Повернулись з-за кордону? Коли потрібно проходити самоізоляцію та чи треба робити ПЛР-тест

Повернулись з-за кордону? Коли потрібно проходити самоізоляцію та чи треба робити ПЛР-тест
  • Після того, як більшість країн відкрили свої кордони, чимало тернополян поїхали на відпочинок або заробітки. Однак що робити, коли ви повертаєтесь назад?
  • Кому доведеться проходити самоізоляцію, чи варто робити ПЛР-тест та хто за нього платитиме, дізнавався журналіст «20 хвилин».

У редакцію «20 хвилин» звернулась читачка Любов. Її донька навчається у Польщі і приїхала на канікули до Тернополя та згодом має знову їхати за кордон. Як саме варто проходити самоізоляцію та чи потрібно пройти недешевий ПЛР-тест родині невідомо.

- Донька приїхала на тиждень з Польщі, - каже тернополянка. - Вона б мала проходити самоізоляцію два тижні вдома, але скоро потрібно повертатися на навчання. Тому не знаємо, чи не буде через це проблем та як взагалі потрібно проходити самоізоляцію. Чи варто робити ПЛР-тест, чи він не обов’язковий? Не хочеться платити штраф 17 000 за порушення самоізоляції.

Коли потрібно проходити самоізоляцію?

З 1 серпня Уряд змінив підхід до віднесення інших країн до червоної та зеленої зони. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Відео дня

- 1 серпня в нас починають діяти нові правила, - заявив міністр. - Щодо приїзду з закордону – з 1 серпня статистика буде оновлюватися раз на 7 днів. Також ми змінюємо показники: якщо на сьогодні ми вимірюємо кількість активних хворих у тій чи іншій країні, то з 1 серпня це буде повністю так само, як це відбувається у країнах Європи. Буде два показники, при перевищенні яких країна буде віднесена до червоної зони.

Відповідно до цих змін, всі країни ділять на дві групи. Якщо країні у «червоній зоні», то після повернення потрібно буде проходити самоізоляцію 14 днів. Для не громадян України, для перетину кордону потрібно мати страховий поліс, який покриє вартість лікування коронавірусу у разі захворювання.

Кожні два тижні статус країни переглядатимуть. Якщо рівень захворюваності відповідає нормам – її відноситимуть до «зеленої зони». Переглянути цей список можна за посиланням.

До прикладу, наразі до країн «червоної зони» потрапила Польща (країна, з якої повернулася донька читачки пані Люби), Румунія, Молдова, Болгарія, Німеччина, Франція. У "зеленій" – Білорусь, Латвія, Естонія, Швейцарія, Італія, Туреччина.

Коли потрібен ПЛР-тест та хто платить?

Якщо ви повернулися з-за кордону з країни, яка перебуває у «червоній зоні» - ПЛР-тест проходити не обов’язково. Він потрібен тоді, коли ви не хочете проходити самоізоляцію два тижні. Однак за це доведеться заплатити з власної кишені.

- Міністерством охорони здоров’я передбачені категорії людей, які мають право безкоштовного проходження ПЛР-тесту, - пояснює заступниця начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Ольга Ярмоленко. – Пройти ПЛР-тест можна як у приватних лабораторіях, так і в державному - лабораторному центрі. Багато людей, які приїхали з-за кордону, проводять тест саме у лабораторному центрі.

Вартість ПЛР-дослідження тут - 912 гривень. У приватних лабораторіях вартість дослідження більше – приблизно 1500 гривень.

Як встановити додаток для самоізоляції?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрівособи, особи, які перетинають кордон, підлягають госпіталізації до спеціалізованих обсерваторів. Однак можна пройти самоізоляцію вдома протягом 14 днів. Для цього на кордоні вам доведеться встановити та зареєструватися у мобільному додатку «Дій вдома». Він відстежує геолокацію та періодично просить завантажити селфі з місця обсервації. Сповіщення приходять кілька разів на день. Якщо ігнорувати додаток або покинути місце самоізоляції – додаток повідомить про це правоохоронців.

У Тернополі патрульні реагують на такі повідомлення та при необхідності виїжджають до місця самоізоляції, щоб переконатися – що людина не порушує карантин.

- Додаток контролює, чи проходить людина самоізоляцію, однак якщо людина не реагує на сповіщення, стались якісь збої, проблеми з інтернетом, тощо – патрульні автоматично отримують сповіщення і їдуть за вказаною адресою, - пояснює речниця управління патрульної поліції Катерина Басалига.– Якщо патрульні справді виявляють, що людина порушила самоізоляцію, то цю інформацію передають на тернопільський відділ поліції, де встановлюватимуть всі обставини.   

Як повідомили у міській раді, станом на 5 серпня, у Тернополі 329 людей перебуває на самоізоляції.  

Будь-хто може встановити додаток, однак якщо вам не потрібно проходити самоізоляцію, ви не зможете в ньому зареєструватися, оскільки вашого телефону не буде у відповідній базі.

До того ж, чимало людей скаржаться на додаток, бо він працює з помилками. У відгуках значна частина коментарів про те, що додаток визначає геолокацію неправильно, або він просто не зручний, оскільки увесь день доводиться сидіти біля телефону, адже після сповіщення потрібно встигнути зробити та завантажити фото. 

Чи можна обманути додаток?

Не всі, хто повернувся з-за кордону хочуть сидіти 2 тижні вома або платити за ПЛР-тест, тому багато людей шукають спосіб, як обманути додаток. Як пояснює аналітик кібербезпеки компанії Cyberoo, доцент кафедри кібербезпеки ТНТУ Олена Кареліна, такий додаток обманути складно, адже він може збирати та передавати інформацію про геолокацію. Зробити фото завчасно також не вдасться, тому краще не намагатись перехитрити систему.

- Такий додаток не є новим, і схожі вже працюють в сусідніх країнах, - пояснює Олена Кареліна. - Він може спростити роботу правоохоронців і дозволити вам бути вдома, а не в спеціальному закладі на обсервації. Однак може виникнути ряд проблем. В першу чергу - помилки визначення геолокації. Зазвичай сучасні смартфони точно можуть визначати ваше місцеперебування, але якщо ви користуєтесь VPN для доступу до заблокованих ресурсів, то ваше місцеперебування буде визначатися неправильно. Також деякі програми можуть змінювати метадані фотографій. Якщо говорити просто, то метадані – це інформація про те коли, де, на який телефон, тощо зроблено знімок. Теоретично, можна зробити вдома 100 фотографій і їхати куди завгодно. Потім в спеціальній програмі для зміни метаданих можна вказати поточний час і домашню геолокацію, а не місце вашого фактичного перебування. Однак якщо фотографію потрібно робити саме через додаток, він звіряє розташування телефону, то таким способом обманути систему вже не вдасться.

Де можна пройти самоізоляцію?

Якщо ж ви не маєте змогу бути на самоізоляції вдома – вас можуть розмістити у лікувальному закладі.

- У Тернополі таким місцем визначена лікарня №3, - пояснює речниця міськради Мар’яна Зварич. - При потребі проходження самоізоляцію у даній установі тернополяни можуть звернутися в лікарню або через сімейного лікаря. Також, при перетині кордону, щоб не перебувати на самоізоляції, жителі за власний кошт можуть зробити в обласному лабораторному центрі ПЛР -тест.

Тому якщо ви повертаєтесь з країни, яка потрапила до червоної зони – ви можете пройти ПЛР-тест або 14 днів перебувати на самоізоляції вдома чи в лікувальному закладі.

Щоправда, на практиці на кордоні не завжди розповідають усі деталі, тому люди, як і наша читачка, не знають, як діяти, щоб не було потім проблем. 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Саша

    Я їхав вБолгарію яка небула в червоній зоні зараз в червоній мені треба йти на роботу в мене є страхівка від тур агенства чиможу я пройти тест бесплатно
  • Ігор

    Чи видається лікарняний по самоізоляції коли зза кордону повернулась працююча особа
  • Ігор

    Чи видається лікарняний по самоізоляції коли зза кордону повернулась працююча особа
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up