Партнер рубрики Події

Пожежа на Микулинецькій 20 вересня: «20 хвилин» побували на заводі

Пожежа на Микулинецькій 20 вересня: «20 хвилин» побували на заводі
  • На підприємстві з виробництва пінопласту, що на вулиці Микулинецькій, вдруге за 10 днів виникла пожежа. Рятувальники розповіли – під час гасіння виявили кисневі балони. Якби вони вибухнули – могли б постраждати і вогнеборці. Поруч заправка, тому наслідки могли бути катастрофічними.  
  • Що відбувається на підприємстві зараз та що кажуть мешканці прилеглих будинків? Ми дізналися!

– Біда нічого не навчила... напевно так можна сказати про деяких горе- бізнесменів, – пише на Фейсбук сторінці начальник головного управління ДСНС в області Віктор Маслей.

О 04:26 год до Головного управління ДСНС області надійшло повідомлення про пожежу на підприємстві по виробництву пінопласту на вул.Микулинецька у Тернополі. О 05:06 год пожежа була ліквідована. Але… під час гасіння пожежі рятувальники у вогні виявили балони з киснем, які могли вибухнути та забрати життя  вогнеборців, – пише Віктор Маслей.

Проводять демонтаж

Журналісти «20 хвилин» побували біля підприємства після нічної пожежі зранку 20 вересня. Тут розбирають конструкції на згарищі. Працює спецтехніка, ми побачили багато робітників на території згорілого приміщення та на даху підприємства.

Відео дня

Дехто – у захисних масках та респіраторах. Хоча диму  не побачили, все ж відчутний їдкий запах горілого пінопласту та пластику.

Для розбору конструкцій робітники використовують газові різаки. Імовірно, що балони з киснем використовують саме для них. Ми побачили кілька таких балонів поруч з робітниками, які розрізали металеві конструкції.

Що кажуть місцеві?

Ми також поспілкувалися з мешканцями будинків, які розташовані неподалік заводу. Як розповів тернополянин пан Віктор, цього разу не чули їдкий запах. Про нічну пожежу дізнався від знайомого.

– Про те, що завод знову горів, мені розповів знайомий пожежник. Зранку, коли прокинувся, вже не було диму чи їдкого запаху, як після першої пожежі, – каже чоловік.

У місцевому магазині додають – про пожежу дізналися від сусідів. Зранку диму та їдкого запаху не було.

На АЗС Shell, яка межує із заводом, розповідають – бачили вогонь та дим, приїзд пожежних машин, однак подробиці нічної події їм невідомі. Те, що на підприємстві були кисневі балони, які могли вибухнути, працівники дізналися від журналістів.

До слова, журналісти «20 хвилин» разом з працівниками АЗС виміряли відстань від паркану підприємства до найближчої бензоколонки. Вона становила приблизно 7,6 м. Виміряти відстань від стін підприємства до паркану нам не вдалося, оскільки на територію підприємства не пропустили. Візуально вона невелика – приблизно 20 метрів. 

Яка позиція керівництва заводу?

Поспілкуватися з керівництвом підприємства журналістам «20 хвилин» не вдалося. Охоронці розповіли – нікого з адміністрації на наразі немає. Є лише старший механік, однак він не має повноважень надавати коментарі. Коли буде керівництво – не знають. Надавати їхні контакти охоронці теж відмовилися.

Нагадаємо, це була вже третя наша спроба отримати коментарі від представників ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт». Попередні рази керівництво було на території, однак до журналістів вийти відмовилися. Ми також залишали свої контакти, однак з нами так ніхто і не зв'язався від 10 вересня. Робітники, яких ми зустріли на місці, також відмовилися спілкуватися з журналістами.

Тим не менш, позиція адміністрації щодо пожежі в особі генерального директора «Еліт Пласт» (ТМ PenoBoard) Юкселя Ділавера таки з’явилася на одному із сайтів. Це «Головний будівельний портал України», де матеріал із коментарями пана Ділавера вийшов 18 вересня. Ми не можемо стверджувати, що інформація, вказана у тексті, є правдивою, імена – реальними, а сам матеріал – не замовним. Однак наразі це єдиний портал, який зміг отримати хоч якусь позицію керівництва підприємства.

Як повідомив «Будівельному порталу» Юксель Ділавер, 10 вересня вогонь за лічені хвилини охопив складські приміщення із сировиною та щойно виготовленою продукцією. «PenoBoard – компанія із 15 річним досвідом виробництва теплоізоляційних матеріалів. Ми маємо всі дозволи на роботу. Записи відеоспостереження підтверджують, що персонал дотримувався правил виробництва»,– така цитата директора є у матеріалі. Чоловік додав, що причини займання невідомі, триває слідство.

Оскільки «20 хвилин» так і не змогли поспілкуватись з паном Ділавером чи іншими представниками заводу, ми надіслали інформаційний запит на електронну адресу ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт», яка вказана на їхньому сайті. У запиті попросили керівництво розповісти, яким чином, від кого та коли отримали земельну ділянку у користування в Тернополі для розміщення виробництва, а також надіслати копії договірної документації. Запитали й про те, чому 10 вересня не спрацювала система пожежної безпеки, а 20 вересня пожежа виникла вдруге.

Як  керівництво підприємства може прокоментувати викиди небезпечних речовин у повітря? Та чому не дотрималися судової вказівки щодо повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки і продовжували працювати попри заборону суду? Як тільки отримаємо відповіді на ці запитання – опублікуємо їх на нашому сайті.

Ми звернулися й у виконавчу службу 

Нагадаємо, як раніше вдалося дізнатися нашим журналістам, у грудні 2021 року Головне управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду (за місцем реєстрації юридичної особи) з позовом, у якому просило зобов’язати ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» зупинити експлуатацію будівлі на вулиці Микулинецькій, 46, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, зазначених у даній заяві. Позов рятувальників передали на розгляд до Одеського окружного суду.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 3 листопада 2022 року його задовольнили. Невдовзі представник фірми подав апеляційну скаргу. 7 березня 2023 року колегія П’ятого апеляційного адміністративного суду розглянула апеляцію та винесла постанову. Колегія суддів констатувала, що наявність встановлених на підприємстві порушень впливає на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та, як наслідок, може спричинити загрозу життю і здоров'ю людей, а також неможливість її ефективної ліквідації та рятування людей, а тому повне зупинення експлуатації будівель є належним заходом. Апеляційну скаргу «Еліт Пласт» колегія суддів залишила без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду — без змін.

Тому «20 хвилин» також надіслали запит у виконавчу службу – Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Ми поцікавились, чи знають там про постанову суду №540/8718/21 про повне зупинення експлуатації будівель «Еліт Пласт», які дії вчиняло Управління, аби зобов’язати компанію виконати рішення суду, а також чи зверталися Тернопільська міська рада, ДСНС, поліція та інші органи влади у цю установу за майже рік від винесення постанови суду. Наразі чекаємо на відповідь від інстанції і опублікуємо її, коли отримаємо.

На місці працює слідчий та експерти

За словами речника Головного управління Нацполіції у Тернопільській області Сергія Крети, їхні працівники під час нічної пожежі на підприємстві 20 вересня на місце події не виїжджали.

– Виїжджала патрульна поліція, там на той момент вже все загасили, – додав Сергій Крета.

Речник повідомив, що вранці туди направили слідчого та експертів. Наразі вони працюють на місці події і вже встановили, що від 10 вересня завод не працював. Там згоріло абсолютно все, а уночі 20 вересня (як і говорили рятувальники) догорали залишки пінопласту і сировини на його виготовлення.

– Поліція долучатиме нові матеріали до тієї справи, яка уже заведена. Також розслідуємо справу щодо невиконання рішення суду, – наголосив пан Крета.

Нагадаємо, 11 вересня правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо заводу через недотримання вимог пожежної безпеки. Про це розповіли у поліції Тернопільської області. Відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу — порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та завдало майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up