільський став.  І такий спосіб усе це регулювати. 
Окрім того поляки підтвердили, що якщо нічого не робити з усіма негативними стоками навколо ставу, то все буде марно.
- Тобто спочатку потрібно боротись зі стоками, водовідведенням дощових вод, або як їх ще називають виводи ліньовки, та каналізації, що негативно впливають на воду водойми, а тоді братись за став, - каже Андрій Об’єщик. 
Проте, перш? ніж розпочати щось робити для очищення ставу спочатку потрібно допрацювати програму та затвердити її на сесії міськради. 
- Ми допрацьовуємо програму, потім вона йде на сесію, там її затверджують і тоді прив’язуємо бюджет, - додає пан Бицюра.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Поперше. Провести вапнування. Подруге урізноманітнити дно (додаткові підводні течії). Далі водойма в парку шевченка. Або засипати її. Або поглибити. Вона постійно в жаботинні і іншій флорі. І розводиться то всьо на все озеро. Ну і нарешті відновити фонтан. Але придумати нову якусь оригінальну конструкцію. Типу острів скеля. І звершини отвір гейзера. Щоб вода бризгала високо всоко. І під кутом. Відбудеться. І підживлення киснем. І течія і водозмішування. Ну і якщо конструкція буле велика. Виглядати це все буде ефкктно. Ну і заборонити повсюдну безконтрольну вирубку лісів. Ліси тримають вологу від випаровування. І підтримують рівень грунтових.
  • Gun

    Не лізьте дебіли до шлюзів, просто зробіть як було десять років тому наприклад, і ще за Радянського Союзу, і все буде добре. Не потрібно під тиском випускати воду, краще так, як має бути - через шлюз.
  • Sig

    Може спочатку треба не нищіти тернопільській став змаганнями з скутерів?Вчора була свідком як оглушена велика рибина вистрибнула зі ставу у повітря і знову занурилася у воду.Зараз став приспущений із причин ремонту дамби,а тут ще ті скутери...Рибі нема де дітися.Спочатку мерія знищує екологію озера цими змаганнями,а потім витрачає гроші на його відновлення.

    Діонісій reply Sig

    люди, в тому . що наш став в такому стані не винні ті човни, що є під час змагань. винна - бездіяльність міської влади, людей, які компетентні в тих питаннях. не допускають до того, або їх просто вже немає. економісти, банкіри і фінансисти нічим не допоможуть.

    не виливайте в став нечистоти, да, зараз є проблема з грунтовими водами, чому так є, хто знає, вода в криницях і водоймах пропадає по всій Тернопільській області і не тільки.

    знаєте, знав одне маленьке озерце, може до 2 Га площи плеса, а зара то помийна яма напів засохша, тому , що зливали туди, все що хочеш, викидали сміття.

    в тому винні люди, а для чого когось викликати , щоб врятували ? не треба самім засирати.

    доречі, полякам, якщо то діло дати, то буде фест, але щоб ті "поляки" не нашими шарлотанами і грошелюбами виявились.

    приймете якесь рішення, покажіть документи, щоб громадани бачили, а не так ,я к Ви пишете громада Тернополя, хто така громада Тернополя? то громадяни звичайні, які тут живуть, а не ті, що там зверху сидять.

    Ruslan Sergienko reply Sig

    згідний з вами на рахунок усіх цих змагань......

    кому потрібні ці моторки? на їх батьківщині забороняють, а в нас усе можна.
  • Anonymous

    Дайте змогу відновити став полякам,повірте,зроблять як для себе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Обдарованим учням мистецьких шкіл Тернополя щомісяця платитимуть стипендії 15:00 У лікарні помер військовий з Підгаєччини Роман Юрківський 14:26 Поліція викрила корупційну схему у сервісному центрі МВС на Тернопільщині 13:40 8-річна дитина постраждала в аварії на Тернопільщині Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповнити файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up