Партнер рубрики Події

«Привид Києва», малюк Йода або Чорновіл: хто може бути на місці Пушкіна? Запитали у влади і тернополян

«Привид Києва», малюк Йода або Чорновіл: хто може бути на місці Пушкіна? Запитали у влади і тернополян
  • Минулої суботи, 9 квітня, у Тернополі демонтували пам’ятник Олександру Пушкіну. Містяни прокинулись вранці, а монумента поета у сквері на Чорновола вже не було…
  • Що влада планує встановити на місці пам’ятної споруди прямісінько у центрі Файного міста? Які пропозиції найпопулярніші серед тернополян? Ми дізнались.

Допис про демонтаж славнозвісного монумента в той же день опублікував на своїй сторінці у Фейсбук мер Сергій Надал.

– Тернопіль – без пам’ятника Пушкіну. Ця ініціатива вже обговорювалася не один рік. Пушкін не мав жодного стосунку до Тернополя, як і більшість російських письменників, композиторів та інших, – прокоментував таємниче зникнення постаменту очільник міста.

Також Сергій Надал додав, що у зв’язку з усіма звірствами росії, у Тернополі немає більше місця російським і радянським пам’ятникам.

Відео дня

Читайте також: У Тернополі зник пам’ятник Пушкіну. Де подівся? (ОНОВЛЕНО)

За які ідеї голосують тернополяни

На платформі Єдиної системи місцевих петицій (електронної демократії) E-DEM у рамках благоустрою та будівництва жителі міста та всі охочі від суботи пропонують власні варіанти для пам’ятника на місці колишнього «Пушкіна».

Люди можуть голосувати за петиції щодо нового монумента упродовж 30 днів. Ідеї, кого слід увіковічнити у сквері Чорновола замість російського митця, є різні: як серйозні, так і не дуже.

Ми зібрали для вас їх усі, дивіться у галереї нижче. Крім того, на скриншотах можна побачити й кількість підписів, що на даний момент (12 квітня) зібрала та чи інша петиція, та скільки часу ще залишилось на голосування.

Також ще 29 березня мистецький діяч Юрій Завадський на платформі E-DEM опублікував петицію щодо знесення об’єктів і перейменування топонімів Тернополя, які «безпосередньо пов’язані з пропагандою російської культури».

Ця пропозиція вже набрала більш ніж достатню кількість підписів – 324 з 300.

Чоловік пропонує демонтувати пам’ятник російському поетові Олександрові Пушкіну (що вже зроблено), а ще – меморіал солдатам «окупаційної армії СРСР у Старому парку, а поховання перенести на цвинтар».

Також пан Юрій пропонує перейменувати десятку вулиць нашого міста, що пов’язані з іменами російських вчених, митців, композитора, космонавта, бійців радянської армії тощо, і назвати їх на честь видатних людей, які родом з Тернопілля та залишили в історії нашого краю помітний слід.

Або, як вказано у петиції Юрія Завадського, можна присвятити назви вулиць людям, які «прислужились боротьбі України за незалежність та звільнення від російської окупації».

Кого пропонують на місце Пушкіна жителі та гості міста

Ми запитали у перехожих на вулиці, а також у переселенців, які знайшли тимчасовий прихисток у Тернополі, як вони ставляться до демонтажу пам’ятника російському письменнику та кого бачать на постаменті замість Олександра Пушкіна. Що нам відповідали – дивіться на відео і читайте нижче.

Румія, 70 років, пенсіонерка

 – Ви знаєте, історія є історія! Хай би залишився той пам’ятник. У Пушкіна є й хороші слова, я його вірші колись у школі вчила. Не можу сказати про своє ставлення до демонтажу. Раз вже так сталось, що пам’ятник знесли – на його місце можна поставити когось з наших воїнів, Героїв. Приміром, «Привида Києва». Він вже збив чимало збиває літаків, я б йому пам’ятник поставила замість Пушкіна. Ви не звертайте увагу, що розмовляю суржиком. Я не нашої національності. Зараз ніде не працюю, але волонтерю. От біжу у 4 школу, плетемо маскувальні сітки, несу матеріал.

Тетяна, 37 років, працює у дитячому садочку

– Ставлення двозначне. З однієї сторони, мені здається, що добре зробили, демонтувавши цей монумент. Пушкін – все-таки російський письменник, а росія, самі знаєте, що зараз робить... З іншого боку, Пушкін жив давно. Виходить, що у росії мусять зняти і пам’ятники нашому Шевченку. Не враховуючи письменників, можна на це місце з настанням перемоги встановити пам’ятник якомусь Героєві війни!

 

Олександр, 30 років, працює в сфері харчування

– Демонтаж пам’ятника помітив одразу! Ставлення до цього нейтральне, якщо чесно. Претензій ніяких не маю. Цікаво, що там буде нове! Я думаю, що на місце Пушкіна логічно було б когось з Героїв України поставити, тих, що нині захищають нашу Батьківщину!

 

 

Вікторія, 30 років, тимчасово не працює

– Я не місцева, місяць тому приїхала до Тернополя з Сєвєродонецька Луганської області, оселилась тут. Ми вперше як пройшлись тут, то здивувались, що поблизу головної площі міста стоїть пам’ятник Пушкіну. На його місці можна було б поставити монумент комусь з місцевих діячів. Але мені важко сказати, хто тут відомий, бо ще не знаю.

 

 

Софія, 29 років, працює в Тернопільській облраді

– Позитивно насправді ставлюсь! Чому пам’ятник представнику російської писемності має бути у нас у Тернополі, ще й у такий час?! На місце Пушкіна можна поставити пам’ятник В’ячеславу Чорноволу наприклад. Можна зробити монумент і комусь з місцевих діячів культури, науки та мистецтва.

 

 

Михайло, 73 роки, пенсіонер

– Дуже позитивно ставлюсь до цього! Давно слід було демонтувати пам’ятник! Добру справу нарешті зробила наша влада. В Україні є безліч достойних політичних діячів, письменників, кого можна поставити на місце Пушкіна. Шевченка то ми вже маємо! За відомих тернополян – я не можу вам нікого конкретно сказати. Всі пропозиції треба обговорити на місцевому рівні!

 

Ліля, 33 роки, переселенка з Харкова

– Ми тільки про цей пам’ятник балакали, як ви підійшли. Ставимось до демонтажу «Пушкіна» позитивно. Ми нещодавно приїхали в Тернопіль з Харкова. Але тут були й раніше у родичів, місто сподобалось, дуже затишне.

 

 

Олександр, 41 рік, переселенець з Києва

– Ми ставимось до знесення пам’ятника позитивно! Потрібно це було, мабуть, зробити ще раніше! Якщо тут стояв письменник – варто поставити монумент якомусь українському письменнику! Наприклад, Василю Стусу. Ми родом з Донецька, але з 2014 року проживали у Бердянську. Потім переїхали до Києва, а зараз опинились тут через війну. У Тернополі живемо вже місяць, місто подобається. Воно чимось схоже на Бердянськ: таке ж невеличке, хоча й обласний центр.

Що каже місцева влада

За коментарем, чи відомо вже, що буде на місці пам’ятника Олександру Пушкіну та як обиратимуть новий монумент (враховуватимуть петиції громадян, проводитимуть голосування чи інший спосіб), ми звернулись до Мар’яни Зварич, прес-секретаря Тернопільської міської ради.

– На даний момент пам’ятник у сквері на Чорновола демонтовано. Наразі не вирішено, що буде на цій локації, але у будь-якій ситуації відбудуться необхідні громадські обговорення, опитування з мешканцями нашого міста. Зараз тернополяни дали декілька петицій, що саме хочуть бачити замість Олександра Пушкіна, тож поки що триває голосування. Звісно, результати петицій буде частково або повністю враховано, – відповіла нам пані Мар’яна.

Також прес-секретар Тернопільської міськради додала, що наразі більше ніяких деталей повідомити не може, та нагадала, що основна мета усіх зараз – перемога України у війні з російським окупантом!

Ми пропонуємо і Вам на сайті «20 хвилин» проголосувати, який з перелічених вище варіантів пам’ятника «замість Пушкіна» прагнете бачити у Файному місті, або ж внести свою пропозицію для монумента.

Опитування

Пам'ятник кому Ви хотіли б бачити на місці російського митця у сквері на Чорновола?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (128)
  • Мария Бернатович

    чи не час згадати про Стуса...На мою думку ,його талант не менший пушкінського.
  • Alina Seconda

    Ті тернополяни що загинули зараз захищаючи Україну
  • Oksana Havura

    Який йода ? Взагалі 🙃
  • Галя Черепаняк

    Якщо це сквер Чорновола, то чому б не поставити йому пам'ятник?

keyboard_arrow_up