«Працюватиме техніка»: Тернопільський став планують очистити

«Працюватиме техніка»: Тернопільський став планують очистити
  • Заступник міського голови Леонід Бицюра розповів, як планують очистити Тернопільський став вже цього року, а також скільки на це виділено коштів та чим забруднюється головна водна артерія Тернополя.

Журналіст «20 хвилин» зустрівся з заступником міського голови Леонідом Бицюрою напередодні та поцікавився, які ж заходи будуть запроваджувати для того щоби поліпшити якість води в ставу.

«Допускали частковий спуск води»

  ̶  Раніше, більше п'яти років тому коли ми думали як розчистити озеро, то допускали частковий спуск води, для того щоби техніка могла нормально зайти і деякі місця на ставі поглибити, а в деяких  місцях видалити намул,  ̶  розповідає пан Леонід

Проте будівельники пояснили йому, що існує серйозний ризик зменшення тиску плеса на грунти, на берега та можуть піти тріщини по житловим будинкам, насамперед в районі Дружби та по вулиці Руській.

Відео дня

Також пан Леонід нагадав, що декілька років тому відбулося значне падіння рівня води, але нащастя ніякого серйозного впливу від зменшення тиску води на берега помічено не було.

Коли розпочнуть інженерні роботи?

  ̶  Всі інженерні роботи ми хочемо розпочати до літа. Проте все буде залежати від швидкості підготовки проектування і підготовки оцінки впливу на довкілля. Зараз ми оцінюємо яким чином мають відбуватися роботи та яка будівельна техніка буде задіяна,  ̶  говорить Леонід Бицюра.  ̶  Останній раз роботи такого рівня були проведені в 70-80-х роках. Тобто 40 років прибережну територію ставу ніхто не чіпав. Загалом очистка ставу буде коштувати близько мільйона гривень

Також нам пояснили, що головною задачею залишається провести такі роботи якісно. Наприклад, якщо мова йде про зону біля дамби – там потрібно буде вичистити весь мул, який накопичувався протягом десятиліть.

В якій частині ставу проводитимуться роботи?

Інженерні роботи планують проводити починаючи від дамби, вздовж набережної і до церкви над ставом.

За словами Леоніда Бицюри, основною проблемою є те, що головне русло ставу іде  попри парк Загребелля, зона набережної, а також поблизу церкви над ставом постійно в застої. Всі сполуки, що є в ставі поступово стягуються до набережної.

 ̶  Спускати воду ми не будемо, оскільки її рівень і так низький. Питання тільки в тому за скільки все буде спроектовано.

«Озеро забруднюють фекальними відходами»

­̶  Є декілька зон потрапляння бактерій людського походження, а саме фекальних скидів в озеро. Зона попадання починається вже на вході річки Серет в озеро. Здавалося б, що ніби тут має бути вода найчистішою, але вже звідси спостерігається присутніх бактерій фекального походження, - говорить пан Леонід.  ̶  Проблема полягає в наявності септиків по верхів'ю Серету, а також потрапляння з зони Білої від ливневої каналізації з комбайнового заводу, оскільки недобросовісні громадяни додумалися включати туди фекальну каналізацію від житлових будинків.

Також наш співрозмовник пояснив, що до кінця не знята проблема міського колектору зливневої каналізації і все ж були замічені факти викиду води з наявними бактеріями. В цілому порушена кислотність озера, тому їх задача підняти інтенсивність руху води.

А як ви ставитеся до запланованих інженерних робіт? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up