Приміщення Бучацької ратуші відкриють після 10 років реконструкції

Приміщення Бучацької ратуші відкриють після 10 років реконструкції
На фото Бучацька ратуша у 2016 році і сьогодні. Зміни помітні. Проте ремонт завершують наразі лише у середині приміщення. Центральний фасад ще не завершений

Музей з оглядовим майданчиком планують відкрити у Бучацькій ратуші, яка вже багато років перебуває на реконструкції. Ремонти в середині ратуші зараз тривають повним ходом. Приміщення планують відкрити до кінця березня. Сюди збираються перенести місцевий краєзнавчий музей, повідомив міський голова Бучача Йосиф Мосціпан. А от зовнішні ремонтні роботи на ратуші ще не завершені. 

Реконструкція ратуші зовні та в середині триває 10 років і тільки останнім часом помітне пожвавлення. Важливу архітектурну пам’ятку відроджують завдяки спільним зусиллями державного та місцевого бюджетів. Роботи проводить Львівське спеціалізоване науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-Реставрація».

- Держава вже виділила 9, 6 млн грн, - каже міський голова. - З місцевого бюджету минулого року виділили 2, 4 млн грн, цього року ми заклали ще мільйон.

Ремонт у середині ратуші завершать  до кінця березня, прогнозує пан Мосціпан.  

Відео дня

- Ще не вирішено кілька питань, серед них водовідведення у підвалі, - каже він. - А також навколо ратуші хочуть проводити археологічні розкопки.

Як розповідає Йосиф Мосціпан, на першому поверсі ратуші є два кабінети. А також побутове приміщення і санвузол. У більшій кімнаті, наприклад, може бути адміністрація музею.

- На другому поверсі практично всі кімнати  прохідні, для музею це годиться, - каже міський голова. - Також там є балкони, куди можна буде вийти і оглянути місто.

Міський голова розглядає і можливість оглядового майданчика на самій вершині ратуші, адже туди також можна вийти. Але тут потрібно вирішити питання безпеки.  

Що ж до зовнішньої реконструкції ратуші, то ще не зроблений центральний фасад, його ремонт гальмують розкопки.На цьому фасаді має бути встановлена картина, яку виготовив скульптор Іван Вільгушинський.

- Що ж до розкопок, то зі слів археологів, тут рівень грунту завищений, тому ще є окремі сходи і має бути цокольне приміщення, - каже міський голова Бучача. - Але наскільки це правда - наразі невідомо.

Початково фасад ратуші прикрашали 14 фігур видатного скульптора Іоана Пінзеля. Ці образи взяті з Біблії та античної міфології. До нині збереглися 9 статуй, які дуже пошкоджені. Їх мають відреставрувати і зберігати в музеї. Місце на ратуші займуть копії статуй. 

Довідка

Бучацька ратуша - унікальна пам’ятка архітектури середини XVIII століття. Вона належить до найвишуканіших в Україні будівель адміністративного призначення. Побудована в 1750 – 1751 роках. Її скульптором був відомий в усьому світі Іоанн Пінзель. Архітектор Бернард Меретин, фундаторМикола Василь Потоцький.  Ратуша перебуває на реконструкції  з середини 2000-х років.

Читайте також: "Дні Пінзеля" у Бучачі: знайомимось з творчістю геніального скульптора
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up