Партнер рубрики Події

Приховані камери, «жучки» та диктофони: за які покупки до вас можуть "постукати" правоохоронці

Приховані камери, «жучки» та диктофони: за які покупки до вас можуть "постукати" правоохоронці
  • В різних інтернет-магазинах можна знайти чимало товарів для «шпигунства». Вони користуються великою популярністю через свою ціну та незвичність. Однак багато людей навіть не підозрюють, що після покупки прихованої камери до вас можуть завітати правоохоронці.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, яка відповідальність передбачена за придбання таких пристроїв, та як не втрапити в халепу, купуючи в інтернеті.

Чимало різних пристроїв можна знайти в інтернет-магазинах. Їх можна замовити з Китаю. Вони приваблюють покупців своєю низькою ціною.

Що продають

На різних ресурсах можна знайти багато цікавих товарів. Це різноманітні приховані камери, диктофони, «жучки», GPS-трекери, тощо.

Деякі товари, такі як GPS-трекери, продавці пропонують для різних цілей. Одну і ту ж модель можуть продавати для того, щоб стежити за домашнім улюбленцем на прогулянці, залишити в своєму автомобілі на випадок крадіжки, прикріпити до велосипеда або лишити в сумці. Дехто пропонує використати такі навіть для того, щоб простежити за пересуванням інших людей. Такі пристрої коштують близько 500 гривень. Для їх роботи потрібно лише встановити SIM-карту.

Відео дня

Прихованих камер є велика кількість. Це не лише мініатюрні камери та ендоскопи. Камеру приховують в лампочки, іграшки, годинники, різну електроніку та навіть у ручки для письма чи окуляри, як у фільмах про шпигунів. Ціни на такі камери різні. Найдешевші коштують всього 150 – 200 гривень. Тому у багатьох людей є спокуса замовити собі такі окуляри, адже ціна на них низька.

Диктофонів є також чимало. Їх ховають у різних предметах, які можна покласти перед людиною на столі – ручка, ключі, іграшка, флешка, тощо. Деякі диктофони замасковані під прикраси – кулони та навіть сережки, однак єність їх батареї невелика, і їх вистачить на 1 – 2 години роботи. Ціни на диктофони також різні. Є і за 100 гривень, є і за 5000. Все залежить від розміру, батареї, об'єму пам'яті, тощо.  

Чи можна купувати?

Ми запитали у юриста Ростислава Небельського, чи може бути відповідальність за те, що ви придбали таку «іграшку». Як пояснює юрист, наш Закон недосконалий, і краще не випробовувати долю, адже прихована камера, яку ви придбали для жарту, може викликати чимало проблем для вас – від неприємного спілкування з поліцією, до кримінальної відповідальності. Якщо ж ви не просто придбали пристрій для себе, а ще й використовували його за призначенням, то відповідальності вам не уникнути.

- Важливим моментом є те, за допомогою чого здійснюється знімання інформації, - пояснює юрист Ростислав Небельський. – Відповідальність, яка передбачена кримінальним кодексом, стосується лише тих засобів зняття інформації, які за своєю природою потрібні для негласного зняття інформації.

Щоб не втрапити у халепу, краще дізнатися, що це за пристрій. Якщо ви купуєте камеру – вона не повинна бути замаскована під інший предмет. А от з мініатюрними камерами проблем немає, адже можна придбати чимало екшн-камер малих розмірів. Однак не варто використовувати такі для того, щоб стежити за кимось – радить юрист.

Те ж стосується і різних спеціальних засобів. Якщо ви замовляєте пристрій або електроніку, то варто перевірити, чи не використовується вона спеціальними службами. Це стосується не лише засобів для знімання інформації, а й різних засобів для самозахисту. Треба пам'ятати: те, що на озброєнні у спеціальних служб, звичайні громадяни використовувати не можуть.

Яка відповідальність передбачена

Якщо ви вирішили ризикнути і замовити приховану камеру або жучок, пам’ятайте, що можна отримати штраф, обмеження чи навіть позбавлення волі за це.

Однак якщо ви використовували для таємної зйомки телефон, він не зможе класифікуватися як засіб для таємного запису інформації. Юрист пояснює, що наше законодавство недосконале, і потрібні зміни, щоб можна було класифікувати пристрої, які не є засобами для таємного зняття інформації, такими, якщо вони були для цього пристосовані і використовувалися для цих цілей.   

- У цьому є проблема, адже телефон може бути призначеним для таємного зняття інформації, однак це не змінює суті, що телефон не є таким засобом, - пояснює пан Ростислав.

Не обов’язково використовувати сеціальний пристій за призначенням, щоб отримати покарання – каже юрист. Достатньо його придбати. Відповідно до статті 359 ККУ, за незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 3400 до 17 000 гривень, або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк. За повторне правопорушення, або за правопорушення вчинене організованою групою осіб відповідальність буде більшою.

У будь якому разі, пристрій досліджують та класифікують. Навіть якщо для таємного зняття інформації ви використали звичайний телефон чи диктофон, а не спеціальний пристрій, то це не звільняє від відповідальності. Відповідати доведеться за іншою статтею.    

Відповідно до статті 182 ККУ «Порушення недоторканності приватного життя», за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, передбачений штраф - від 8500 до 17 000 грн, або виправні роботи на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ігор

    При чому тут поліція, якщо депутати вирішують долю таких покупок. Обирайте інші депутати.
  • Ivanka

    Наша поліція це купка імпотентів, більшість справ розвалюються в суді, сумнівно, що хтось когось буде притягувати до кримінальної відповідальності за GPS трекер, якщо вони з адміністративними справами не можуть справитись ....

    Ivanka reply Ivanka

    Згадайте, як два рази, ловили пяного голову обласної ради.  Ви думаєте що він поніс якесь покарання?!
  • олт

    нерозумію причому тут gps трекер то зараз в кожній машині ставлять а тут шпигунство якесь придумують
  • David Starr

    Звичайно, що поліція не ганяється за усіма покупцями такої техніки, але як хто попадеться - може отримати термін, переважно умовний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up